Vauvaperheen välttämättömät hankinnat

Vauvaperheen Välttämättömät Hankinnat

Jokaisen vauvaperheen tarpeet vaihtelevat hieman perheen elämäntilanteen, kotipaikan, vauvan temperamentin ja mukavuudenhalun mukaan. Listasimme tuotteita vauvaperheille, jotka ovat mielestämme erittäin hyviä helpottamaan ja lisäämään mukavuutta vauva-arjessa.

Emme siis nosta tässä artikkelissa esiin vauvanvaatteita, hygieniatuotteita tai ruokailuvälineitä.

Yhdistelmävaunut

Yhdistelmävaunut youtube

Vaunut ovat varmasti se yksi kalleimmista menoeristä, kun vauva ilmoittaa tulostaan. Kuitenkin nykyisin on saatavilla paljon erilaisia merkkejä ja malleja jokaiseen makuun, ja hyviä vaunuja on helposti saatavilla myös käytettynä. Kuitenkin kannattaa miettiä tarkkaan , kun käytettyjä ostaa, että ne on säilytetty ja huollettu asianmukaisesti.

Mielestämme paras hankinta on hyvät yhdistelmävaunut, sillä näin usein saa hankittua hieman halvemman vaihtoehdon yhdessä vs. jos ostaisi molemmat erikseen.

Yhdistelmävaunut ovat myös pitkäikäiset aina vastasyntyneestä leikki-ikään. Yhteensopiva runko sekä vaunuihin että rattaisiin helpottaa arkea myös siirtymävaiheessa, kun vauva ehkä vielä nukkuu unia vaunuissa, mutta viihtyy paremmin rattaissa. Tutustu meidän vinkkeihin ja neuvoihin yhdistelmävaunujen valinnassa täältä.

Itkuhälytin

Dema V21 itkuhälytin

Itkuhälytin ei ole välttämätön hankinta. Hyvä itkuhälytin on kuitenkin oiva lastentarvike helpottamaan vauva-arkea, etenkin, jos asunto on isohko, makuuhuoneet ovat erillään toisistaan tai jos vauva nukkuu ulkona.

Nykyiset itkuhälyttimet ovat kehittyneet valtavin harppauksin, ja vaihoehtoja löytyy vanhoista perusmalleista infrapunakamerallisiin itkuhälyttimiin, joissa on paljon lisätoimintoja. Itkuhälyttimen lisäksi ne toimivat nykyisin myös lämpömittarina, kohinalaitteena, yövalona ja soittavat unilauluja. Kantavuus ja turvallisuus on kehittynyt reilusti.

On täysin perheen tarpeista kiinni, millaisen mallin haluaa. Suuren valikoiman vuoksi suosittelemme, että lukisit itkuhälytin vertailumme, ja valitse paras itkuhälytin juuri teille täältä.

Kantoreppu tai kantoliina

Manduca First PureCotton Kantoreppu_

Vauva viihtyy vanhempiensa lähellä ja sylissä, se lisää perusturvallisuuden tunnetta. Arjessa tulee kuitenkin usein tilanteita, jolloin kädet olisi hyvä olla vapaana muihinkin perheen askareisiin.

Kantorepun tai kantoliinan avulla vanhemmat pystyvät tarjoamaan vauvalle rakkautta ja läheisyyttä, sekä samalla toimimaan. Myös ulkoilu on mukavaa repun tai liinan kanssa. Tämäkään ei ole se välttämättömin hankinta, mutta mielestämme yksi ehdottomista must have-tuotteista.

Tutustu artikkeliimme Kantoliinat ja Kantoreput, ja löydä juuri teille tuote sopiva tuote.

Pinnasänky

Vauva pinnasängyssä

Hyvä ja tukeva pinnasänky on eräs parhaimpia hankintoja vauvalle, sillä se toimii vastasyntyneestä pitkälle taaperoikään.

Pinnasänkyä valittaessa on hyvä kiinnittää huomiota pohjan korkeuden säätämiseen, sekä laidan poistamiseen, jos sänkyä on tarkoitus käyttää vanhempien sängyn sivuvaununa tai isomman lapsen sänkynä myöhemmin. Helposti säädettävä sänky auttaa tekemään nopeita muutoksia vauva-arjen keskellä.

Nykyisissä malleissa on myös usein säilytysmahdollisuuksia, ja laatikoissa onkin näppärä säilyttää esimerkiksi vauvan omat liinavaatteet sekä yöpuvut.

Pinnasängyn valintaan on hyvä kiinnittää huomiota, ja päätöstä ei kannata tehdä pelkästään ulkonäöllisistä syistä. Sängyn lisäksi on myös erityisen tärkeää panostaa vauvan patjaan, sillä vauva viettää paljon aikaa nukkuen. Nukkuisitko itse huonossa sängyssä?

Purulelu

Vauva pure purulelua

Vauvat tutustuvat maailmaan ja uusiin asioihin suullaan. Jo ennen hampaiden puhkeamista, kaikki tavarat menevät suuhun, kuolaa muodostuu ja ikenillä on mukava jyrsiä.

