Kaikki raskaana olevat saavat tietoa imetyksen eduista sekä siitä, miten imetys onnistuu.
Kaipaatko apua imetykseen? Tarvitsetko tietoa imetykseen, rintojen hoitoon ja vastasyntyneen ravitsemukseen liittyvissä tuotteissa, tai ihan vaan tuotteita helpottamaan arkeasi? Maidonkeraaja.fi sivulla listaamme ja arvioimme tuotteita imettävän naisen ja vauvaperheen tarpeisiin.
Arvioimme parhaat maidonkerääjät, liivinsuojat, imetysapulaitteet, rintakumit, rintapumput, tuttipullot ja tutit, jotta sinä saat valita sopivimmat sekä tarpeelliset tuotteet.
Sivustolla kertaamme myös tuotearviointien lisäksi perusasioita muun muassa äidinmaidosta, sen säilyvyydestä ja pakastamisesta, jotta tarvitsemasi info ja tuotteet olisivat helposti löydettävissä samasta paikasta.
Imetys
Imetys on hyödyllistä sekä äidille että vauvalle, ja edistää sekä tukee äidin ja lapsen varhaisen vuorovaikutuksen muodostumista.
Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Unicef on luonut vauvamyönteisyysohjelman, jonka perustana toimii 10 askelta onnistuneeseen imetykseen, joiden pohjalta perheiden saamaa imetysohjausta ja käytäntöjä voidaan kehittää, arvioida ja tilastoida.
- Imetyksen edistämisestä työyhteisössä on valmistettu kirjallinen toimintasuunnitelma, jonka koko henkilökunta tuntee.
- Henkilökunnalle järjestetään toimintasuunnitelman edellyttämää koulutusta.
- Henkilökunnalle järjestetään toimintasuunnitelman edellyttämää koulutusta.
- Kaikki raskaana olevat saavat tietoa imetyksen eduista sekä siitä, miten imetys onnistuu.
- Äitejä autetaan varhaisimetykseen 30–60 minuutin kuluttua synnytyksestä lapsen imemisvalmiuden mukaan.
- Kaikki äidit saavat ohjausta imetyksessä ja maidonerityksen ylläpitämisessä. Tämä koskee myös äitejä, jotka joutuvat olemaan erossa vauvastaan.
- Vastasyntyneelle annetaan ainoastaan rintamaitoa, elleivät lääketieteelliset syyt muuta edellytä.
- Äidit ja lapset saavat olla ympärivuorokautisessa vierihoidossa.
- Äitejä kannustetaan lapsentahtiseen (lapsen viestien mukaiseen) imetykseen.
- Imetetyille lapsille ei anneta huvitutteja, eikä heitä syötetä tuttipullosta.
- Imetystukiryhmien perustamista tuetaan, ja odottavia ja imettäviä äitejä ohjataan niihin.
Täysimetys ja imetyksen hyödyt
Täysimetystä suositellaan 4-6 kk ikään asti, sillä äidinmaito on vastasyntyneelle parasta ja ihanteellisinta ravintoa. 4-6 kuukauden iässä lapselle voi tarjota maisteluun kiinteää ruokaa.
Kuitenkin jos vauva kasvaa hyvin rintamaidolla, ei maisteluannosten aloittamista tarvitse kiirehtiä, sillä terve täysiaikainen vastasyntynyt pärjää täysin rintamaidolla 6kk ikään asti, jos saa sitä riittävästi.
Rintamaito sisältää parhaat ja oikeassa muodossa olevat ravintoaineet vauvalle, ja on riittävä ravinto hyvin kasvavalle, kehittyvälle ja terveelle normaalipainoiselle vastasyntyneelle. Ainoastaan D-vitamiinilisää suositellaan annettavaksi täysimetyksen rinnalle.
Vastasyntyneen imetys antaa valmiudet ja suojaa lasta sekä sillä on todettu olevan pitkäaikaisia vaikutuksia aina aikuisiälle asti. Imetys suojaa muun muassa suolistosairauksilta sekä hengitys- ja välikorvatulehduksilta, ja antaa vauvalle parhaan suojan tauteja vastaan.
Imetys myös edistää myös äidin palautumista synnytyksestä sekä lisää suojaa munasarjasyöpää tai ennen vaihdevuosi-ikää puhkeavaa rintasyöpää vastaan. Lisäksi imetys tukee varhaista vuorovaikutusta sekä vahvistaa kiintymyssuhdetta, sekä on hyvin ekologista ja hygieenistä.
Kuitenkin on tilanteita, jolloin imetys ei aina onnistu. Varhainen vuorovaikutus on paljon muutakin kuin imetys, ja vastasyntynyttä voidaan ruokkia sekä normaalia kasvua ja kehitystä tukea muilla tavoin.
Äiti voi esimerkiksi lypsää omaa maitoa ja antaa sitä vauvalle apuvälineiden, kuten tuttipullon avulla.Jos täysimetys ei ole mahdollista, käytetään äidinmaidon sijaan/rinnalla äidinmaidonkorviketta.
Kuuden kuukauden täysimetyksen jälkeen suositellaan osittaisimetystä kiinteiden ruokien rinnalla ainakin 12 kuukauden ikään, mutta jos mahdollista, WHO:n suositus on jatkaa aina 2 vuoden ikään asti. Jos vauva saa äidinmaidon lisäksi korviketta tai kiinteää ruokaa, tätä kutsutaan osittaisimetykseksi.
Osittaisimetys on myös erittäin arvokas sekä tärkeä osa vauvan ja äidin elämää.
Tukea imetykseen
Välillä imetys ei avusta ja tuesta huolimatta lähde heti sujumaan. Se vaatii malttia, rauhaa ja pitkäjänteisyyttä.
Ongelmia voi olla yksi tai useampia, ja syitä voi olla erilaisia. Imetystä tuetaan jo neuvolassa ja synnytyssairaalassa, mutta jos saatu tuki ei ole riittävää, on saatavilla erilaisia imetyspoliklinikoita (asuinkunnasta riippuen), vertaistukipalveluita, imetystukipuhelin, internetsivustoja, oppaita sekä jopa chat-palvelu.
Helposti alkuun pääsee esimerkiksi jo 30 vuotta toimineen Imetyksen tuki Ry:n nettisivuilta.
Tuen ja avun lisäksi on kehitetty useita erilaisia apuvälineitä erilaisiin haasteisiin, joita voi tulla eteen. Maidonkeraaja.fi tarkoitus on antaa nopeaa ja helppoa tietoa, sekä arvostella parhaat ja käytetyimmät tuotteet, kuten
Maidonkerääjä
Maidonkerääjä on helppo ja huomaamaton tapa kerätä maitoa talteen. Maitoa heruu imettäessä tai pumpatessa yleensä myös toisesta rinnasta.
Käytä maidonkerääjää toisessa rinnassa, kun imetättäessäsi/pumpatessasi, näin saat maitoa talteen vauvaasi varten.
Tiiviytensä vuoksi sen käyttöä pitkiä aikoja kerrallaa ei suositella, mutta sen muodostaman pienen alipaineen avulla saat samalla ärsytettyä nänniä nousemaan imetystä varten tai jopa herutettua täysistä rinnoista “liiallisen” etumaidon pois ennen kuin imetystä heittämättä sitä hukkaan.
Lue lisää muista arvostelemistamme tuotteista kuten imetysapulaitteista, rintakumeista, rintapumpuista ja tuttipulloista sekä tuteista niiden omilta sivuilta.