Tuttipullot

“Joskus imetyksen rinnalle tarvitaan pulloruokintaa tai se on kokonaan vauvan ruokintamuoto. Opettele vauvantahtinen pulloruokinta ja näin pieni saa syödä turvallisesti ja mukavasti”

Share on facebook
Jaa
Share on email
Sähköposti

Joskus imetys ei syystä tai toisesta ole mahdollista, ja vauva saa äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta joko täysin tai rintaruokinnan lisäksi. Tällöin isojen määrien antamiseksi on hyvä olla käytössä tuttipullot. Pulloruokinta ei tee haittaa kiintymyssuhteelle, koska vanhemmat voivat antaa läheisyyttä ja rakkautta myös muilla keinoilla (ihokontakti, sylittely, kylvetys, normaali arjen toiminta ja vauvalle juttelu). Pulloruokinta tuttipullolla on kuitenkin hyvä tehdä vauvan tarpeet ja hyvinvointi huomioiden, käyttäen niin sanottu tahdistettua pulloruokintaa.

Vauvantahtinen pulloruokinta

Imetys

Tahdistettu pulloruokinta on vauvalle miellyttävämpi ja luonnollisempi tapa syödä, sillä sen avulla jäljitellään vauvan luonnollista tapaa syödä rintaa. Vauvan imiessä rintaa, vauva imee ja nielee rytmikkäästi, ja pitäen välillä taukoja.

Vauvan alkaessa viestiä nälkää hamuilemalla, lipomalla huulia, työntämällä kättä suuhun ja ääntelemällä, vanhemman on siihen hyvä vastata. Myöhäinen nälkäviesti on itku, ja jos hermostuneisuus menee yli, syömisen aloittaminen voi vaikeutua. Myös ruokailun aikana on hyvä vastata vauvan viesteihin, ottaa kontaktia ja pitää lähellä. Älä keskity muuhun kuin vauvaan, esimerkiksi puhelimeen, vauvan syödessä.

Syömisen ajaksi on hyvä ottaa hyvä ja rento asento molemmille. Vauva tulee syöttää aina sylissä. Syöttämispuolen vaihtaminen eri syöttökerroilla tukee myös vauvan kehitystä, jolloin silmät ja niska kehittyvät tasapuolisesti. Voit syöttää vauvan pystyasennossa käsivarren varassa tai aikuisen reisien päällä kylkiasennossa. Vauvan pään takana on hyvä olla liikkumatilaa, että vauva voi tarvittaessa vetäytyä syömistilanteesta.

Oikeanlainen tekniikka vauvantahtiseen pulloruokintaan

Tutustu eri yhteistyötahojen ohjeeseen Vauvantahtinen pulloruokinta

Erilaiset tuttipullot eri tarkoitukseen

Erilaiset tuttipullot

Tuttipullot ovat kehittyneet ajan saatossa suunnattomasti. Niitä löytyy paljon erilaisia, eri merkkisiä, eri kokoisia ja erilaisilla tuteilla. Suosittuja tuttipullomerkkejä ovat esimerkiksi Philips Avent, Ainu, Nuk, Lifefactory, Mam ja Pura Kiki Stainless.

Nykyisin tuttipulloja on saatavilla valmisettuina erilaisista kestävistä materiaaleista, joista jokainen perhe voi valita itselleen sopivan tai ostaa erilaisia. EU direktiivin 2011/8/EU mukaisesti tuttipullot eivät saa enää sisältää BPA:ta. Kuitenkin jos muovinen tuttipullo vieroksuttaa tai haluaa itse jotain erilaista, on nykyisin markkinoilla myös lasinen tuttipullo tai terästuttipullo.

Markkinoilla olevat tuttipullot kestävät konepesua, ne voidaan steriloida käytön jälkeen keittämällä ja ne kestävät mikroaaltouunia. Kokoja löytyy aina sadasta millilitrasta muutamaan sataan millilitraan tarpeen ja käytön mukaan.

Sopivan tuttiosan valinta

Tuttipullon valinnassa tärkeimmäksi asiaksi nouseekin tuttiosan valinta. Tutin olisi hyvä olla mahdollisimman rinnanpään kaltainen, etenkin osittain rintaa imevän vauvan kohdalla, tai jos tarkoitus on pyrkiä täysin rintaruokintaan.