Näin ollen vanhempien saattaa olla vaikea erottaa, mikä on hampaiden tulosta johtuvaa, ja mikä taas tavallista suulla tutustumista? Tästä syystä kotiin on järkevä hankkia turvallisia, hyvistä materiaaleista valmistettuja ja toimivia puruleluja. Markkinoilla on useita eri malleja, eri materiaaleista valmistettuja, viilentäviä, kovia ja pehmeitä puruleluja. Muutamasta erilaisesta vaihtoehdosta vauva löytää varmasti suosikkinsa.

Purulelu on pitkäikäinen lelu vauvaiässä, ja helppo kuljettaa mukana. Purulelu toimii hyvin myös vauvan rauhoittelussa, etenkin, jos vauva ei syö tuttia.

Purulelu onkin ehkä vauvantarvike, joka löytyy lähes jokaisesta vauvaperheestä, mutta niistä ei juuri puhuta. Mielestämme myös eräs vauvaperheen must have-hankinta, vaikka ei olekaan yleensä ensimmäisten hankintojen listalla!

Syöttötuoli

Vauva syö syöttötuolissa

Syöttötuolin hankinnassa valikoiman määrä ja hinta saattaa yllättää vanhemmat. Syöttötuolit ovat kehittyneet huimasti vuosien saatossa, ja ne on tehty hyvin pitkä ikäisiksi, muuntuen taaperotuoliksi vauva-ajan jälkeen.

Syöttötuoleilla on nykyisin kohtalaisen hyvä jälleenmyyntiarvo, ja hyväkuntoisia käytettyjä on saatavilla myös helposti. Lopulta kyse onkin siitä, etsivätkö vanhemmat omaan sisustukseen sopivaa pitkäikäistä ratkaisua, muovista ja helposti puhtaana pidettävää mallia vai retroa pinnatuolia. Jotta yhdessä ruokailu tulisi osaksi vauvan arkea ja vauva oppisi syömään itsenäisesti, on toimivat ja hyvä syöttötuoli vauvaperheen ehdoton hankinta.

Kirjat tukemaan sormiruokailua ja kiinteiden aloittamista

Kiinteiden aloittaminen tulee perheen ja vauvan tilanteesta riippuen ajankohtaiseksi 4-6 kuukauden iässä. Jos vauva on valmis, ja omaa valmiudet, myös sormiruokailu voidaan ottaa mukaan jo aivan kiinteiden alkuvaiheesta lähtien.

Vauvan ruokailun ei tarvitse olla yksitoikkoista ja tylsää. Vauva kannattaakin ottaa heti alusta lähtien osaksi perheen yhteisiä ruokahetkiä, ja heille voi tarjota yllättävän paljon erilaisia ruokia. Suosittelemmekin kiinteiden aloittamiseen ja sormiruokailuun seuraavia kirjoja:

  • Samasta Padasta (Outi Tuomivaara)
  • Samasta Padasta 2.0 (Outi Tuomivaara)
  • Simppeliä sormiruokailua ( Marjut Ollila)

Tutustu paremmin kiinteiden aloittamiseen ja sormiruokailuun lukemalla artikkelimme Sormiruokailu ja kiinteiden aloittaminen.

Turvakaukalo ja turvaistuin

Axkid Minikid 2 Solid Turvaistuin, Tar

Isoimmat hankinnat yleensä enne vauvan syntymää ovat varmasti lastenvaunut ja turvakaukalo. Usealle voikin tulla yllätyksenä, että lapsen on käytettävä turvaistuinta yli 135cm pituuteen asti. Autottomankin kannattaa siis vähintäänkin ostaa turvaistuin, vaikka kokisi, että kaukalo ei ole hankinnoista se tärkein ja julkisilla kulkuneuvoilla pääsisi liikkumaan.

Turvakaukalo menee loppujen lopuksi ensimmäisen vuoden ajan, jonka jälkeen jää hankittavaksi turvaistuin. Ensimmäiseksi tulee päättää haluaako isofix-kinnitteisen vai turvavyökiinnitteisen istuimen. Karkeasti muutamaa poikkeusta lukuunottamatta Isofixilliset istuimet menevät 105cm/18kg asti, ja turvavyökiinnitteiset 120125cm/25kg asti.

Isofix-kiinnitteisten etu on helppo kiinnitys, ja osasssa malleista on kääntömahdollisuus. Turvavyöistuinten etu on pidempi käyttöikä. Istuinta hankkiessa suosittelemme aina menemään turvallisuus edellä, ja huomioimaan, että istuin on läpäissyt turvaistuintestit.

Isofix-kiinnitteisissä suosittuja ja testattuja malleja ovat Cybex Sirona Z i-size plus, Britax Römer DualFix 2 R ja Joie i-spin safe. Turvavyökiinnitteisissä istuimissa suosittuja ja plus-testattuja ovat muun muassa Axkid Minikid ja Britax Römer Max Way. Tutustu arvoteluumme tuotteesta Axkid Minikid 2.0 täältä.

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.