Etusivu » Kantoliinat ja kantoreput

Kantoliinat ja kantoreput

Kantaminen onnistuu kantoliinalla tai kantorepulla jo aivan pienestä vastasyntyneestä asti, kunhan vauvan turvallinen kantaminen ja hyvä ergonomia on huomioitu ensisijaisesti.

Suosituimmat kantoreput
Manduca First PureCotton Kantoreppu
Tula Free to Grow Kantolaukku
Baby Björn Mini Cotton Kantoreppu
Suosituimmat kantoliinat
Manduca Twist Kantoliina
Ergobaby Aura Kantoliina
Babylonia BB-sling Eko Rengasliina
Kantoreppu

Suuri osa vauvan perusturvallisuutta on olla vanhempiensa lähellä koko ajan. Kuitenkin arjessa on paljon tilanteita, jolloin kädet tulisi olla vapaana muihinkin perheen askareisiin. Kantoliina tai kantoreppu on tällöin oiva apu helpottamaan arkea, ja samalla lapsi saa olla lähelläsi. Vauvaa rauhoittaa tuntea tuoksusi, lämpösi ja kuulla sydämen sykkeesi.

Kantaminen onnistuu kantoliinalla tai kantorepulla jo aivan pienestä vastasyntyneestä asti, kunhan vauvan turvallinen kantaminen ja hyvä ergonomia on huomioitu ensisijaisesti. Kantovälinettä valitessa, aivan kuten vaunuja valitessakin, kannattaakin tutustua tuotteisiin tarkoin, vertailla kokemuksia ja tehdä valinta huolellisen pohdinnan jälkeen, sillä kantoliinojen ja -reppujen viidakossa, saattaa kokenutkin hämmentyä tarjonnan laajuudesta.

Ergonominen kantoasento

Kantovälineen tulee tukea vauvan luontaista asentoa, sillä kaikki markkinoilla olevat liinat ja reput eivät tue tätä. Luontaisella asennolla tarkoitetaan sitä, että vauvan selkä pysyy pyöreänä, mutta tuettuna, polvet olisivat peppua ylempänä niin sanotussa M-asennossa ja polvesta alaspäin jalat roikkuisivat rentoina. Tärkeää on, ettei pää pääse painumaan rintaa vasten, vaan hengitystiet pysyvät auki.

Nyrkkisäännöt vauvan turvalliseen kantamiseen

  • Vauvan selkä pysyy pyöreänä
  • Vauva on sammakkoasennossa peppu polvia alempana -> M-asento
  • Jalat polvista alaspäin roikkuvat vapaina
  • Pää suorassa, hengitystiet auki
  • Hyvä korkeus edessä kannettaessa, että pystyt pussaamaan vauvan otsaa. Myöhemmin selkäpuolta käytettäessä vauvan tulisi nähdä olkasi yli
  • Kantoliinassa hyvä muistaa riittävän napakka sidonta, soveltuu kaiken kokoisille ja ikäisille
  • Kantorepussa hyvä tarkistaa suositusikä, kuitenkin reput soveltuvat yleensä aikaisintaan vasta 3,2kg eteenpäin

Kantoreppu

Markkinoilla on lukuisia erilaisia ja -mallisia reppuja. Hinnat vaihtelevat vähän alle 100e muutamaan sataan euroon, joten ostopäätökseen kannattaa hieman käyttää aikaa. Toki käytettynä on myös mahdollista hankkia kantoreppu. Käytettyä reppua hankittaessa on hyvä olla tietoinen merkistä ja mallista, jotta pystyy tarkastamaan millaiseen käyttötarkoitukseen reppu on sopiva.

