Synnytyksestä palautuminen on tärkeää – mutta miten se onnistuu parhaiten?

Synnytyksestä palautuminen artikkeli kuva

Synnytys on yksi merkittävimmistä asioista, jota kehosi voi käydä läpi. Vaikka suurin osa keskittymisestäsi ja energiastasi synnytyksen jälkeen on uuden vauvan hoidossa, on sinun hyvä keskittyä myös pitämään huolta itsestäsi, jotta voit varmistua kehosi palautumisesta.

Alla olevassa artikkelissa käydään läpi synnytyksen jälkeisistä mahdollisista oireista, sekä synnytyksen jälkeisestä palautumisesta. Muutamien vinkkien avulla saat myös palautumisen nopeasti käyntiin, jotta arkeen palaaminen olisi mahdollisimman mukavaa.

Synnytyksen jälkeen

Synnytyksestä toipuminen on täysin yksilöllistä, mutta useimmilla se voi kestää jopa monia kuukausia. Synnytyksen jälkeen etenkin hormonitoiminta vaihtelee, joka saattaa säikäyttää ja huolestuttaa monia uusia äitejä. Tämä on kuitenkin täysin normaalia, ja menee ajan kanssa ohi.

Kiinnitä erityistä huomiota kehoosi ja kehosi muutoksiin ensimmäisten kuuden viikon aikana. Tämä saattaa olla hankalaa suuren elämänmuutoksen myötä, mutta pyri kuitenkin havaitsemaan pienetkin muutokset esimerkiksi fyysisessä ja psyykkisessä terveydessäsi.

Mahdollisia synnytyksen jälkeisiä oireita

Synnytys ja raskaus on keholle erittäin raskasta, ja pakottaakin sen usein muuttumaan äärirajoilleen uuden ihmisen luomista varten. Millaisia oireita synnytyksen jälkeen saattaakin siis olla odotettavissa?

Mahdollisia synnytyksen jälkeisiä oireita

Vatsakipu

Kun synnytyksen jälkeen kohtusi kutistuu takaisin normaaliin kokoonsa ja muotoonsa, saattaa tämä aiheuttaa kiputuntemuksia etenkin alavatsassa. Voit yrittää lievittää kipua esimerkiksi kohdistamalla lämpöä alavatsan alueelle. Mikäli vatsakivut eivät hellitä ajan myötä tai ne pahenevat, ota yhteyttä lääkäriin.

Baby blues

Uusi perheenjäsen on iloinen ja jännittävä asia, mutta seuraavana hetkenä se voi tuntua jopa surulliseltakin. Tämä on usein hyvin hämmentävää etenkin uusille äideille, mutta erittäin monet naiset kamppailevat surullisen olon kanssa ensimmäisten viikkojen aikana. Tätä kutsutaankin nimellä Baby blues, ja se johtuu hormonitoiminnan muutoksista. Mikäli surullinen olo kestää kuitenkin huomattavan pitkään tai se pahenee, voi kyse olla synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, johon tulisi aina hakea apua ammattilaiselta.

Ummetus

Ummetus on erittäin yleinen etenkin muutamina synnytyksen jälkeisinä päivinä. Ummetusta voi aiheuttaa esimerkiksi sairaalassa annetut lääkkeet, jotka hidastavat suoliston toimintaa. Synnytyksen jälkeen onkin tärkeää juoda paljon vettä sekä nauttia ruokia, jotka sisältävät riittävästi kuituja.

Peräpukamat

Peräpukamat ovat usein erittäin yleinen vaiva jo raskauden aikana, mutta osalle ne saattavat ilmestyä vasta synnytyksessä. Peräpukamat aiheuttavat usein kipua ja verenvuotoa, mutta ne saattavat toisaalta myös kutista. Peräpukamien hoitoon on kuitenkin saatavilla paljon erilaisia lääkkeitä ja rasvoja, jotka helpottavat huomattavasti oloasi.

Hormonilliset vaihtelut

Sen lisäksi, että hormonilliset vaihtelut lisäävät mielialan muutoksia, saattavat ne lisätä myös muita synnytyksen jälkeisiä oireita, kuten hikoilua ja hiustenlähtöä. Nämä ovat usein kuitenkin vain väliaikaisia oireita, ja häviävät itsekseen estrogeenitasojen noustessa.

Palaudu synnytyksestä

Miten palautua synnytyksestä parhaalla mahdollisella tavalla? Alla muutamia hyviä vinkkejä, joiden avulla synnytyksestä palautuminen sujuu helposti ja mukavasti.

Nuku synnytyksen jälkeen niin paljon, kun pystyt

Kehosi tarvitsee synnytyksen jälkeen eniten lepoa; niin fyysistä kuin myös henkistä. Mikäli mahdollista, pyydä esimerkiksi kumppaniasi, ystäviäsi tai perheenjäseniäsi auttamaan vauvan hoidossa etenkin ensimmäiset päivät synnytyksen jälkeen, jotta pystyt itse keskittymään lepäämiseen ja nukkumiseen. Esimerkiksi vauvan nukuttaminen, kodista huolehtiminen ja kaupassa käynti on hyvä antaa tehtäväksi muille, jotta pystyt itse keskittymään vain ja ainoastaan riittävään lepoon.

