Etusivu » Yhdistelmävaunut – Vinkit Ja Neuvot Valintaan

Yhdistelmävaunut – Vinkit Ja Neuvot Valintaan

Päivitetty: 18.12.2021

Yhdistelmävaunut sopivat käyttöön jo heti vastasyntyneenä, ja vaunun koppaosa onkin aktiivisessa käytössä yleensä ensimmäiset puoli vuotta, kunnes lapsi alkaa vaatia istuvampaa asentoa ja maisemien näkemistä.

Isoimmat hankinnat vauva-ajalle ovat varmasti yhdistelmävaunut ja turvakaukalo. Raskauden edetessä on hyvä alkaa tutustua markkinoilla oleviin vaihtoehtoihin, tehdä vertailuja sekä lukea käyttökokemuksia. Valikoima on laaja, mutta nykyään myös uusien lastenvaunujen lisäksi on mahdollista hankkia hyväkuntoisia ihan käytettynä.

yhdistelmavaunut

Yhdistelmävaunuja saa ostettua netistä tai lastentarvikeliikkeistä, ja hyviä käytettyjä on esimerkiksi internetin osto-ja myyntisivustot tai facebookin lastenvaunuryhmät pullollaan.

Ennen hankintaa on hyvä kiinnittää huomiota muutamiin asioihin. Minkälainen käyttötarkoitus ja tarve vaunuilla on? Onko tavoitteena löytää pienet ja sirot lastenvaunut kaupunkiin, vai erilaisiin maastoihin sopivat kärryt? Tapahtuuko pääasiallinen liikkuminen autolla vai jalan?

Suosittelemmekin käymään ihan paikan päällä eri lastentarvikeliikkeissä tutustumassa eri malleihin ja valikoimaan, vaikka itse osto tapahtuisikin verkossa. Työntele, hypistele, tutustu materiaaleihin ja renkaisiin, kysele vinkkejä asiantuntijoilta ja tee vasta sitten ostopäätös.

Muista, että ihan täydellisiä vaunuja tuskin onkaan, mutta juuri teille sopivia, lähes täydellisiä kyllä! Hyvät ja toimivat vaunut tukevat arjen sujuvuutta, ja mahdollistavat helpot siirtymät paikasta toiseen – ne vaikuttavat koko perheen hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Yhdistelmävaunut

Yhdistelmävaunut sopivat käyttöön jo heti vastasyntyneenä, ja vaunun koppaosa onkin aktiivisessa käytössä yleensä ensimmäiset puoli vuotta, kunnes lapsi alkaa vaatia istuvampaa asentoa ja maisemien näkemistä. Tämän jälkeen yhdistelmävaunuilla onnistuukin näppärästi ratasosaan siirtyminen.

Rattaat ovat taas hieman mallista ja lapsesta riippuen käytössä aina noin kolmeen tai neljään ikävuoteen asti. Puolen vuoden jälkeen vaunuosa kuitenkin toimii hyvin vielä esimerkiksi pihalla nukuttamiseen.

Meidän suosituimmat yhdistelmävaunut

Britax Smile 3
Sisarus-/yhdistelmärattaat

Britax Smile 3

Ruotsalaistestissä palkitut Britax Smile 3- vaunut ovat käytännölliset ja kauniit. Nämä yhdistelmävaunut miellyttävät silmää ja mikä parasta, niissä yhdistyvät ulkonäkö, keveys, helppo liikuteltavuus sekä hyvä hinta-laatusuhde. Laajasta värivalikoimasta löytyy varmasti jokaiselle oma suosikki.


Stokke Xplory X Sisarus yhdistelmärattaat
Sisarus-/yhdistelmärattaat

Stokke Xplory

Norjalainen lastentarvikebrändi Stokke on tunnettu tyylistä ja muotoilustaan. Nämä yhdistelmävaunut ovat näppärät ja kauniit. Vaunujen siro muotoilu on omiaan eritoten kaupunkiasumiseen. Säädettävä vaunukopan ja istuintason korkeus helpottavat vanhempia vauvan nostoissa, ja mahdollistavat lapsen osallistuvan matkaan työntäjän korkeudella.


Cybex Priam Sisarus yhdistelmärattaat
Sisarus-/yhdistelmärattaat

Cybex Priam

Cybex on luonut näyttävät, kauniit ja näppärät vaunut urbaaniin kaupunkimenoon. Vaunujen siro muotoilu sopii eritoten pieniin tiloihin, mutta ovat samalla äärimmäisen käyttäjäystävälliset sekä pitkäikäiset hyvien varusteluiden vuoksi. Cybex Priam sai EU:n turvallisuuspalkinnon, ja sijoittui hyvin turvallisuusominaisuuksien ja järeiden tuoteturvallisuustestausten puolesta.


ABC Design Viper 4 Matkajärjestelmä

Viper 4 ovat ABC Designin tukavat ja vakaat yhdistelmävaunut, jotka sopivat niin kaupunkiympäristöön kuin metsäpolulle, eivätkä kalpene muotoilussa muille vaunuille.

Suuret ilmapyörät ja monet säätömahdollisuudet takaavat mukavan käyttökokemuksen niin vanhemmalle kuin lapsellekin.


