Raskausjumppa – Lempeä ja tehokas tapa tukea hyvinvointia odotusaikana

Raskausjumppa

Raskaus on ainutlaatuinen ja muutosrikas ajanjakso naisen elämässä, jonka aikana keho kokee monia muutoksia. Raskausjumppa tarjoaa odottavalle äidille lempeän ja tehokkaan tavan huolehtia omasta hyvinvoinnistaan sekä valmistautua synnytykseen. Tässä artikkelissa käsittelemme raskausjumpan hyötyjä, erilaisia harjoituksia sekä turvallisen ja mukavan harjoittelun periaatteita odotusaikana.

Raskaus ja vauva-aika ovat ihanaa, mutta usein myös rankkaa aikaa. On tärkeää pitää huolta omasta hyvinvoinnista terveellisen ruokavalion ja liikunnan avulla. Kun äiti voi hyvin, koko perhe voi paremmin. Monella on myös tavoite kiinteyttää vartaloa ja päästä ehkä takaisin raskautta edeltäviin mittoihin.

Raskausjumpan hyödyt

Raskausjumppa on suunniteltu erityisesti odottaville äideille, ja se tarjoaa useita hyötyjä fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille:

 1. Lihasvoiman ja -kestävyyden ylläpito: Raskausjumppa auttaa säilyttämään lihasvoimaa ja -kestävyyttä, mikä helpottaa raskauden tuomien muutosten käsittelyä ja valmistautumista synnytykseen.
 2. Selkäkivun ehkäisy ja hallinta: Raskausjumpan avulla voidaan ennaltaehkäistä ja lievittää raskauteen liittyviä selkäkipuja, erityisesti lantion ja alaselän alueella.
 3. Tasapainon ja koordinaation kehittäminen: Raskauden aikana painopisteen muutos voi vaikuttaa tasapainoon ja koordinaatioon. Raskausjumppa auttaa kehittämään näitä taitoja turvallisesti.
 4. Parempi verenkierto: Liikunta, kuten raskausjumppa, edistää verenkiertoa ja auttaa ehkäisemään turvotusta ja suonikohjuja.
 5. Stressin ja ahdistuksen lievittäminen: Raskausjumppa tarjoaa mahdollisuuden rentoutumiseen ja stressin vähentämiseen, mikä voi parantaa mielialaa ja unenlaatua.
 6. Sosiaalinen tuki: Raskausjumppatunnit tarjoavat tilaisuuden tavata muita odottavia äitejä ja jakaa kokemuksia, mikä voi olla arvokasta tukea odotusaikana.

Erilaisia raskausjumppaharjoituksia

Raskausjumppa voi sisältää monenlaisia harjoituksia, kuten venyttelyä, kevyttä aerobista liikuntaa, lihasvoimaharjoittelua ja rentoutumistekniikoita. Tässä muutamia esimerkkejä:

Kävely

Kävely on helppo ja turvallinen tapa ylläpitää aerobista kuntoa raskauden aikana. Se voidaan helposti sovittaa omaan aikatauluun ja tehdä ulkona tai sisätiloissa.

Vesijumppa

Vesijumppa on matalan iskun liikuntamuoto, joka vähentää painetta nivelissä ja tarjoaa vastusta lihasten vahvistamiseksi. Lisäksi vesi tukee kehoa ja helpottaa raskauden aiheuttamaa painoa.

Prenataalijooga

Prenataalijooga sisältää lempeitä asanoita ja hengitysharjoituksia, jotka auttavat parantamaan liikkuvuutta, vahvistamaan lihaksia ja rentoutumaan. Se tarjoaa myös tilaisuuden keskittyä omaan kehoon ja mielen rauhoittamiseen.

Kegelin harjoitukset

Kegelin harjoitukset vahvistavat lantionpohjan lihaksia, mikä voi auttaa synnytyksessä ja toipumisessa. Ne voidaan suorittaa missä tahansa istuen, seisten tai maaten, ja ne ovat erityisen hyödyllisiä raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen.

Voit käyttää tätä painoindeksilaskuria arvioidaksesi painoindeksisi.

