Apua imetykseen

Älä jää yksin imetysongelmien kanssa. Hanki apua ajoissa ja turvaa onnellinen imetysaika

Usein jo neuvolassa raskausaikana keskustellaan imetyksestä ja mietitään jokaisen omaa imetyssuunnitelmaa.

Raskausaikana imetys voi tuntua kaukaiselta ja vähäiseltä, sillä edessä on vielä odotusaikaa ja synnytys. Kuitenkin imetykseen, omiin voimavaroihin ja toiveisiin vauvan ruokinnan suhteen on hyvä kiinnittää hieman huomiota jo raskausaikana, sekä hakea tietoa imetyksestä.

Imetystarvikkeet edullisin hinnoin!

Imetysaikana kannattaa panostaa mukavuuteen ja arkea helpottaviin tuotteisiin. Jollyroomilta saat tunnettujen tuotemerkkien apuvälineitä imetysaikaan.

Imetystä ei kannata jännittää, eikä luoda turhia paineita itselleen vauva-arkeen. Imetyksen onnistumiseen liittyy kuitenkin oleellisesti äidin tietämys, kiinnostus ja halu. Tämän vuoksi äidin onkin hyvä valmistautua imetykseen jo raskausaikana. Tee itsellesi lupaus, että pyydät apua imetykseen tarpeeksi ajoissa!

Rinnat ja imetys

Rinnat ja imetys

Omiin rintoihin kannattaa tutustua jo raskausaikana, sillä ne alkavat muuttua imetystä varten. Kaiken kokoisilla ja näköisillä rinnoilla on mahdollista imettää, mutta joskus apua alkutaipaleella tarvitaan hieman enemmän.

Rinnoista ja imetyksestä onkin hyvä jo keskustella raskausaikana oman imetysohjaajakoulutuksen käyneen neuvolan terveydenhoitajan kanssa. Voit halutessasi myös ottaa yhteyttä oman lähialueesi koulutettuun imetystukiäitiin.

Ihokontakti ja ensi-imetys

Useimmiten ensi-imetys tapahtuu heti synnytyssalissa pian synnytyksen jälkeen. Syntymän jälkeen hyväkuntoinen vastasyntynyt nostetaan äidin rinnan päälle ihokontaktiin, joka auttaa vauvaa sopeutumaan kohdun ulkopuoliseen elämään.

Vaikka vauvan ruokintatapa olisikin jokin muu kuin imetys, jokainen vauva hyötyy ihokontaktista. Vauvaa on hyvä pitää iholla ensimmäisinä päivinä mahdollisimman paljon, sillä ihokontakti rauhoittaa vauvaa ja tutustuminen tapahtuu luontevimmin.

Ihokontakti vaikuttaa edesauttaa vauvan lämmön- ja verensokerin säätelyä sekä edistää maidonnousua.

Ensimmäinen imetys tapahtuukin usein luontevimmin vauvan ollessa ihokontaktissa, tilanteen ollessa rauhallinen ja vauvan saadessa edetä omassa rauhassa. Kiire ei ole, hyväkuntoisen terveen vauvan ei tarvitse imeä heti ensi tuntien aikana, heti ette tarvitse vauvan kanssa apua imetykseen, vaan saatte tutustua rauhassa.

Ensimmäisten imetyskertojen aikana äidiltä erittyy kolostrumia, niin kutsuttua ternimaitoa, joka on parasta ravintoa vastasyntyneelle. Kolostrumia erittyy määrällisesti vähän, mutta se on todellista superruokaa, ja siinä on kaikki vauvan tarvitsemat tärkeät ravintoaineet sekä vasta-aineet.

Hyvä imuote ja imetysasento

Aluksi on hyvä panostaa siihen, että äiti ja vauva oppivat yhdessä hyvän imuotteen tuntomerkit ja luontevan imetysasennon. Imuotteen ollessa hyvä ja laaja, maito nousee paremmin, vauva saa rintamaitoa ja nännit pysyvät ehjänä.

