Tukivyö – huolehdi selkäsi kunnosta raskausaikana!

Äidin nostaessa lasta, pitää nosto muistaa tehdä aina jalkojen voimalla. Aivan pienetkin nostot ovat tärkeitä, sillä päivän mittaan niistä koostuu suuri osa liikkuvuudesta.

Raskausaika rasittaa selkää, koska odotusaikana vatsa painaa ja aiheuttaa helposti selkäkipuja. Etenkin, jos selän ojentajat eli syvät tukilihakset ovat heikossa kunnossa, voi odotusaika olla haastavaa, ja vaivat voivat jatkua myös pitkälle synnytyksen jälkeen.

Syviä tukilihaksia voi treenata hyvin yksinkertaisilla, fysioterapeutilta saatavilla liikkeillä. Myös esimerkiksi jooga vahvistaa syviä lihaksia ja tuo liikkuvuutta, ja se soveltuu myös odottaville äideille sekä on helppo aloittaa pian synnytyksen jälkeen.

Syviä lihaksia pitäisi treenata mielellään jo ennen raskautta. Lihashuollon lisäksi on hyvä ottaa esimerkiksi raskausajan tukivyö käyttöön.

Tukivyö raskausaikana

Hyvinvoivat syvät vatsalihakset selän tueksi

Äidin nostaessa lasta, pitää nosto muistaa tehdä aina jalkojen voimalla. Aivan pienetkin nostot ovat tärkeitä, sillä päivän mittaan niistä koostuu suuri osa liikkuvuudesta.

Selällä ja käsilihaksilla tehtyjä nostoja tulisi välttää. Selkä kipeytyy, jollei se saa tukea vatsapuolelta. Syviä vatsalihaksia voi toki olla hankalaa jännittää enää, kun on viimeisillään raskaana.

Hyväkuntoinen selkä ja hyvin huolehditut syvät lihakset ennen raskautta auttavat kestämään odotuksen myötä muuttuneen painopisteen ja kehon muutokset.

Loppuraskaudessa vatsalihasten jännitys alkaa olla hyvin vaikeaa tai mahdotonta, pitää kaiken painavan nostamista ja kantamista tehdä hyvin harkitusti, mieluummin ei ollenkaan. Aina jos odottavan äidin selkä alkaa väsyä, kannattaa hänen istuutua hetkeksi alas. Myös tukivyön käyttöä raskausaikana tulisi herkästi harkita!

Ihmistä ei ole luotu istumaan. Pitkiä aikoja istuminen on kuitenkin selälle myrkkyä, sillä välilevyt kuivuvat ja menevät läjään. Kuten tiedetään, pitkiä aikoja istumisella on myös paljon muita terveyshaittoja, kuten esimerkiksi aineenvaihdunnan hidastuminen.

Istumatyötä tekevien on hyvä huolehtia jaloittelusta, ergonomisesta työasennoista sekä mahdollisuuksien mukaan valittavat paras mahdollinen työtuoli ja -pöytä.

Älä turvaudu turhaan kipulääkkeiden syömiseen. Pakon edessä kipulääkkeitäkin voi käyttää pienissä määrin, kuitenkin raskausajan lääkityksestä tulee aina keskustella lääkärin kanssa, ja kokeilla ensin kehonhuoltoa, tukivyötä ja esimerkiksi lämpöpakkauksia.

Esimerkiksi Selkäliitto Ry tarjoaa selkeitä ja toimivia ohjeita selän ongelmien hoitoon.

Raskausajan tukivyöt

Tukivyön käyttö raskausaikana helpottaa paineen tunnetta, tukee vatsaa ja selkää, ja sen myötä vähentää kiputiloja. Raskaus voikin olla usein odottajalle hyvinkin kuormittavaa ja raskasta, monet odottavat äidit kärsivätkin selkävaivoista ja liitoskivuista.

Laadukkaan ja hyvän tukivyön käyttö jo suhteellisen varhaisesta vaiheesta lähtien auttaa vähentämään raskausajan vaivoja ja liitoskipuja.

Tukivyön käytöstä voi olla apua etenkin, jos työ on kuormittavaa ja raskasta. Sen käytöstä voi olla apua etenkin SI-nivelen aiheuttamiin vaivoihin. SI-nivelten tukemiseen käytetyt tukivyöt kiinnitetään usein vatsan alle tukemaan selkää.

Saatavilla on myös tukivöitä, jotka tukevat enemmän vatsan aluetta. Jotta löydät itsellesi ja tarpeisiisi sopivan, älä tee ostopäätösyä sovittamatta, ja tarvittaessa käänny äitiysfysioterapeutin puoleen, jotta saisit mahdollisimman hyvän avun ja tuen.

Tukivyötä käyttäessä on hyvä kuitenkin muistaa, ettei se korvaa liikuntaa, lihashuoltoa ja venyttelyä.

Tukivyön käytön edut raskausaikana

  • Tukivyö auttaa tukemaan parempaa asentoa
  • Tukivyön käyttö raskausaikana auttaa yllätpitämään tasapainoa
  • Helppo pukea ja riisua
  • Edullinen apuväline

Tukivyön käytön haittapuolet

  • Tärkeää valita oikeanlainen tukivyö, vääränlainen saattaa aiheuttaa ongelmia
  • Liiallinen käyttö saattaa aiheuttaa lihasjäntevyyden menettämistä
  • Tukivyön käytön tarkoitus on tukea, ei painaa. Tulee huomioida esimerkiksi koon ja mallin valinnassa
  • Älä säädä liian tiukalle tukemaan!

Usein kysyttyä

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.