Kantoliinat ja kantoreput

“Kantaminen onnistuu kantoliinalla tai kantorepulla jo aivan pienestä vastasyntyneestä asti, kunhan vauvan turvallinen kantaminen ja hyvä ergonomia on huomioitu ensisijaisesti.”

Share on facebook
Jaa
Share on email
Sähköposti
Kantoreppu

Suuri osa vauvan perusturvallisuutta on olla vanhempiensa lähellä koko ajan. Kuitenkin arjessa on paljon tilanteita, jolloin kädet tulisi olla vapaana muihinkin perheen askareisiin. Kantoliina tai kantoreppu on tällöin oiva apu helpottamaan arkea, ja samalla lapsi saa olla lähelläsi. Vauvaa rauhoittaa tuntea tuoksusi, lämpösi ja kuulla sydämen sykkeesi.

Kantaminen onnistuu kantoliinalla tai kantorepulla jo aivan pienestä vastasyntyneestä asti, kunhan vauvan turvallinen kantaminen ja hyvä ergonomia on huomioitu ensisijaisesti. Kantovälinettä valitessa, aivan kuten vaunuja valitessakin, kannattaakin tutustua tuotteisiin tarkoin, vertailla kokemuksia ja tehdä valinta huolellisen pohdinnan jälkeen, sillä kantoliinojen ja -reppujen viidakossa, saattaa kokenutkin hämmentyä tarjonnan laajuudesta.

Ergonominen kantoasento

Kantovälineen tulee tukea vauvan luontaista asentoa, sillä kaikki markkinoilla olevat liinat ja reput eivät tue tätä. Luontaisella asennolla tarkoitetaan sitä, että vauvan selkä pysyy pyöreänä, mutta tuettuna, polvet olisivat peppua ylempänä niin sanotussa M-asennossa ja polvesta alaspäin jalat roikkuisivat rentoina. Tärkeää on, ettei pää pääse painumaan rintaa vasten, vaan hengitystiet pysyvät auki.

Nyrkkisäännöt vauvan turvalliseen kantamiseen

Kantoreppu

Markkinoilla on lukuisia erilaisia ja -mallisia reppuja. Hinnat vaihtelevat vähän alle 100e muutamaan sataan euroon, joten ostopäätökseen kannattaa hieman käyttää aikaa. Toki käytettynä on  myös mahdollista hankkia kantoreppu. Käytettyä reppua hankittaessa on hyvä olla tietoinen merkistä ja mallista, jotta pystyy tarkastamaan millaiseen käyttötarkoitukseen reppu on sopiva.

Valitse kantoreppu, joka tukee lapsen ergonomiaa ja antaa hyvän tuen lonkille,selälle ja niskalle. Vauva ei pysty itse vaihtamaan asentoa, joten älä pidä vauvaa repussa liian kauan. Kiinnitä huomiota vauvan ääntelyihin ja merkkeihin, kuten irvistelyyn, itkuun ja rauhattomuuteen. Valintaa tehdessä on hyvä huomioida painorajat, ja valita mahdollisimman pitkäikäinen reppu, joka kasvaa lapsen mukana.

Vauvan hyvinvoinnin lisäksi kantoreppua valitessa tulee kiinnittää huomiota myös kantajan ergonomiaan ja hyvinvointiin. Reppu tulee aina säätää kantajan mukaan. Kantaminen kuormittaa herkästi niskaa ja selkää sekä vaatii esimerkiksi syviä vatsa- ja lantiopohjanlihaksia, joten repun säätäminen oikeanlaiseksi on ensisijaisen tärkeää. Reppuvalinnassa kannattaa kiinnittää huomiota pukemisen helppouteen, kahvojen ja kantoremmien pehmusteisiin ja paksuuksiin, sekä tutustua ihmisten kokemuksiin netissä.

Manduca First PureCotton Kantoreppu

Käytännöllinen ja monipuolinen Manduca Kantoreppu tukee vauvasi ergonomiseen asentoon, ja soveltuu käyttöön heti vastasyntyneestä aina 20kg asti. Reppu on valmistettu luomupuuvillasta, ja se soveltuu monipuoliseen kantamiseen lapsen kehittyessä; edessä, takana ja sivulla.

Tula Free to Grow Kantolaukku

Kaunis, miellyttävä 100% Puuvillaa oleva Tula Kantoreppu on käyttövalmis aina vastasyntyneestä 20 kiloiseksi taaperoksi. Säädettävä niskatyyny tukee ja suojaa vauvai niskaa, ja irrotettava huppu suojaa auringolta sekä antaa tarvittaessa näkösuojaa imettäessäsi. Pehmustetut olkahihnat ja tuplaleveä vyötärönauha tukee selkää ja takaa hyvän ergonomian kantajalle.

Baby Björn Mini Cotton Kantoreppu

Baby Björn Mini Cotton Kantoreppu

Pienikokoinen, söpö kantoreppu aina vastasyntyneestä 11kg taaperoon asti. Portaaton säätö tukee lasta vauvan kasvaessa ja säädettävä niskatuki turvaa vauvan päätä ja niskaa. Tämä aiempaa leveämpi malli tukee vauvan lonkkia paremmin M-asentoon.