Syö ja juo riittävästi

Kehosi tarvitsee reilusti terveellistä polttoainetta heti synnytyksen jälkeen. Syö siis riittävän usein terveellisiä ruokia pitkin päivää, jotta kehosi palautuminen on turvattu. Juo myös riittävästi vettä, jotta pysyt nesteytettynä.

Liiku ja kuntoile.

Vartalo synnytyksen jälkeen tarvitsee palautuakseen sekä riittävästi lepoa, että myös liikuntaa. Voit esimerkiksi liikkua rauhallisin kävelylenkein, nostaen tehoa vähitellen ja kehoasi kuunnellen. Mikäli et ole aikaisemmin harrastanut aktiivista liikuntaa, on synnytyksen jälkeinen liikunta aloitettava myös erityisen rauhallisesti.

Tutustu meidän raskausjumppa artikkeliin täältä.

Pidä huolta mielenterveydestäsi

Mielenterveydestä huolehtiminen synnytyksen jälkeen on yhtä tärkeää, kuin fyysisestä kunnosta huolehtiminen. Varaa siis aikaa myös itsellesi, jotta pääset tekemään niitä asioita mitä rakasta ja mistä nautit. Älä häpeile pyytää apua myös päivittäisten asioiden hoidossa, mikäli sinusta tuntuu, että tarvitset sitä.

Lihasten palautuminen ja liikunta synnytyksen jälkeen

Raskauden jälkeinen liikunta auttaa paitsi kehoa palautumaan synnytyksestä, myös ehkäisemään esimerkiksi veritulppia. Liikunta raskauden jälkeen voidaan aloittaa heti synnytyksen jälkeen voinnin niin salliessa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että liikunnan tulisi olla alkuun kevyttä; etenkin silloin, jos et ole kuntoillut aktiivisesti ennen synnytystä.

Lihasten palautuminen on erittäin yksilöllistä, ja osalla lihasten palautuminen saattaa kestää useita kuukausia, tai jopa vuosia.

Liikunta sektion jälkeen tulisi aloittaa erityisen varoen, sillä haavan kanssa liikkuessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Sopivia lajeja sektion jälkeen ovat esimerkiksi kävely, jonka voi aloittaa parin vuorokauden jälkeen synnytyksestä.

Uiminen saattaa kuulostaa täydelliseltä lajilta synnytyksestä palautumiseen, mutta se kannattaa kuitenkin aloittaa vasta jälkitarkastuksen jälkeen. Kohtu on toipumisaikana herkkä bakteereille ja tulehduksille, joten uiminen on suotavaa aloittaa vasta silloin, kun jälkivuodon loppumisesta on kulunut vähintään viikko.

Sektion jälkeen uintiharjoittelun voi aloittaa tikkien parannuttua, ja lääkärin todettua haavan muutoinkin täysin parantuneeksi.

Tukivyö synnytyksen jälkeen

Mikäli keskivartalon lihakset ovat heikot raskauden ja synnytyksen jälkeen, voi tukivyö tuoda apua esimerkiksi selkäkipuihin ja asennon kannatteluun. Tukivyö auttaa pitämään selän asentoa ryhdikkäänä, ja saattaa helpottaa esimerkiksi kevyessä kävelyssä. Kun keskivartalon lihaksistoa saadaan kehitettyä ja sen kontrolli paranee, voi tukivyön käyttöä vähentää tai jättää kokonaan pois. Tukivyön avulla synnytyksestä palautuminen voi siis olla helpompaa ja mukavampaa, mutta tukivyö ei kuitenkaan korvaa liikuntaa ja harjoittelua.

Lastentarvikkeet auttamaan synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen erilaiset apuvälineet auttavat huomattavasti sekä päivittäisissä askareissa, kuin myös esimerkiksi kuntoillessa vauvan kanssa.

Kantoreppu on mainio apuväline pitämään vauva lähellä sinua, että myös antamaan enemmän tilaa ja vapaat kädet tehdä muita askareita. Kantorepun avulla voit esimerkiksi tehdä kotitöitä, käydä kaupoilla tai tehdä pieniä kävelylenkkejä pitäen vauvan jatkuvasti lähellä sinua.

Babylonia BB sling Eko Rengasliina

Mikäli haluat pitää lapsen mukana myös kuntoillessa, on esimerkiksi pyörävaunu loistava lisä omaan pyörään. Tällöin lapsi pääsee matkustamaan ja ulkoilemaan pyörän mukana turvallisesti sekä helposti. Mikäli pidätte perheessänne erityisesti pyöräilystä, on pyörävaunu aivan pakollinen lisävaruste!

Yhdistelmävaunut ovat myös yksi yleisimmistä ja helpoimmista tavoista esimerkiksi kävelylenkeille heti synnytyksen jälkeen. Yhdistelmävaunut ovat erittäin monikäyttöiset, ja niissä yhdistyykin sekä rattaiden että vaunujen parhaat puolet.

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.