Hemoglobiini ja raskaus

Hemoglobiini ja raskaus

Raskaus on monille naisille yksi elämän mieleenpainuvimmista kokemuksista, ja se vaatii keholta paljon. Yksi tärkeimmistä kehon aineista raskauden aikana on hemoglobiini. Tässä artikkelissa käymme läpi, miksi hemoglobiini on niin tärkeä raskauden aikana ja miten voit varmistaa, että sen taso pysyy optimaalisena.

24,50 €

Täydellinen verenkuva koostuu useasta osatutkimuksesta. Testeillä selvitetään veren solujen määrät ja punasolujen rakenne.

Hemoglobiinin merkitys raskauden aikana

Hemoglobiini on punasolujen sisältämä proteiini, joka kuljettaa happea keuhkoista muihin kehon soluihin ja kudoksiin. Raskaana oleville naisille hemoglobiinin merkitys korostuu entisestään, sillä sikiön kasvu ja kehitys vaativat runsaasti happea.

Hemoglobiinin määrän kasvu raskauden aikana on normaali ilmiö, ja se johtuu pääasiassa veren tilavuuden lisääntymisestä. Veren tilavuuden kasvun myötä myös hemoglobiinin määrä nousee, jotta hapen kuljetuskyky säilyy riittävänä.

Anemia raskauden aikana

Anemia tarkoittaa alhaista hemoglobiinipitoisuutta veressä, ja se on yleinen ongelma raskauden aikana. Raskaana olevat naiset ovat alttiimpia anemialle, sillä heidän kehonsa tarvitsee enemmän rautaa hemoglobiinin tuotantoon. Raskausajan anemian yleisin syy on raudanpuute.

Anemian oireita ovat muun muassa väsymys, kalpeus, hengästyminen, huimaus ja sydämentykytykset. Anemia voi myös vaikuttaa sikiön kasvuun ja kehitykseen. Siksi on tärkeää, että hemoglobiinitasoja seurataan raskauden aikana.

Lue lisää: Naisten hemoglobiini: Mikä on normaali ja milloin huolestua?

Hemoglobiinin tason seuranta

Neuvolassa hemoglobiinitasoja seurataan säännöllisesti raskauden aikana, ja tarvittaessa tehdään lisätutkimuksia. Hemoglobiinin viitearvot ovat raskausajan alkupuolella 117–155 g/l ja loppupuolella 105–135 g/l. Mikäli hemoglobiinitaso laskee alle näiden viitearvojen, neuvolan terveydenhoitaja tai lääkäri voi määrätä rautalisää tai muita hoitoja.

Raudan saannin varmistaminen

Raudanpuutteen ehkäisyyn ja hoitoon on tärkeää kiinnittää huomiota ruokavalioon. Raudanpuuteanemiaa voidaan ehkäistä ja hoitaa syömällä rautapitoisia ruokia ja tarvittaessa käyttämällä rautalisää.

Rautapitoisia ruokia ovat muun muassa:

 • Punainen liha, kuten naudanliha ja lammas
 • Kala ja äyriäiset
 • Siipikarja, kuten kana ja kalkkuna
 • Palkokasvit, kuten linssit, pavut ja herneet
 • Täysjyväviljat, kuten täysjyväleipä ja -puurot
 • Pähkinät ja siemenet
 • Vihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti ja lehtikaali
 • Kuivatut hedelmät, kuten rusinat ja aprikoosit

Raudan imeytymistä voi parantaa nauttimalla C-vitamiinipitoisia ruokia tai juomia samalla aterialla. Esimerkiksi appelsiinimehu, marjat ja paprika ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä.

Joissain tapauksissa pelkkä rautapitoinen ruokavalio ei riitä nostamaan hemoglobiinitasoa, ja silloin lääkäri tai terveydenhoitaja voi määrätä rautalisää. Rautavalmisteita on monenlaisia, ja niiden käyttöön liittyvät ohjeet ja annostukset vaihtelevat. On tärkeää noudattaa terveydenhuollon ammattilaisten antamia ohjeita rautalisän käytössä.

24,50 €

Täydellinen verenkuva koostuu useasta osatutkimuksesta. Testeillä selvitetään veren solujen määrät ja punasolujen rakenne.

Muita keinoja hemoglobiinitason ylläpitämiseksi

Rautapitoisen ruokavalion ja tarvittaessa rautalisän lisäksi on muitakin keinoja, joilla voit tukea hemoglobiinitasojasi raskauden aikana:

 • Vältä runsasta kahvin, teen ja kalsiumpitoisten ruokien nauttimista samanaikaisesti rautapitoisten ruokien kanssa, sillä ne voivat heikentää raudan imeytymistä.
 • Liiku säännöllisesti maltillisesti, sillä liikunta parantaa verenkiertoa ja edistää hapen kuljetusta kudoksiin.
 • Pidä huolta riittävästä nesteytyksestä, sillä se auttaa ylläpitämään verenkiertoa ja hapen kuljetusta.
 • Nuku riittävästi ja pidä huolta stressinhallinnasta, sillä stressi ja unenpuute voivat heikentää kehon toimintaa ja lisätä anemian riskiä.

Yhteenveto

Hemoglobiini on erittäin tärkeä raskauden aikana, sillä se huolehtii hapen kuljetuksesta äidin ja sikiön välillä. Hemoglobiinitason seuranta ja riittävä raudan saanti ruokavaliosta tai tarvittaessa rautalisästä ovat avainasemassa anemian ehkäisyssä ja hoidossa. On tärkeää huolehtia omasta terveydestä ja hyvinvoinnista raskauden aikana, jotta sekä äiti että lapsi voivat hyvin.

Muista, että raskaus on ainutlaatuinen ja henkilökohtainen kokemus, ja jokainen nainen tarvitsee yksilöllistä hoitoa ja tukea. Keskustele aina terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa mahdollisista huolenaiheista, kuten hemoglobiinitason muutoksista tai rautalisän tarpeesta. He osaavat neuvoa sinulle parhaiten omien tarpeidesi mukaisesti.

Lopuksi, raskaus on ihana ja jännittävä aika, jolloin kehosi tekee uskomattomia asioita. Hemoglobiinin ja raudan saannin hallinta on vain yksi osa tätä kokemusta. Nauti jokaisesta hetkestä ja muista, että olet tekemässä jotain todella erityistä – kasvattamassa uutta elämää sisälläsi.

Usein kysytyt kysymykset

24,50 €

Täydellinen verenkuva koostuu useasta osatutkimuksesta. Testeillä selvitetään veren solujen määrät ja punasolujen rakenne.

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.