Kantoliinat ja kantoreput

Kantaminen onnistuu kantoliinalla tai kantorepulla jo aivan pienestä vastasyntyneestä asti, kunhan vauvan turvallinen kantaminen ja hyvä ergonomia on huomioitu ensisijaisesti.

Kantoliinat ja kantoreput

Suuri osa vauvan perusturvallisuutta on olla vanhempiensa lähellä koko ajan. Kuitenkin arjessa on paljon tilanteita, jolloin kädet tulisi olla vapaana muihinkin perheen askareisiin. Kantoliina tai kantoreppu on tällöin oiva apu helpottamaan arkea, ja samalla lapsi saa olla lähelläsi. Vauvaa rauhoittaa tuntea tuoksusi, lämpösi ja kuulla sydämen sykkeesi.

Kantaminen onnistuu kantoliinalla tai kantorepulla jo aivan pienestä vastasyntyneestä asti, kunhan vauvan turvallinen kantaminen ja hyvä ergonomia on huomioitu ensisijaisesti. Kantovälinettä valitessa, aivan kuten vaunuja valitessakin, kannattaakin tutustua tuotteisiin tarkoin, vertailla kokemuksia ja tehdä valinta huolellisen pohdinnan jälkeen, sillä kantoliinojen ja -reppujen viidakossa, saattaa kokenutkin hämmentyä tarjonnan laajuudesta.

Ergonominen kantoasento

Kantovälineen tulee tukea vauvan luontaista asentoa, sillä kaikki markkinoilla olevat liinat ja reput eivät tue tätä. Luontaisella asennolla tarkoitetaan sitä, että vauvan selkä pysyy pyöreänä, mutta tuettuna, polvet olisivat peppua ylempänä niin sanotussa M-asennossa ja polvesta alaspäin jalat roikkuisivat rentoina. Tärkeää on, ettei pää pääse painumaan rintaa vasten, vaan hengitystiet pysyvät auki.

Nyrkkisäännöt vauvan turvalliseen kantamiseen

Kantoreppu

Markkinoilla on lukuisia erilaisia ja -mallisia reppuja. Hinnat vaihtelevat vähän alle 100e muutamaan sataan euroon, joten ostopäätökseen kannattaa hieman käyttää aikaa. Toki käytettynä on myös mahdollista hankkia kantoreppu. Käytettyä reppua hankittaessa on hyvä olla tietoinen merkistä ja mallista, jotta pystyy tarkastamaan millaiseen käyttötarkoitukseen reppu on sopiva.

Valitse kantoreppu, joka tukee lapsen ergonomiaa ja antaa hyvän tuen lonkille,selälle ja niskalle. Vauva ei pysty itse vaihtamaan asentoa, joten älä pidä vauvaa repussa liian kauan. Kiinnitä huomiota vauvan ääntelyihin ja merkkeihin, kuten irvistelyyn, itkuun ja rauhattomuuteen. Valintaa tehdessä on hyvä huomioida painorajat, ja valita mahdollisimman pitkäikäinen reppu, joka kasvaa lapsen mukana.

Vauvan hyvinvoinnin lisäksi kantoreppua valitessa tulee kiinnittää huomiota myös kantajan ergonomiaan ja hyvinvointiin. Reppu tulee aina säätää kantajan mukaan. Kantaminen kuormittaa herkästi niskaa ja selkää sekä vaatii esimerkiksi syviä vatsa- ja lantiopohjanlihaksia, joten repun säätäminen oikeanlaiseksi on ensisijaisen tärkeää.

Reppuvalinnassa kannattaa kiinnittää huomiota pukemisen helppouteen, kahvojen ja kantoremmien pehmusteisiin ja paksuuksiin, sekä tutustua ihmisten kokemuksiin netissä.

Käytännöllinen ja monipuolinen Manduca Kantoreppu tukee vauvasi ergonomiseen asentoon, ja soveltuu käyttöön heti vastasyntyneestä aina 20kg asti. Reppu on valmistettu luomupuuvillasta, ja se soveltuu monipuoliseen kantamiseen lapsen kehittyessä; edessä, takana ja sivulla.

Pahoittelemme, hintoja ei nyt saatavilla.

Kuori-merkin näppärän kantorepun avulla pidät lapsesi lähelläsi. Kantorepulla voit kantaa lastasi neljässä ergonomisessa asennossa. Kantoreppu on valmistettu vedenpitävästä polyesteristä. Pakkaukseen sisältyy säilytyslaukku.

Pahoittelemme, hintoja ei nyt saatavilla.