Silver Cross Wave Sisarus yhdistelmärattaat
Sisarus-/yhdistelmärattaat

Silver Cross Wave Yhdistelmävaunut

Kauniit ja monipuoliset Silver Crossin Wave yhdistelmävaunut ovat pitkäikäinen ja kestävä hankinta. Yhteensopivia varusteita löytyy useita, ja niistä saa muodostettua upean ja omannäköisen paketin. Nämä vaunut muuntuvat myös tarvittaessa helposti sisarusvaunuiksi oman One plus one-valikoiman ansiosta.


Merkin, mallin ja ominaisuuksien valinta

Vaunut ovat vastasyntyneen ensimmäinen menopeli, ja niiden hankintaan tulisi suhtautua, kuten auton tai polkupyörän valintaan. Ostopäätös pohjautuu usein ulkonäköön, mielekkyyteen, toimivuuteen, tietoihin sekä toiveisiin. Niiden tulisi olla myös turvalliset ja kestävät. Usein yhdistelmävaunut ovatkin hankintana ne isoimmat ja vaativat yllättävän suurta lompakkoa.

Nopeaa ja hätiköityä päätöstä ei ole siis hyvä tehdä. Tästä syystä tutustuminen tuotteisiin kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä uudet lastenvaunut tilatessa on hyvä varata aikaa myös toimitukseen, jotka venyvät välillä viikkoihin.

Tutustu netin keskustelupalstoihin ja blogeihin, kysele vinkkejä sukulaisilta ja ystäviltä sekä vieraile eri liikkeissä, joissa on eri merkkiensen hetkiset valikoimat. Niiden lisäksi olemme listanneet käyttöösi omat lisävinkit, joita ei aina tule ajatelleeksi, jotta juuri valisemanne yhdistelmävaunut olisivat teille ne oikeat!

  • Työntösuunnan vaihtaminen; ensimmäiset puoli vuotta vauva näkee mielellä sinut työntämässä ja kokee olonsa turvalliseksi, myöhemmin maailma alkaa kiinnostaa ja lapsi haluaa katsella muita ihmisä ja maisemia
  • Hyvät ja kestävt renkaat Suomen sääolosuhteet huomioiden, vaihdettavissa olevat etupyörät? Pyörien lukitusmahdollisuus
  • Työntöaisan säätömahdollisuus
  • Liikuteltavuus, yhdistelmävaunujen koko säilytystä ajatellen
  • Koppa- ja Ratasosan asennon säätömahdollisuus istuma- ja makuuasentoihin
  • Tarpeeksi tilava vaunukoppa
  • Lisäosat helposti saatavilla, esimerkiksi adapterit yhteensopiviin turvakaukaloihin
  • Tavarakorin koko
  • Kangasosien pesumahdollisuus
  • Mahdollinen jälleenmyyntiarvo

Suosituimpiin vaunumerkkeihin lukeutuvat muun muassa ikisuosikki Emmaljunga, Britax, Cybex, Nord Active Plus, Stokke, Ora ja Bugaboo.

Matkarattaat avuksi yhdistelmävaunujen rinnalle

Matkarattaat tekevät liikkumisesta ja reissaamisesta lapsen kanssa helpompaa. Yleensä ne ovat kevyet ja pienen koon sekä pienien renkaiden vuoksi, ne mahtuvat paljon normaaleja rattaita pienempään tilaan.

Matkarattaat ovatkin siis oivat kakkosrattaat, ja nykyisin niitä on saatavilla jo upeilla lisäosilla, joten mikseivät tarvittaessa toimisi myös ainoinakin rattaina esimerkiksi makuuasentoon saatavan turvakaukalon kanssa.

Miten sitten tulisi valita itselle ne parhaat matkarattaat? Periaate on sama kuin kaikkien lastentarvikkeiden valinnassa, mikä on tarve ja käyttömäärä.

Kalliimmat matkarattaat eroavat edullisemmista yleensä varustelun ja muunneltavuuden tasossa. Edullisimpia voi saada alle sadan euron hintaan, mutta ne usein ovat niin sanottuja “karvalakki-malleja”, ja soveltuvat pääosin 2-3vuotiaan kuljetukseen, mutta ovat reissuissa/lentomatkoilla usein ne helpoimmat kuljettaa mukana.

Hieman enemmän investoidessa, pystyy vaikuttamaan käyttömukavuuksia parantaviin ominaisuuksiin, kuten selkänojaan, turvakaareen, aurinkolippaan ja työntöaisan korkeuteen. Kalliimmissa rattaissa on myös säätövaraa yleensä vastasyntyneestä 25kg lapseen asti, kun taas edullisimmissa painoraja on jopa 10kg vähemmän.

Nykyisin myös yhdistelmävaunujen rattaat ovat usein näppärät ja mahtuvat suht pieneen tilaan. Jos matkustelu on vähäistä, niin matkarattaat saattavat olla tarpeettomat, mutta jo pelkästään kotimaan matkailussakin saattavat pienet ja näppärät matkarattaat olla oiva apu, ja helpottaa esimerkiksi auton tavaratilan pakkaamista.

Olisivatko matkarattaat teidän perheessä ne päärattaat vai yhdistelmävaunujen kakkosvaihtoehto?

Usein kysyttyä

Lisää rakastettavia juttuja:

Liity uutislehtemme tilaajaksi, ja varmista saavasi parhaiden äitiys-, imetys ja lastentarvikkeiden tuotevinkit ja arvostelut suoraan sähköpostiisi ensimmäisten joukossa!

↓ Tilaa parhaat vinkit ja tuotearvostelut Maidonkerääjältä sähköpostiisi