Turvallisen ja mukavan harjoittelun periaatteet

Ennen raskausjumpan aloittamista on tärkeää keskustella lääkärin tai kätilön kanssa, jotta voidaan varmistaa, että liikunta on turvallista sekä äidille että sikiölle. Tässä muutamia periaatteita turvallisen ja mukavan harjoittelun takaamiseksi:

 • Keskity lempeään liikuntaan: Raskaus ei ole paras aika aloittaa rankkoja tai uusia urheilulajeja. Valitse matalan iskun liikuntamuotoja, kuten kävely, vesijumppa tai prenataalijooga, ja vältä sellaisia lajeja, joissa on korkea loukkaantumisriski.
 • Kuuntele kehoasi: Harjoittelun tulisi tuntua mukavalta ja nautinnolliselta. Jos tunnet kipua, hengästyt liikaa tai sinulla on muita epämukavuuden oireita, lopeta tai kevennä harjoitusta ja keskustele tarvittaessa lääkärin kanssa.
 • Säännöllinen, mutta maltillinen harjoittelu: Pyri liikkumaan säännöllisesti, esimerkiksi 3-5 kertaa viikossa noin 30 minuutin ajan. Harjoituksen intensiteetti tulisi säilyttää kohtuullisena, jotta syke pysyy turvallisella tasolla.
 • Muista nesteytys ja ravitsemus: Varmista, että juot tarpeeksi vettä ennen, jumpan aikana ja sen jälkeen. Syö terveellisesti ja tasapainoisesti, jotta saat kaikki tarvitsemasi ravintoaineet itsellesi ja kehittyvälle sikiölle.
 • Vältä ylikuumenemista: Raskauden aikana kehon lämpötila voi nousta helpommin. Vältä liian kuumia ympäristöjä ja pidä huoli, että pukeudut kevyesti ja kerroksittain, jotta voit säädellä lämpötilaa tarpeen mukaan.
 • Älä yritä liikaa: Raskauden aikana ei ole tarkoitus pyrkiä uusiin ennätyksiin tai saavuttaa huippukuntoa. Tavoitteena on ylläpitää terveyttä ja hyvinvointia sekä valmistautua synnytykseen.

Raskaus ja vauva-aika ovat ihanaa, mutta usein myös rankkaa aikaa. On tärkeää pitää huolta omasta hyvinvoinnista terveellisen ruokavalion ja liikunnan avulla. Kun äiti voi hyvin, koko perhe voi paremmin. Monella on myös tavoite kiinteyttää vartaloa ja päästä ehkä takaisin raskautta edeltäviin mittoihin.

Raskausjumpan aloittaminen

Raskausjumppa voi alkaa, kunhan lääkäri tai kätilö on antanut siihen luvan. On suositeltavaa aloittaa varhain raskauden aikana, jotta keho tottuu liikuntaan ja sen hyödyt saadaan parhaiten käyttöön. Raskausjumpan voi aloittaa esimerkiksi osallistumalla ohjattuihin tunteihin, katsomalla videoita tai harjoittelemalla itsenäisesti kotona.

Ohjattu raskausjumppatunti voi tarjota turvallisen ja tukevan ympäristön, jossa ohjaaja auttaa sinua sovittamaan harjoitukset omiin tarpeisiisi ja varmistaa, että suoritat ne oikein. Lisäksi ryhmätunnit tarjoavat mahdollisuuden tavata muita odottavia äitejä ja saada vertaistukea.

Raskausjumppa on erinomainen tapa tukea fyysistä ja henkistä hyvinvointia odotusaikana. Se auttaa ylläpitämään lihasvoimaa, parantamaan tasapainoa ja koordinaatiota, ehkäisemään selkäkipuja ja tarjoamaan sosiaalista tukea. Turvallisen ja mukavan harjoittelun varmistamiseksi on tärkeää valita sopiva liikuntamuoto, kuunnella kehoasi ja noudattaa lääkärin ohjeita. Raskausjumpan avulla voit nauttia aktiivisesta ja terveellisestä raskaudesta sekä valmistautua synnytykseen ja äitiyteen.

Löydä myös sopiva älykello liikunnan seurantaan täältä.

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.