Sormiruokailu ja kiinteiden aloittaminen

Vauvan kiinteän ruoan aloittaminen on yhdenlainen kiinnepiste vauvan ja perheen elämässä. Kiinteiden aloittamisessa ei kannata turhaan hosua, vaan maisteluun, kiinteän ruoan antamiseen sekä sormiruokailuun kannattaa tutustua hyvin ennen aloittamista.

Suosittelemme näitä kirjoita kiinteiden aloittamiseen:

Samasta padasta antaa loistavat 150 reseptiä, minkä avulla vauvan tai taaperon ruoka syntyy omaa ruokaa tehdessä.​

Samasta Padasta kirjaan perustuva Puolessa tunnissa, on tarkoitettu yli 1-vuotiaiden lasten perheille.

Kirjan 50 sormiruokailu reseptiä noudattavat virallisia ravitsemussuosituksia.

Kiinteiden aloittaminen ja sormiruokailu

Kiinteiden aloittaminen

Täysimetystä suositellaan 4-6 kk ikään asti, sillä äidinmaito on vastasyntyneelle parasta ja ihanteellisinta ravintoa. 4-6 kuukauden iässä lapselle voi tarjota maisteluun kiinteää ruokaa.

Kuitenkin jos vauva kasvaa hyvin rintamaidolla, ei maisteluannosten aloittamista tarvitse kiirehtiä. Täysiaikainen, terve ja hyvin kasvanut vauva tarvitsee äidinmaidon lisäksi vain D-vitamiinilisää kuuden ensimmäisen elinkuukautensa aikana.

Maistelua ja kiinteiden aloittamista voidaan kokeilla sormiruokaillen sekä soseita lusikalla maistattamalla, ja tietysti molempia tyylejä sekoitellen. Aluksi maistellaan vain ihan lusikan kärjellinen imetyksen tai pullomaidon päälle.

Motorisesti lapsi on valmis kiinteämpään ruokaan, kun hän seuraa kiinnostuneena ja tavoittelee ruokia, istuu tuettuna sekä hallitsee pään ja käden koordinaatiota. Yleensä nämä vaiheet saavutetaankin juuri 4-6 kuukauden iässä.

Lapset tarvitsevat uusien makujen tutustumisen toistoja ja aina vain toistoja. RIntamaito on makeaa, johon vauvat ovat tottuneet. Tästä syystä vauvat usein karsastavat aluksi kaikkea hapanta tai karsasta. Maistelu kannattaakin aloittaa makeahkoista kasviksista, kuten bataatista tai porkkanasta, ja makeita hedelmämakuja kannattaa tarjota vasta hieman myöhemmin maistelun vaiheessa, ettei lapsi suosi jatkossa vain makeita makuja. Suolan käyttöä tulee välttää vuoden ikään asti.

Sormiruokailu pähkinänkuoressa

Vauva syö itse

Kaikessa yksinkertaisuudessaan sormiruokailu on sitä, että vauvan annetaan syödä ja tutustua ruokaan itse. Kuitenkin taitojen ja motoriikan ovat kehittyessä, lapset voivat syödä lusikalla tai haarukalla omatoimisesti, mutta he ovat silti vielä sormiruokailijoita!

Lapselle tarjotaan monipuolisesti erilaisia ruokavaihtoehtoja, ja vauva saa toteuttaa ruokailua itse eri tapoja käyttäen. Sormiruokailu kuitenkin vaatii vauvan kiinnostuneisuuden ja aktiivisuuden ruokaa kohtaan. Samalla lapsen motoriset taidot kehittyvät. Osa perheistä antaa vauvan syödä itse kaiken, osa käyttää sormiruokailua soseruokailun tukena.

Jotta sormiruokailu voidaan turvallisesti aloittaa, tulee vauvan osata istua tukevasti syöttötuolissa itsenäisesti tai hyvin pienellä avustuksella. Lasta ei myöskään saa koskaan jättää ruokailemaan yksin! Paras syöttöpaikka on ilman muuta syöttötuoli, sitteri tai bumbo eivät sovellu syömiseen liian makaavan asentonsa vuoksi.

Älä myöskään yritä pakottaa lasta syömään enemmän kuin hän on valmis – se voi aiheuttaa turhautumista pöydän molemmin puolin! Ole kärsivällinen, kun he tutkivat uusia makuja sormillaan omaan tahtiinsa, vauvat kehittyvät omaan tahtiinsa myös syömisen suhteen.

Muista myös, että ruoalla leikkiminen on tutustumisvaiheessa sallittua ja jopa suotavaa, että vauvan hienomotoriset taidot sekä kiinnostus ruokaa kohtaan säilyy. Ruoka on hyvä paloitella lapsen nyrkkiin sopiviksi paloiksi tai suikaleiksi, noin aikuisen etusormen kokoisiksi paloiksi, että siitä saa hyvän otteen nyrkillä, mutta jotta ruokaa jää myös ulkopuolelle mutusteltavaksi.

