Rintapumppu ja maidon lypsäminen

“Opettele tehokas ja hellavarainen tapa maidon talteenottoon tai täysien rintojen helpottamiseen”

Share on facebook
Jaa
Share on email
Sähköposti

Rintamaidon pumppaamiselle voi olla erilaisia syitä, ja maidon lypsämisen tarve voi esiintyä eri vaiheissa vauva-aikaa. Tämän vuoksi jokaisen äidin olisi hyvä hallita ainakin käsinlypsyn perusteet, mutta myös rintapumppu voi olla hyvä hankinta. Lypsämällä voidaan nostattaa maitoa, ylläpitää maidontuotantoa, tyhjentää täysiä rintoja tai lypsää vauvalle maitoa, jos imetys ei ole mahdollista.

Maitoa voi lypsää käsin, joka on hieman hellävaraisempaa, mutta jos maitomäärät ovat suuria, on hyvä ottaa käyttöön rintapumppu. Niitä löytyy sekä sähköpumppuja että manuaalisia käsipumppuja. Jokainen löytää omiin tarpeisiin sopivan tavan, sekä kokeilemalla ja vertailemalla löytyy varmasti se paras juuri omaan käyttöön. Imetysten välissä maidonkerääjä on oiva keino saada talteen kaikki maito, tällöin myös pumppauksen välissä saa kerättyä maitoa ja liivit säilyvät puhtaina.

Milloin tulee aloittaa lypsäminen käsin tai rintapumpun avulla?

Mistä tietää, että vauva saa tarpeeksi maitoa?

Jos imetys sujuu ja imetät vauvantahtisesti, ei rintoja tarvitse stimuloida lisää. Silloin et siis tarvitse rintapumppua tai sinun ei tarvitse lypsää käsin. Tiheät imetyskerrat ja napakka syöminen ovat paras stimulointikeino. Mitä tiheämmin vauva on rinnalla, sitä paremmin maito nousee!

Imettäessä täytyy kuitenkin tarkkailla imetyksen turvamerkkejä, sama pätee ylipäätään vauvan ruokailuun. Kun imetyksen turvamerkit täyttyvät, vauva kasvaa normaalisti ja tasaisesti, on virkeä ja tekee tarpeita, silloin vauvan maitomäärä on sopiva.

Turvamerkkejä

Käsinlypsy

Aina suunnitellessasi käsin lypsämistä, pese kädet ja huolehdi, että astia on puhdas. Mene rauhalliseen tilaan, ajattele vauvaa, läheisyyttä ja positiivisia asioita. Ne saavat herumisrefleksin käynnistymään. Katsele vauvan kuvia ja ajattele yhteisiä hetkiänne.

Rintapumppu

Kuten sanottua, kaikille pumpun hankinta ei ole tarpeellista. Riittää, jos osaa käsinlypsyn tekniikan ja tarvittaessa opettelee rintapumpun käytön. Pumppuja on kuitenkin saatavilla paljon erilaisia, eri mallisia ja tehoisia. Toiselle äidille sopii paremmin toisenlainen rintapumppu kuin toiselle, ja toiset vannovat käsikäyttöisen pumpun nimeen, kun taas toiset eivät jaksa pumpata kuin sähkökäyttöisellä rintapumpulla.

Rintapumpun tarkoitus on käynnistää maidon tulo ja helpottaa ulostuloa. Rintapumput ovat helppokäyttöisiä, mutta tärkeää on valita oikean kokoinen suppilo omalle rinnalle, jotta rinnanpäät pysyvät ehjinä ja rinnat eivät kipeydy. Myös käyttömäärä vaikuttaa oikean pumpun valintaan. Jos pumppaus on satunnaista ja lyhytkestoista, on käsipumppu oiva valinta, mutta jos rintapumppua käytetään päivittäin ja sillä lypsetään suuria määriä, on tärkeää valita tehokas ja itselle paras sähkökäyttöinen rintapumppu. Joissakin kunnissa myös rintapumpun vuokraus on mahdollista, ja omaa ei tarvitse välttämättä hankkia.

Käsikäyttöinen rintapumppu

Maitoa pumpatessa on hyvä huolehtia myös, että rintapumppu on puhdas. Pumpun pienet välit ja liitokset keräävät helposti likaa ja bakteereita pieniin väleihin. Jos lypsät kotona omalle vauvalle, riittää, että peset pumpun osat jokaisen käyttökerran jälkeen astianpesuaineella ja huuhtelet viileällä vedellä. Keitä pumpun osat niiden steriloimiseksi kerran päivässä. Pumppaa vauvantahtisesti maitomäärän ylläpitämiseksi.

Pumppaamalla saadut maitomäärät saattavat vaihdella vuorokaudenajan mukaan. Huolehdi omasta syömisestä ja juomisesta maidontulon ylläpitämiseksi. Pidä vauvaa ihokontaktissa.

Lisää rakastettavia juttuja:

Liity uutislehtemme tilaajaksi, ja varmista saavasi parhaiden äitiys-, imetys ja lastentarvikkeiden tuotevinkit ja arvostelut suoraan sähköpostiisi ensimmäisten joukossa!

↓ Tilaa parhaat vinkit ja tuotearvostelut Maidonkerääjältä sähköpostiisi