Anemia raskauden aikana: Ymmärrä, ennaltaehkäise ja hoida

Anemia raskaus 2

Äidin kokemus anemiasta raskauden aikana

Raskaus on kaunis ja ainutlaatuinen kokemus jokaiselle naiselle. Se tuo mukanaan paljon iloa ja odotusta, mutta myös haasteita ja huolenaiheita. Yksi näistä huolenaiheista on anemia, joka voi aiheuttaa ongelmia sekä äidille että sikiölle. Tämän artikkelin tarkoituksena on kertoa oman kokemukseni perusteella anemiasta raskauden aikana ja antaa neuvoja siitä, miten sitä voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa.

Ensimmäinen askel on ymmärtää, mikä anemia on ja miten se voi vaikuttaa raskauteen. Anemia tarkoittaa sitä, että kehossa on liian vähän punasoluja tai hemoglobiinia, joka kuljettaa happea kudoksiin. Raskauden aikana anemia on yleistä, koska äidin verimäärä kasvaa noin 50 % raskauden edetessä, mikä voi johtaa hemoglobiinitason laskuun.

59,00 €

Riittävä raudan saanti vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan, yleisvointiin ja sydämen toimintaan. Testipakettiin on valittu raudanpuutteen tarkasteluun tarvittavat testit. Pelkän ferritiinin lisäksi tulisi tarkistaa myös tulehdusarvo CRP ja verenkuva.

Anemian yleisimpiä oireita ovat väsymys, heikotus, huimaus ja kalpeus. Itse huomasin oireet ensimmäisen raskauteni aikana, kun väsymys ja heikotus valtasivat minut keskellä päivää. Olin tottunut siihen, että raskaus voi olla väsyttävää, mutta tämä väsymys tuntui erilaiselta – se ei helpottanut edes levon jälkeen. Tiesin, että minun oli keskusteltava asiasta lääkärini kanssa.

Raskauden aikainen anemia voi johtua monista eri syistä, kuten raudan, foolihapon tai B12-vitamiinin puutteesta. Rautapuutosanemia on yleisin syy, ja se johtuu usein riittämättömästä raudansaannista ruokavaliosta tai raskauden aikaisista verenvuodoista. Lääkärini teki verikokeet ja totesi, että minulla oli rautapuutosanemia, joka vaati hoitoa.

Hoito anemialle riippuu sen syystä. Rautapuutosanemian hoidossa yleisin hoitomuoto on rautalisän nauttiminen tabletteina tai nestemäisenä valmisteena. Lääkärini määräsi minulle rautalisää, ja hän neuvoo myös syömään rautarikkaita ruokia, kuten punaista lihaa, linssejä ja pinaattia. Foolihappo- ja B12-vitamiinipuutosanemioiden hoitoon käytetään yleensä vitamiinilisiä ja ruokavaliomuutoksia. On tärkeää, että noudatat lääkärisi ohjeita ja otat lisäravinteet säännöllisesti.

Anemian ennaltaehkäisy raskauden aikana on yhtä tärkeää kuin hoito. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit ehkäistä anemiaa raskauden aikana

Syö monipuolisesti ja tasapainoisesti

Varmista, että saat tarpeeksi rautaa, foolihappoa ja B12-vitamiinia ruokavaliosta. Rautarikkaita ruokia ovat esimerkiksi punainen liha, linnunliha, kala, palkokasvit, pinaatti ja täysjyväviljat. Foolihapon lähteitä ovat vihreät lehtivihannekset, palkokasvit ja sitrushedelmät, kun taas B12-vitamiinia löytyy lihasta, kalasta, munista ja maitotuotteista.

Ota raskausvitamiineja

Useimmat raskausvitamiinit sisältävät rautaa, foolihappoa ja B12-vitamiinia, jotka voivat auttaa ennaltaehkäisemään anemiaa. Keskustele lääkärisi kanssa sopivista vitamiineista ja annostuksista.

Tarkkaile oireita

Ole tietoinen anemian oireista, kuten väsymyksestä, heikkoudesta ja huimauksesta. Jos huomaat näitä oireita, keskustele lääkärisi kanssa mahdollisimman pian.

59,00 €

Riittävä raudan saanti vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan, yleisvointiin ja sydämen toimintaan. Testipakettiin on valittu raudanpuutteen tarkasteluun tarvittavat testit. Pelkän ferritiinin lisäksi tulisi tarkistaa myös tulehdusarvo CRP ja verenkuva.

Käy säännöllisesti neuvolassa

Raskauden aikana tapahtuvat säännölliset tarkastukset auttavat varmistamaan, että sekä äiti että lapsi pysyvät terveinä. Lääkäri tai kätilö tarkistaa veriarvosi ja voi havaita anemian varhaisessa vaiheessa.

Vältä liiallista kahvin, teen ja kalsiumin saantia

Nämä aineet voivat heikentää raudan imeytymistä, joten vältä niiden nauttimista suurina määrinä, erityisesti samanaikaisesti rautarikkaiden ruokien tai rautalisien kanssa.

Anemia raskauden aikana

Anemia raskauden aikana voi olla haastavaa käsitellä, mutta oikeilla tiedoilla ja resursseilla on mahdollista ennaltaehkäistä ja hoitaa sitä tehokkaasti. Oma kokemukseni anemiasta opetti minulle, kuinka tärkeää on kuunnella kehoani ja tehdä yhteistyötä lääkärini kanssa varmistaakseni terveen ja turvallisen raskauden.

Älä pelkää pyytää apua tai neuvoja lääkäriltäsi, kätilöltä tai muilta terveydenhuollon ammattilaisilta, jos sinulla on huolenaiheita anemian suhteen. He ovat siellä auttaakseen sinua ja varmistamaan, että saat parhaan mahdollisen hoidon sekä itsellesi että lapsellesi. Voit myös keskustella muiden äitien kanssa, jotka ovat kokeneet anemiaa raskauden aikana, jotta saat vertaistukea ja neuvoja.

Lopulta, muista, että vaikka anemia voi aiheuttaa ongelmia raskauden aikana, se on yleensä hoidettavissa ja ennaltaehkäistävissä. Oikeiden toimenpiteiden avulla voit nauttia terveestä ja onnellisesta raskaudesta ja keskittyä odottamaan perheesi uutta jäsentä.

Yhteenvetona, anemia raskauden aikana voi olla haasteellinen tilanne, mutta se ei ole ylitsepääsemätön. Tärkeintä on tiedostaa sen mahdollisuus, ennaltaehkäistä sitä parhaan kykysi mukaan ja hoitaa tilannetta, jos se ilmenee. Keskustele avoimesti terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, noudata heidän ohjeitaan ja älä pelkää pyytää tukea ja neuvoja tarvittaessa. Terve ja onnellinen raskaus on mahdollista, vaikka anemia olisikin osa kokemustasi.

Usein kysytyt kysymykset

59,00 €

Riittävä raudan saanti vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan, yleisvointiin ja sydämen toimintaan. Testipakettiin on valittu raudanpuutteen tarkasteluun tarvittavat testit. Pelkän ferritiinin lisäksi tulisi tarkistaa myös tulehdusarvo CRP ja verenkuva.

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.