Etusivu » Sormiruokailu ja kiinteiden aloittaminen

Sormiruokailu ja kiinteiden aloittaminen

Vauvan kiinteän ruoan aloittaminen on yhdenlainen kiinnepiste vauvan ja perheen elämässä. Kiinteiden aloittamisessa ei kannata turhaan hosua, vaan maisteluun, kiinteän ruoan antamiseen sekä sormiruokailuun kannattaa tutustua hyvin ennen aloittamista.

Kiinteiden aloittaminen ja sormiruokailu
Suosittelemme näitä kirjoja kiinteiden ja sormiruokailun aloittamiseen:
Samasta PadastaOuti Tuomivaara
Samasta Padasta 2.0 – Puolessa tunnissaOuti Tuomivaara
Simppeliä sormiruokailuaMarjut Ollila

Kiinteiden aloittaminen

Täysimetystä suositellaan 4-6 kk ikään asti, sillä äidinmaito on vastasyntyneelle parasta ja ihanteellisinta ravintoa. 4-6 kuukauden iässä lapselle voi tarjota maisteluun kiinteää ruokaa.

Kuitenkin jos vauva kasvaa hyvin rintamaidolla, ei maisteluannosten aloittamista tarvitse kiirehtiä. Täysiaikainen, terve ja hyvin kasvanut vauva tarvitsee äidinmaidon lisäksi vain D-vitamiinilisää kuuden ensimmäisen elinkuukautensa aikana.

Maistelua ja kiinteiden aloittamista voidaan kokeilla sormiruokaillen sekä soseita lusikalla maistattamalla, ja tietysti molempia tyylejä sekoitellen. Aluksi maistellaan vain ihan lusikan kärjellinen imetyksen tai pullomaidon päälle.

Motorisesti lapsi on valmis kiinteämpään ruokaan, kun hän seuraa kiinnostuneena ja tavoittelee ruokia, istuu tuettuna sekä hallitsee pään ja käden koordinaatiota. Yleensä nämä vaiheet saavutetaankin juuri 4-6 kuukauden iässä.

Lapset tarvitsevat uusien makujen tutustumisen toistoja ja aina vain toistoja. RIntamaito on makeaa, johon vauvat ovat tottuneet. Tästä syystä vauvat usein karsastavat aluksi kaikkea hapanta tai karsasta. Maistelu kannattaakin aloittaa makeahkoista kasviksista, kuten bataatista tai porkkanasta, ja makeita hedelmämakuja kannattaa tarjota vasta hieman myöhemmin maistelun vaiheessa, ettei lapsi suosi jatkossa vain makeita makuja. Suolan käyttöä tulee välttää vuoden ikään asti.

Sormiruokailu pähkinänkuoressa

Vauva syö itse

Kaikessa yksinkertaisuudessaan sormiruokailu on sitä, että vauvan annetaan syödä ja tutustua ruokaan itse. Kuitenkin taitojen ja motoriikan ovat kehittyessä, lapset voivat syödä lusikalla tai haarukalla omatoimisesti, mutta he ovat silti vielä sormiruokailijoita!

Lapselle tarjotaan monipuolisesti erilaisia ruokavaihtoehtoja, ja vauva saa toteuttaa ruokailua itse eri tapoja käyttäen. Sormiruokailu kuitenkin vaatii vauvan kiinnostuneisuuden ja aktiivisuuden ruokaa kohtaan. Samalla lapsen motoriset taidot kehittyvät. Osa perheistä antaa vauvan syödä itse kaiken, osa käyttää sormiruokailua soseruokailun tukena.

Jotta sormiruokailu voidaan turvallisesti aloittaa, tulee vauvan osata istua tukevasti syöttötuolissa itsenäisesti tai hyvin pienellä avustuksella. Lasta ei myöskään saa koskaan jättää ruokailemaan yksin! Paras syöttöpaikka on ilman muuta syöttötuoli, sitteri tai bumbo eivät sovellu syömiseen liian makaavan asentonsa vuoksi.

Älä myöskään yritä pakottaa lasta syömään enemmän kuin hän on valmis – se voi aiheuttaa turhautumista pöydän molemmin puolin! Ole kärsivällinen, kun he tutkivat uusia makuja sormillaan omaan tahtiinsa, vauvat kehittyvät omaan tahtiinsa myös syömisen suhteen.

Muista myös, että ruoalla leikkiminen on tutustumisvaiheessa sallittua ja jopa suotavaa, että vauvan hienomotoriset taidot sekä kiinnostus ruokaa kohtaan säilyy. Ruoka on hyvä paloitella lapsen nyrkkiin sopiviksi paloiksi tai suikaleiksi, noin aikuisen etusormen kokoisiksi paloiksi, että siitä saa hyvän otteen nyrkillä, mutta jotta ruokaa jää myös ulkopuolelle mutusteltavaksi.

Muutamat ruoka-aineet eivät tukehtumisvaaran vuoksi kuitenkaan sovi pienen ruokailijan kokeiltavaksi: viinirypäleet, pähkinät sekä muut pienet ja liukkaat, helposti henkeen joutuvat ruoat.

Suosittelemme kiinteiden aloittamiseen ja sormiruokailuun seuraavia kirjoja:

Samasta padasta
Outi Tuomivaara

Samasta Padasta

Vauvan ruokailun ei tarvitse olla ainaista sosetta tai samaa sormiruokaa. Samasta padasta antaa loistavat 150 reseptiä, minkä avulla vauvan tai taaperon ruoka syntyy omaa ruokaa tehdessä.

– 150 reseptiä
– Reseptejä koko perheen ruokailuun
– Värikoodit resepteissä kertovat, missä vaiheessa erotat vauvan osuuden


Samasta padasta 2 0 puolessa tunnissa

Välillä on hankala löytää aikaa kokkaamiseen kiireisen perhearjen keskellä. Samasta Padasta kirjaan perustuva Puolessa tunnissa, on tarkoitettu yli 1-vuotiaiden lasten perheille. Resepteissä kivana lisänä, miten lapsen saa otettua ruoanlaittoon mukaan. Kaikki reseptit nimensä mukaisesti nopeita, sekä maistuvia.

– Nopeat, superhelpot reseptit
– Lapsi mukaan kokkaamiseen
– Tukee innostavaa ja herkullista perheen ruoka-arkea


Simppelia sormiruokailua

Tue vauvan luontaista tarvetta tutustua asioihin itse. Marjut Ollila on koonnut Simppeliä sormiruokailua -teokseen kattavan tietopaketin sormiruokailusta ja ohjaa lukijan tukemaan lastaan helppoon, hauskaan ja turvalliseen sormiruokailuun. Kirjan 50 sormiruokailu reseptiä noudattavat virallisia ravitsemussuosituksia.

– Helppoa, hauskaa ja turvallista vauvan ruokailua
– Sormiruokailu reseptit 50 mahtavaan sormiruokaan
– Mahtava tietopaketti ja reseptikirja samassa


Usein kysyttyä

Lisää rakastettavia juttuja:

Liity uutislehtemme tilaajaksi, ja varmista saavasi parhaiden äitiys-, imetys ja lastentarvikkeiden tuotevinkit ja arvostelut suoraan sähköpostiisi ensimmäisten joukossa!

↓ Tilaa parhaat vinkit ja tuotearvostelut Maidonkerääjältä sähköpostiisi