Valitse kantoreppu, joka tukee lapsen ergonomiaa ja antaa hyvän tuen lonkille,selälle ja niskalle. Vauva ei pysty itse vaihtamaan asentoa, joten älä pidä vauvaa repussa liian kauan. Kiinnitä huomiota vauvan ääntelyihin ja merkkeihin, kuten irvistelyyn, itkuun ja rauhattomuuteen. Valintaa tehdessä on hyvä huomioida painorajat, ja valita mahdollisimman pitkäikäinen reppu, joka kasvaa lapsen mukana.

Vauvan hyvinvoinnin lisäksi kantoreppua valitessa tulee kiinnittää huomiota myös kantajan ergonomiaan ja hyvinvointiin. Reppu tulee aina säätää kantajan mukaan. Kantaminen kuormittaa herkästi niskaa ja selkää sekä vaatii esimerkiksi syviä vatsa- ja lantiopohjanlihaksia, joten repun säätäminen oikeanlaiseksi on ensisijaisen tärkeää.

Reppuvalinnassa kannattaa kiinnittää huomiota pukemisen helppouteen, kahvojen ja kantoremmien pehmusteisiin ja paksuuksiin, sekä tutustua ihmisten kokemuksiin netissä.

Manduca First PureCotton Kantoreppu

Manduca First PureCotton Kantoreppu_

Käytännöllinen ja monipuolinen Manduca Kantoreppu tukee vauvasi ergonomiseen asentoon, ja soveltuu käyttöön heti vastasyntyneestä aina 20kg asti. Reppu on valmistettu luomupuuvillasta, ja se soveltuu monipuoliseen kantamiseen lapsen kehittyessä; edessä, takana ja sivulla.

Laadukasta 100% luomupuuvillaa
Monipuolisuus kantomahdollisuuksissa
Kasvaa lapsesi mukana, käytössä aina vastasyntyneestä 20kg asti
Lantiovyö ja säädettävät pehmustetut olkahihnat
Hieman monimutkainen alkuun pukea

Last updated: 2022-01-19 16:22:14

Tula Free to Grow Kantolaukku

Tula Free to Grow Kantolaukku

Kaunis, miellyttävä 100% Puuvillaa oleva Tula Kantoreppu on käyttövalmis aina vastasyntyneestä 20 kiloiseksi taaperoksi. Säädettävä niskatyyny tukee ja suojaa vauvai niskaa, ja irrotettava huppu suojaa auringolta sekä antaa tarvittaessa näkösuojaa imettäessäsi. Pehmustetut olkahihnat ja tuplaleveä vyötärönauha tukee selkää ja takaa hyvän ergonomian kantajalle.

Laadukas ja kaunis materiaali
Helppokäyttöisyys, helppo pukea myös yksin
Kasvaa lapsesi mukana, käytössä aina vastasyntyneestä 20kg asti
Lantiovyö ja säädettävät pehmustetut olkahihnat
Ihania kuoseja
Hintava, mutta pitkäikäinen ostos

Baby Björn Mini Cotton Kantoreppu

Baby Björn Mini Cotton Kantoreppu

Pienikokoinen, söpö kantoreppu aina vastasyntyneestä 11kg taaperoon asti. Portaaton säätö tukee lasta vauvan kasvaessa ja säädettävä niskatuki turvaa vauvan päätä ja niskaa. Tämä aiempaa leveämpi malli tukee vauvan lonkkia paremmin M-asentoon.

Laadukas ja kaunis materiaali
Helppokäyttöisyys, helppo pukea myös yksin
Näppärä, siro koko
Hyvä tuki vauvan niskalle ja päälle
Leveämpi, ergonomisempi malli
Käyttö vain 11kg asti

Last updated: 2022-01-19 16:22:15

Kantoliina

Kantoliinalla saa pienellekin vauvalle ergonomisen asunnon kunhan liina vain on sidottu oikein ja napakasti niin, että siinä on hyvä sivuttaistuki vauvalle. Liinan käyttö vaatii alkuun harjoittelua ja käyttökertoja hieman reppua enemmän, mutta oppiessaan oikeanlaisen sidonnan, se voi olla ergonomisesti kantajalle miellyttävämpi vaihtoehto.Sidontatyyppeihin ja kantoliinavinkkeihin voit tutustua esimerkiksi Kantoliinayhdistyksen sivujen kautta.