Muutamat ruoka-aineet eivät tukehtumisvaaran vuoksi kuitenkaan sovi pienen ruokailijan kokeiltavaksi: viinirypäleet, pähkinät sekä muut pienet ja liukkaat, helposti henkeen joutuvat ruoat.

Suosittelemme kiinteiden aloittamiseen ja sormiruokailuun seuraavia kirjoja:

Vauvan ruokailun ei tarvitse olla ainaista sosetta tai samaa sormiruokaa. Samasta padasta antaa loistavat 150 reseptiä, minkä avulla vauvan tai taaperon ruoka syntyy omaa ruokaa tehdessä.

Välillä on hankala löytää aikaa kokkaamiseen kiireisen perhearjen keskellä. Samasta Padasta kirjaan perustuva Puolessa tunnissa, on tarkoitettu yli 1-vuotiaiden lasten perheille. Resepteissä kivana lisänä, miten lapsen saa otettua ruoanlaittoon mukaan. Kaikki reseptit nimensä mukaisesti nopeita, sekä maistuvia.

Usein kysyttyä

Sormiruokailun aloitus on aina arvioitava tilanne kohtaisesti vauvan iän, valmiuksien ja perheen oman tilateen mukaan. Myös mahdolliset allergiat on toki huomioitava. Kuitenkin helpoiksi sormiruoaksi voisi mainita muun muassa keitetyt/höyrytetyt vihannekset ja juurekset, pehmeät hedelmät sekä esimerkiksi ruodoton kala.

Pienelle sormiruokailijalle ei kannata antaa turvallisuussyistä kokonaisia viinirypäleitä, kokonaisia minitomaatteja, pähkinöitä tai ruodollista kalaa.

Tutkimusten mukaan sormiruokailu on yhtä turvallista kuin soseruokailu. Kuten kaikessa vauvan ruokailussa tulee muistaa, että häntä ei saa jättää ruokailutilanteessa yksin, vaan vauvan syödessä on aina oltava läsnä. Myös hyvä muistisääntö on, että hiljaisuus on pahempi kuin yskimis- ja kakomisäänet.

Perus ensiaputaitojen muistuttaminen mieleen ei ole kuitenkaan koskaan pienen lapsen kanssa haitallista.Hyvä nyrkkisääntö on antaa vauvalle noin vauvan nyrkin kokoisia paloja, tai aikuisen etusormen kokoisia paloja, joita on helppo pitää kädessä ja tutustua turvallisesti.Hampaiden puhkeamista ei tarvitse odotella, vauva pystyy kyllä suullaan pehmentämään ruuan.

Jos sormiruokailu jännittää vanhempia, on helppo kokeilla ensin helposti suussa pehmeneviä ruokalajeja kuten avocadoa ja banaania. Älä kiirehdi ruoan antamisen kanssa, vaan aloita vasta, kun lapsi osaa istua syöttötuolissa tai sylissä hyvin, sekä hallitsee käden ja suun välistä koordinaatiota.

Kuten sanottu, kiinteiden aloittamisessa ei pidä pitää kiirettä, jos vauva kasvaa ja kehittyy normaalisti. Kiinteät voidaan aloittaa aikaisintaan 4kk iässä ja viimeistään 6kk iässä.

Maistelu aloitetaan ihan pienillä lusikan kärjellisten maistamisilla, ja vauva kiinnostuksen ja valmiuden mukaan annoskokoa nostetaan pikkuhiljaa, ja makuskaalaa laajennetaan. Maistelun ei kuulu vähentää imetys- tai maitomäärää. Tästä syystä esimerkiksi vellejä ei suositella nykyisin, sillä nestemäinen ruoka on yleensä aina pois suoraan maitomäärästä. Maistelu voidaan aloittaa suoraan myös sormiruokailulla.

Maistattaminen on helppo aloittaa jollakin pehmeällä helposti muussautuvalla juureksella, kuten bataatilla, perunalla tai porkkanalla. Äidinmaitoa tai korviketta voi laittaa hieman soseeseen, jotta se maistuu vauvalle tutummalta.

Makeila mauilla ei kannata heti aloittaa, koska ihminen luontaisesti pitää makeasta. Tästä syystä juurekset ovat hyvä valinta aloitukseen hedelmien sijaan. Tarjoa kuitenkin rohkeasti uusia makuja ettei vauva totu vain yhteen tai kahteen makuun. Viljoja, kanaa, kalaa, lihaa ja kananmunaa voi alkaa maistattaa aikaisintaan 5kk ikäisestä lähtien, suoliston kehittymisen myöstä. Ne eivät kuitenkaan sovi maistelun aloittamiseen.

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.