Kantoliina

Kantoliinalla saa pienellekin vauvalle ergonomisen asunnon kunhan liina vain on sidottu oikein ja napakasti niin, että siinä on hyvä sivuttaistuki vauvalle. Liinan käyttö vaatii alkuun harjoittelua ja käyttökertoja hieman reppua enemmän, mutta oppiessaan oikeanlaisen sidonnan, se voi olla ergonomisesti kantajalle miellyttävämpi vaihtoehto.Sidontatyyppeihin ja kantoliinavinkkeihin voit tutustua esimerkiksi Kantoliinayhdistyksen sivujen kautta.

Liinat ovat yleensä valmistettu yksinkertaisesta trikoo- tai puuvillakankaasta, ja niitä on olemassa muutamaa eri tyyppiä esimerkiksi trikooliina ja rengasliina. Trikooliina sopii hyvin aloittamiseen, ja ensimmäinen liina kannattaakin ostaa käyettynä ja kysyä myyjältä vinkit pukemiseen, painorajoituksiin yms. Samalla käytetty, pehmennyt liina helpottaa sitomista. Perustrikooliina soveltuu yleensä hyvin alle 6kiloisen kantamiseen.

Liinaa ostettaessa on hyvä kiinnittää huomiota myös liinan kokoon. Pienikokoisille kantajille sopiva on koko 5 (4,2m), normaalikokoisille koko 6 (4,8m) ja isompikokoisille koko 7 (5,2m). Rengasliinan koot vaihtelevat yleensä 1,7 ja 2,2 metrin välillä.

Kantoliinaa käytettäessä kannattaa suosia vastasyntyneellä myös pystyasentoa, jolloin pää on hyvin tuettuna, selkä pyöreänä ja hengitystiet pysyy hyvin auki. Tarkista myös, ettei lapsen tule liinan sisällä liian lämmin, ja tarkkaile lapsen vointia ja reaktioita huolellisesti aivan kuten kantoreppua käytettäessäkin.

Manduca Twist Kantoliina

Manduca Kantoliina on luomupuuvillasta valmistettu lapsen ergonomiaa tukeva kantoliina, jossa vauva istuu mukavasti lonkat M-asennossa. Liinan käyttöä suositellaan aina 3,5kilosta 15kiloon asti.

Ergobaby Aura Kantoliina

Ergobabyn pehmeä ja miellyttävä kantoliina tukee vauvaasi ergonomiseen asentoon. Liina on valmistettu 100% viskoosista, ja se on helppo pukea. Liinaa suositellaan käytettäväksi vastasyntyneestä aina 11,3kg asti.

Babylonia BB-sling Eko Rengasliina

Kätevä Babylonia Kantoliina on ekologinen rengasliina, joka sopii käytettäväksi aina vastasyntyneestä jopa 4-vuotiaaksi saakka. Liina on valmistettu käsintehtynä ekologisesti Fair Trade-tuotteena.

Usein kysyttyä

Mikä on kantoreppu?

Kantoreppu on apuväline vauvan/taaperon kantamiseen ja lähellä pitämiseen niin, että samalla kantajalla jää kädet vapaaksi muihin askareihin. Kantoreppu tukee vuorovaikutusta ja kiintymyssuhdetta. Oiva apu esim. kaupunkimatkoille.

Mikä on kantoliina?

Kantoliina on apuväline vauvan/taaperon kantamiseen ja lähellä pitämiseen niin, että samalla kantajalla jää kädet vapaaksi muihin askareihin. Kantoliina tukee vauvan ja kantajan ergonomiaa sekä vuorovaikutusta ja kiintymyssuhdetta. Oiva apu esim. kaupunkimatkoille. Kantoliinan sitominen vaatii hiemna enemmän opettelua.

Kantoreppu vs. Kantoliina?

Molemmat oivia vaihtoehtoja, jos valinnassa on otettu kantajan ja vauvan ergonomia hyvin huomioon. Liina vaatii hieman reppua enemmän aluksi opettelua, mutta saattaa olla pidemmäb päälle kannettaessa pehmeämpi vaihtoehto kantajan hartioille ja tukee paremmin lantiopohjan lihaksia.

Mikä on paras asento vauvaa kannettaessa kantovälineellä?

Erityisen tärkeää on huomioida, että vauvan selkä pysyy pyöreänä ja tuettuna, polvet olisivat peppua ylempänä niin sanotussa M-asennossa ja polvesta alaspäin jalat roikkuisivat rentoina. Tärkeää on, ettei pää pääse painumaan rintaa vasten, vaan hengitystiet pysyvät auki.

Lisää rakastettavia juttuja:

Liity uutislehtemme tilaajaksi, ja varmista saavasi parhaiden äitiys-, imetys ja lastentarvikkeiden tuotevinkit ja arvostelut suoraan sähköpostiisi ensimmäisten joukossa!

↓ Tilaa parhaat vinkit ja tuotearvostelut Maidonkerääjältä sähköpostiisi