Liinat ovat yleensä valmistettu yksinkertaisesta trikoo- tai puuvillakankaasta, ja niitä on olemassa muutamaa eri tyyppiä esimerkiksi trikooliina ja rengasliina. Trikooliina sopii hyvin aloittamiseen, ja ensimmäinen liina kannattaakin ostaa käyettynä ja kysyä myyjältä vinkit pukemiseen, painorajoituksiin yms. Samalla käytetty, pehmennyt liina helpottaa sitomista. Perustrikooliina soveltuu yleensä hyvin alle 6kiloisen kantamiseen.

Liinaa ostettaessa on hyvä kiinnittää huomiota myös liinan kokoon. Pienikokoisille kantajille sopiva on koko 5 (4,2m), normaalikokoisille koko 6 (4,8m) ja isompikokoisille koko 7 (5,2m). Rengasliinan koot vaihtelevat yleensä 1,7 ja 2,2 metrin välillä.

Kantoliinaa käytettäessä kannattaa suosia vastasyntyneellä myös pystyasentoa, jolloin pää on hyvin tuettuna, selkä pyöreänä ja hengitystiet pysyy hyvin auki. Tarkista myös, ettei lapsen tule liinan sisällä liian lämmin, ja tarkkaile lapsen vointia ja reaktioita huolellisesti aivan kuten kantoreppua käytettäessäkin.


Manduca Twist Kantoliina

Manduca Twist Kantoliina

Manduca Kantoliina on luomupuuvillasta valmistettu lapsen ergonomiaa tukeva kantoliina, jossa vauva istuu mukavasti lonkat M-asennossa. Liinan käyttöä suositellaan aina 3,5kilosta 15kiloon asti.

Laadukasta luomupuuvillaa
Painoraja 3,5kg-15kg
Tukee vauvan ergonomista asentoa
Tukee kantajan ergonimiaa
Toimii rinta- ja selkäpuolella käytettäväksi
Liinoille tyypillisesti vaatii alkuun hieman opettelua

Ergobaby Aura Kantoliina

Ergobaby Aura Kantoliina

Ergobabyn pehmeä ja miellyttävä kantoliina tukee vauvaasi ergonomiseen asentoon. Liina on valmistettu 100% viskoosista, ja se on helppo pukea. Liinaa suositellaan käytettäväksi vastasyntyneestä aina 11,3kg asti.

Pehmeää viskoosia
Sisältää säilytyspussin
Kauniita kuoseja
Liinoille tyypillisesti vaatii alkuun hieman opettelua
Maksimipainoraja 11,3kg

Babylonia BB-sling Eko Rengasliina

Babylonia BB sling Eko Rengasliina

Kätevä Babylonia Kantoliina on ekologinen rengasliina, joka sopii käytettäväksi aina vastasyntyneestä jopa 4-vuotiaaksi saakka. Liina on valmistettu käsintehtynä ekologisesti Fair Trade-tuotteena.

Laadukasta 100% luomupuuvillaa
Pehmustettu olkainosa
Kasvaa lapsesi mukana
Mukana sekeät sitomisohjeet
Fair Trade-tuote
Rengasliina hieman kuormittaa toispuoleisesti kantajaa, etenkin isompien lasten kohdalla

Last updated: 2022-01-19 16:22:16

Usein kysyttyä

Lisää rakastettavia juttuja:

Liity uutislehtemme tilaajaksi, ja varmista saavasi parhaiden äitiys-, imetys ja lastentarvikkeiden tuotevinkit ja arvostelut suoraan sähköpostiisi ensimmäisten joukossa!

↓ Tilaa parhaat vinkit ja tuotearvostelut Maidonkerääjältä sähköpostiisi