Kilpirauhasen vajaatoiminta ja raskaus: Äitiyden haasteet ja ratkaisut

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja raskaus

Kilpirauhasen vajaatoiminta, eli hypotyreoosi, on yleinen terveysongelma, joka voi vaikuttaa hedelmällisyyteen ja raskauden kulkuun. Tässä artikkelissa käsittelemme kilpirauhasen vajaatoiminnan vaikutuksia raskauteen, sekä keinoja, joilla tätä tilaa voidaan hoitaa ja hallita äitiyden aikana.

41,00 €

Paketissa on kaksi tärkeintä testiä, S -TSH ja S -T4-V, jotka kertovat kilpirauhasen toiminnasta. Testipaketti sopii kilpirauhasen toiminnan säännölliseen seurantaan.

Mikä on kilpirauhasen vajaatoiminta?

Kilpirauhanen on pieni, perhosen muotoinen rauhanen, joka sijaitsee kaulan etuosassa ja tuottaa kilpirauhashormoneja. Nämä hormonit, erityisesti tyroksiini (T4) ja trijodityroniini (T3), ovat välttämättömiä monille kehon toiminnoille, kuten aineenvaihdunnalle, lämmönsäätelylle ja hermoston kehitykselle.

Kilpirauhasen vajaatoiminta tarkoittaa tilaa, jossa kilpirauhanen ei tuota riittävästi hormoneja. Tämä voi johtua monista syistä, kuten autoimmuunisairaudesta (kuten Hashimoton tauti), jodin puutoksesta tai kilpirauhasen poistoleikkauksesta. Hypotyreoosin oireita voivat olla väsymys, masennus, kuiva iho, ummetus, painonnousu ja hidas syke.

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja hedelmällisyys

Kilpirauhashormonit vaikuttavat myös hedelmällisyyteen, ja niiden puute voi aiheuttaa kuukautiskierron häiriöitä, kuten harvinaisia tai epäsäännöllisiä kuukautisia. Lisäksi hypotyreoosi voi heikentää munasarjojen toimintaa ja vähentää munasolujen laatua. Nämä tekijät voivat yhdessä vaikeuttaa raskauden alkamista ja lisätä keskenmenon riskiä.

On tärkeää diagnosoida ja hoitaa kilpirauhasen vajaatoiminta ennen raskautta, jotta hedelmällisyysongelmat voidaan minimoida. Lääkäri voi määrätä tyroksiinikorvaushoitoa, joka auttaa säätelemään kilpirauhashormonien tasoa ja parantamaan hedelmällisyyttä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta raskauden aikana

Raskauden aikana kilpirauhasen toiminta on erityisen tärkeää sekä äidille että sikiölle. Äidin kilpirauhashormonit auttavat sikiön aivojen kehitystä ja ovat tärkeitä sikiön kasvulle ja kehitykselle. Jos kilpirauhasen vajaatoiminta jää hoitamatta raskauden aikana, se voi aiheuttaa vakavia seurauksia.

Mahdollisia komplikaatioita, joita hypotyreoosi voi aiheuttaa raskauden aikana, ovat:

 1. Kohonnut keskenmenon riski: Alhaiset kilpirauhashormonitasot voivat lisätä keskenmenon riskiä, erityisesti raskauden alkuvaiheessa.
 2. Raskausmyrkytys (preeklampsia): Hypotyreoosi voi lisätä riskiä sairastua raskausmyrkytykseen, joka on vakava tila, johon liittyy korkea verenpaine ja munuaisten toimintahäiriö.
 3. Anemia: Kilpirauhasen vajaatoiminta voi heikentää äidin kykyä tuottaa tarpeeksi punasoluja, mikä voi johtaa anemiaan.
 4. Alhainen syntymäpaino ja ennenaikainen synnytys: Hypotyreoosi voi vaikuttaa sikiön kasvuun ja kehitykseen, mikä voi johtaa alhaiseen syntymäpainoon ja ennenaikaiseen synnytykseen.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitaminen raskauden aikana

41,00 €

Paketissa on kaksi tärkeintä testiä, S -TSH ja S -T4-V, jotka kertovat kilpirauhasen toiminnasta. Testipaketti sopii kilpirauhasen toiminnan säännölliseen seurantaan.