Hyvän imuotteen tunnusmerkit

  • Imuote on laaja, vauvan suu on kunnolla auki ja nänni on syvällä suussa, samoin mahdollisimman paljon nännipihaa
  • Vauvan huulet ovat rullalla ulospäin
  • Vauvan kieli on nännin alapuolella, peittäen alaikenen ja mahdollisesti myös alahuulta
  • Imeminen perustuu alipaineeseen, imemisestä ei saa kuulua ääntä, tällöin imuote ei ole oikea
  • Imeminen ei saa sattua, rintaan ei pidä jäädä haavaumia tai rinnanpään olla imetyksen jälkeen huulipunan muotoinen

Ensimmäisten päivien ajan imetys tuntuu ensimmäisten kymmenien sekuntien ajan epämiellyttävältä ja voi myös sattua, koska rinta ei ole tottunut imemiseen. Jos kipu jatkuu, eikä hellitä, imuote on väärä. Aseta vauva rinnalle uudelleen. Pyydä tarvittaessa apua imetykseen imuotteen tarkastamiseksi.

Hyvä imetysasento

Vauva imemässä rinnalla

Imetysasentoja on erilaisia, voit imettää istuen, makuulla tai puoli-istuvassa asennossa. Vauva voi imeä kainalon puolelta tai vaikka päinmakuulla, lempiasennot muotoutuvat ajan kanssa sopiviksi sinulle ja vauvalle luontaisen liikkuvuuden ja esimerkiksi rintojen koon sekä maidontuotannon runsauden mukaan.

  • Vauva on lähellä äitiä, pää ja vartalo pysyvät suorassa linjassa
  • Vauvaa on hyvä tukea niskasta ja selästä, älä paina takaraivosta, tästä voi aiheutua vastareaktio
  • Kun vauva imee, anna vauvalle ruokarauha, älä liikuttele rintaa turhaan
  • Vauvalla on hyvä asento rinnalla, kun vauvan pää on hieman takakenossa niin, että leuka on kiinni rinnassa
  • Hyvää asentoa etsiessä käytä apuna tyynyjä (esimerkiksi imetystyynyn käyttö)

Imetystuki

Vauvan ensimmäisten viikkojen aikana imetys vie arjesta suurimman osan aikaa. Jotta imetys lähtisi hyvään ja sujuvaan alkuun, siihen kannattaa panostaa. Mitä nopeammin se alkaa sujua, sitä nopeammin imetys onnistuu. Ole aktiivinen ja hanki tarvittaessa apua imetykseen.

Imetys ei ole aina helppoa, siksi siihen kannattaa pyytää jo heti alussa kaikki tarvittava apu ja tuki. Etenkin jos kyseessä on ensimmäinen lapsi. Hyödynnä neuvolassa jo raskausaikana sekä neuvolan terveydenhoitajan asiantuntemusta, synnytyksen jälkeen ohjaus jatkuu automaattisesti käyntien yhteydessä.

Synnytyssairaalassa imetysohjaajiksi koulutetut asiantuntevat kätilöt ja lastenhoitajan auttavat ensipäivinä oikean imuotteen ja hyvän imetysasennon löytämisessä. Pyydä apua ja kysy pienimmiltäkin tuntuvia asioita, koska useimpiin asioihin löytyy ratkaisu.

Kysy hoitohenkilökunnalta oman paikkakuntasi Imetyspoliklinikka – tilanteesta.

Jos kotona ollessa tuntuu, että imetys ei lähde sujumaan ja kaipaat apua, on onneksi tahoja monenlaisia eri tarpeisiin. Imetyksen tuki ry tarjoaa vertaistukea eri muodoissa ympäri Suomea, ja koulutetut imetystukiäidit auttavat facebookissa, puhelimessa tai kasvotusten. Imetyksen tuki ry:llä on kattavat nettisivut, joista löydät nopeasti hyvää informaatiota ensiavuksi pulmiin.

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.