Pienikokoinen, söpö kantoreppu aina vastasyntyneestä 11kg taaperoon asti. Portaaton säätö tukee lasta vauvan kasvaessa ja säädettävä niskatuki turvaa vauvan päätä ja niskaa. Tämä aiempaa leveämpi malli tukee vauvan lonkkia paremmin M-asentoon.

Kantoliina

Kantoliinalla saa pienellekin vauvalle ergonomisen asunnon kunhan liina vain on sidottu oikein ja napakasti niin, että siinä on hyvä sivuttaistuki vauvalle. Liinan käyttö vaatii alkuun harjoittelua ja käyttökertoja hieman reppua enemmän, mutta oppiessaan oikeanlaisen sidonnan, se voi olla ergonomisesti kantajalle miellyttävämpi vaihtoehto.Sidontatyyppeihin ja kantoliinavinkkeihin voit tutustua esimerkiksi Kantoliinayhdistyksen sivujen kautta.

Liinat ovat yleensä valmistettu yksinkertaisesta trikoo- tai puuvillakankaasta, ja niitä on olemassa muutamaa eri tyyppiä esimerkiksi trikooliina ja rengasliina. Trikooliina sopii hyvin aloittamiseen, ja ensimmäinen liina kannattaakin ostaa käyettynä ja kysyä myyjältä vinkit pukemiseen, painorajoituksiin yms. Samalla käytetty, pehmennyt liina helpottaa sitomista. Perustrikooliina soveltuu yleensä hyvin alle 6kiloisen kantamiseen.

Liinaa ostettaessa on hyvä kiinnittää huomiota myös liinan kokoon. Pienikokoisille kantajille sopiva on koko 5 (4,2m), normaalikokoisille koko 6 (4,8m) ja isompikokoisille koko 7 (5,2m). Rengasliinan koot vaihtelevat yleensä 1,7 ja 2,2 metrin välillä.

Kantoliinaa käytettäessä kannattaa suosia vastasyntyneellä myös pystyasentoa, jolloin pää on hyvin tuettuna, selkä pyöreänä ja hengitystiet pysyy hyvin auki. Tarkista myös, ettei lapsen tule liinan sisällä liian lämmin, ja tarkkaile lapsen vointia ja reaktioita huolellisesti aivan kuten kantoreppua käytettäessäkin.

Boba-kantoliinassa yhdistyvät kestävyys ja joustavuus. 95 % puuvillasta ja 5 % elastaanista valmistettu kantoliina on suunniteltu jakamaan lapsen paino ergonomisesti hartioiden, selän ja lantion kesken.

Kantoliina on yleiskäyttöinen ja se asettuu mukavasti ylle joka käyttökerralla. Kantoliina on testattu kestämään kuormitusta aina 20 kiloon asti. Kantoliina on kätevä apu imetysaikana ja se auttaa lasta rauhoittumaan vanhempaa vasten mukavasti.

Ergobabyn pehmeä ja miellyttävä kantoliina tukee vauvaasi ergonomiseen asentoon. Liina on valmistettu 100% viskoosista, ja se on helppo pukea. Liinaa suositellaan käytettäväksi vastasyntyneestä aina 11,3kg asti.

Kätevä Babylonia Kantoliina on ekologinen rengasliina, joka sopii käytettäväksi aina vastasyntyneestä jopa 4-vuotiaaksi saakka. Liina on valmistettu käsintehtynä ekologisesti Fair Trade-tuotteena.

Pahoittelemme, hintoja ei nyt saatavilla.

Usein kysyttyä

Kantoreppu on apuväline vauvan/taaperon kantamiseen ja lähellä pitämiseen niin, että samalla kantajalla jää kädet vapaaksi muihin askareihin. Kantoreppu tukee vuorovaikutusta ja kiintymyssuhdetta. Oiva apu esim. kaupunkimatkoille.

Molemmat oivia vaihtoehtoja, jos valinnassa on otettu kantajan ja vauvan ergonomia hyvin huomioon. Liina vaatii hieman reppua enemmän aluksi opettelua, mutta saattaa olla pidemmäb päälle kannettaessa pehmeämpi vaihtoehto kantajan hartioille ja tukee paremmin lantiopohjan lihaksia.

Erityisen tärkeää on huomioida, että vauvan selkä pysyy pyöreänä ja tuettuna, polvet olisivat peppua ylempänä niin sanotussa M-asennossa ja polvesta alaspäin jalat roikkuisivat rentoina. Tärkeää on, ettei pää pääse painumaan rintaa vasten, vaan hengitystiet pysyvät auki.

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.