On erittäin tärkeää, että kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan raskauden aikana asianmukaisesti, jotta äidin ja sikiön terveys voidaan varmistaa. Hoitoon kuuluu yleensä seuraavia asioita:

 1. Tyroksiinikorvaushoito: Lääkäri määrää tyroksiinilääkityksen, joka auttaa säätelemään kilpirauhashormonien tasoa. Annostus voi vaihdella raskauden eri vaiheissa, ja lääkäri seuraa hormonitasoja säännöllisesti varmistaakseen, että annostus on oikea.
 2. Seuranta: Raskaana oleville naisille, joilla on kilpirauhasen vajaatoiminta, suositellaan säännöllisiä lääkärintarkastuksia ja verikokeita hormonitasojen seuraamiseksi. Tämä auttaa lääkäriä mukauttamaan lääkityksen annostusta tarvittaessa ja havaitsemaan mahdollisia komplikaatioita varhaisessa vaiheessa.
 3. Elämäntapamuutokset: Joissakin tapauksissa elämäntapamuutokset, kuten terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta, voivat auttaa parantamaan kilpirauhasen toimintaa. Erityisesti jodipitoisten elintarvikkeiden, kuten merilevän ja kalastustuotteiden, syöminen voi olla hyödyllistä.

Synnytyksen jälkeinen hoito ja tuki

Synnytyksen jälkeen on tärkeää jatkaa kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoa ja seurantaa, sillä hormonitasojen muutokset voivat vaikuttaa äidin terveyteen ja toipumiseen. Tässä muutamia vinkkejä:

 1. Lääkityksen tarkistaminen: Synnytyksen jälkeen tyroksiinikorvaushoidon annostus saattaa muuttua. Lääkäri määrittää sopivan annostuksen hormonitasojen perusteella ja voi joutua säätämään sitä useita kertoja ennen kuin oikea taso löydetään.
 2. Imetys: Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat äidit voivat yleensä imettää turvallisesti. Tyroksiinilääkitys ei yleensä vaikuta rintamaitoon, mutta on tärkeää keskustella lääkärin kanssa lääkityksen vaikutuksesta imetykseen.
 3. Tarkkaile oireita: Synnytyksen jälkeinen masennus on yleistä, ja kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavilla äideillä voi olla suurempi riski sairastua siihen. Ole tietoinen mahdollisista masennuksen oireista ja ota yhteys lääkäriin, jos huomaat niitä.
 4. Seuranta: Jatka säännöllisiä lääkärintarkastuksia ja verikokeita, jotta kilpirauhashormonitasot pysyvät tasapainossa ja mahdolliset ongelmat havaitaan ajoissa.

Yhteenveto

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa haasteita raskauden ja äitiyden aikana, mutta oikean hoidon ja seurannan avulla useimmat naiset voivat kokea turvallisen raskauden ja synnytyksen. On tärkeää diagnosoida ja hoitaa kilpirauhasen vajaatoiminta ennen raskautta, jotta hedelmällisyysongelmat voidaan minimoida. Raskauden aikana hormonitasojen tarkka seuranta ja tyroksiinikorvaushoidon asianmukainen annostelu ovat keskeisiä äidin ja sikiön terveyden kannalta.

Jos sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja suunnittelet raskautta tai olet raskaana, keskustele lääkärisi kanssa sopivasta hoidosta ja seurannasta. Oikean tuen avulla voit kohdata äitiyden haasteet ja nauttia tästä ainutlaatuisesta elämänvaiheesta.

41,00 €

Paketissa on kaksi tärkeintä testiä, S -TSH ja S -T4-V, jotka kertovat kilpirauhasen toiminnasta. Testipaketti sopii kilpirauhasen toiminnan säännölliseen seurantaan.

Usein kysytyt kysymykset

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.