Tutin pehmeys ja reiän koko vaikuttavat suuresti vauvan syömiseen, sillä vauvan tulisi saada maitoa tarpeeksi ettei turhautumista tapahdu, mutta kuitenkin sen verran hitaasti, että imemisen tarve täyttyisi ja ilmavaivojen määrä minimoituisi. Tutteja on saatavilla eri kokoisille, eri ikäisille sekä esimerkiksi koliikista ja mahavaivoista kärsiville. Sopiva tutti löytyy kokeilemalla, ja yleensä saman merkin eri osat ovat yhteensopivia. Paras omalle vauvalle löytyy usein vain kokeilemalla.

Pullotuttien kuntoa kannattaa seurata aika ajoin käytön yhteydessä, että ne pysyvät varmasti ehjinä. Jos huomaat viiltoja tai naarmuja, vaihda uusi tuttiosa käyttöön. Huolehdi hyvin pullohygieniasta, sillä lämpimässä maidossa alkaa herkästi kasvaa bakteerit.

Pikaohjeet tuttipullon käyttöön ja pesuun:

Väestöliiton Pullonpyörittäjien opas antaa kattavasti ohjeita ja tietoa, jos tuttipulloruokinta on ajankohtaista. Käy tutustumassa tästä.

Äidinmaidon terveysvaikutukset vauvalle ja äidille

Imetys ja rintamaidon hyödyt vastasyntyneelle

Imetyksen hyödyt äidille

Äidinmaidonkorvike

Jos imetys päättyy syystä tai toisesta ennen yhden vuoden ikää tai vauva ei saa tarpeeksi rintamaitoa, annetaan lapselle niin kutsuttuja äidinmaidonkorvikkeita tavallisen maidon sijaan. Vauvalle ei saa antaa muuta maitoa, kuten esimerkiksi kasvimaitoa tai vuohenmaitoa. Äidinmaidon korviketta saatetaan tarvita myös imetyksen rinnalla riippuen lapsen kasvusta ja kehityksestä. Vauvan riittävää ravinnon saantia tarkkaillaan vastasyntyneen turvamerkkien avulla.

Myös korvikeruokintaan vanhemmat tarvitsevat hyvää ja asiantuntevaa ohjausta. Vauvantahtinen pulloruokinta on vauvan kannalta paras tapa syödä pulloateria, se on vauvalle miellyttävää ja turvallista, ja näin vauva saa sopivan määrän korvikemaitoa kerralla. Vauvaa tulee syöttää tuttipullosta aina sylissä ja pystyasennossa. Väestöliitön julkaisema Pullonpyörittäjän opas on hyvä ja kattava apuväline perheille ohjauksen ja neuvojen tueksi. Uskalla pyytää ja etsiä apua synnytyssairaalasta, neuvolasta tai vertaistuen piiristä, kuten esimerkiksi Imetyksen tuki Ry.

Äidinmaidonkorvikkeita on saatavilla erilaisia, kuten valmiiksi nestemäisiä tai jauheesta valmistettavia. Kriteerit ovat Suomessa hyvin tarkat, joten tuotteet ovat keskenään hyvin samanlaisia ja tutkimuksia ei ole, mikä korvike on parempaa kuin joku toinen. Kokeilemalla eri tuotteita, selviää, mikä on paras äidinmaidonkorvike oman vauvan vatsalle. Erityiskorvikkeiden käyttö ja tarve tulee aina arvioida hoitoalan ammattilaisten kanssa.

Korvikkeiden käytössä on tärkeää noudattaa tuotteen valmistajan antamia ohjeita. Korvikkeen määrä muotoutuu lapsen iän, koon ja kasvun sekä ruokahalunmukaan. Lämmitä maito vesihauteessa tai mikrossa kädenlämpöiseksi, huomioithan ettei maito ole liian kuumaa. Lämmityksen jälkeen maito on käyttökelpoista noin tunnin verran, sitä ei saa lämmittää uudelleen. Vauvan ollessa isompi, hänet voi totuttaa juomaan huoneenlämpöistä maitoa, mutta pienen vauvan lämmönsäätelyn vuoksi on hyvä huolehtia, että maito on ruumiinlämpöistä.

Lisää rakastettavia juttuja:

Liity uutislehtemme tilaajaksi, ja varmista saavasi parhaiden äitiys-, imetys ja lastentarvikkeiden tuotevinkit ja arvostelut suoraan sähköpostiisi ensimmäisten joukossa!

↓ Tilaa parhaat vinkit ja tuotearvostelut Maidonkerääjältä sähköpostiisi