Raskaus laboratoriokokeet 2024 - Varmista turvallinen raskaus verikokeella

Pariskunta miettii raskautta

Raskaus verikokeet ovat olennainen osa terveydenhuoltoa niille, jotka suunnittelevat raskautta, sillä ne voivat auttaa varmistamaan turvallisen raskauden. Äidin terveysarvot ovat erittäin tärkeitä, ja vaikka sikiö saa yleensä kaiken tarvitsemansa napanuoran kautta, on ensisijaisen tärkeää, että myös äiti on hyvinvoiva raskauden aikana. Tämän vuoksi itsensä testauttaminen ennen ja raskauden aikana on hyödyllistä sekä äidille että lapselle. Raskaus verikokeet voivat myös nopeasti paljastaa mahdollisen raudanpuutoksen, joka ei ole harvinainen tila raskauden aikana. Ferritiiniarvojen mittauksen lisäksi on suositeltavaa tutkituttaa myös CRP-tulehdusarvo sekä saada tehtyä verenkuva, ja nämä testit kuuluvat testipakettiin raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville.

139,00 €

Testipakettiin kuuluu täydellinen verenkuva, ferritiini, herkkä CRP, verensokeri, kolesteroliarvot, kilpirauhasen toiminta, D- ja B12-vitamiinit sekä folaatti, joka on erityisen tärkeä raskaana oleville naisille. Testipaketti sopii sekä raskautta suunnitteleville että raskaana oleville.

Raskautta suunnittelevan terveystarkastus on kokonaisvaltainen tarkastus äidille, joka vasta suunnittelee raskautta tai joka on jo raskaana, ja verikokeet raskaus aikana ovat tärkeä osa tätä tarkastusta. Palvelun avulla raskautta suunnittelevalta tai raskaana olevalta otetaan täydellinen verenkuva, mitataan kolesteroliarvot, D- ja B12 -vitamiinien tasot, ferritiinin sekä folaatin tasot, verensokeri sekä herkkä CRP.

Kun haluat varmistaa turvallisen raskauden, saat testipaketin avulla laajan kuvan terveydestäsi. Kaikki testit analysoidaan Suomessa. Voit saada testitulokset tietoosi jo seuraavan arkipäivän aikana. Jos haluat, voit myös tilata Mehiläisen lääkärin neuvonnan, jolloin saat asiantuntevaa neuvontaa testituloksiisi perustuen.

Raskaus laboratoriokokeet ilman lähetettä

Puhdin terveystarkastukseen pääsee aina ilman lääkärin lähetettä. Voit tilata testit Puhdin kautta, jonka jälkeen voit käydä testeissä lähimmässä kunnassasi, Mehiläisen laboratoriossa. Toimipisteitä on 50 eri paikkakunnalla.

Tilaathan testipaketin Puhdin verkkokaupasta ennen saapumistasi näytteenottoon. Kun saavut paikalla, näytteenotossa kestää vain muutama minuutti. Voit jäädä odottamaan tietoa tuloksista, joista ilmoitetaan tekstiviestitse ja sähköpostitse. Kun olet saanut tiedon tuloksistasi, voit tarkastella niitä Oma Puhti -palvelussa.

Tutkimuspaketista monipuolista tietoa

Puhdin terveystarkastuksessa otetaan laajasti eri arvoja. Raskaus verikoe antaa monipuolista ja arvokasta tietoa terveydestäsi, sillä tutkimuspakettiin sisältyy useita eri testejä.

Paketti sisältää seuraavat testit:

139,00 €

Testipakettiin kuuluu täydellinen verenkuva, ferritiini, herkkä CRP, verensokeri, kolesteroliarvot, kilpirauhasen toiminta, D- ja B12-vitamiinit sekä folaatti, joka on erityisen tärkeä raskaana oleville naisille. Testipaketti sopii sekä raskautta suunnitteleville että raskaana oleville.

Edellämainittujen arvojen lisäksi tutkimuspakettiin voi tilata myös muita näytteitä, jolloin kaikki testit otetaan samalla. Näin saat haluamasi tutkimustulokset yhden näytteenottokerran jälkeen. Lisänäytteiden tilaaminen onnistuu Puhdin verkkokaupassa, lisäämällä halutut testit ostoskoriin. Näin eri testejä ei tarvitse tilata erikseen.

Puhdin kautta saat laajan kirjon testejä, jotka kertovat hyvin tärkeää tietoa terveydestäsi. Esimerkiksi tulehdusarvoja ei pysty näkemään päällepäin, vaan niiden varalta tulee aina tehdä testi. Myös kilpirauhasella on suuri osa kehon toiminnan ja aineenvaihdunnan kannalta ja näinollen sen toiminta vaikuttaa oleellisesti ihmisen mielialaan ja yleiseen jaksamiseen. Kun sinulla on tietoa esimerkiksi kilpirauhasestasi jo ennen raskautta, voit mahdollisesti vaikuttaa oman jaksamiseesi näiden tietojen ansiosta.

Tulosraportissa perusteelliset tiedot

Selkeä tulosraportti
Kuvalähde: Puhti.fi

Kun olet käynyt testeissä ja olet saanut tuloksistasi ilmoituksen, voit käydä tarkastelemassa tulosraporttia Oma Puhti -palvelussa. Palveluun tunnistaudutaan pankkitunnuksilla.

Raportista näet omat arvosi sekä viitearvot. Voit vertailla omaa tulostasi viitearvoihin ja lukea asiasta lisätietoa. Tulokset näkyvät selkeinä palkkeina, joita on helppo tulkita. Palkkien tarkoituksena on selkeyttää tulosten tulkitsemista niin, että erilaisten raporttien lukeminen voidaan unohtaa. Viitearvojen ulkopuolella olevat arvot näkyvät grafiikassa punaisella ja keltainen tarkoittaa pientä poikkeamaa. Vihreät arvot ovat viitearvojen sisällä olevia.

Voit ladata tulokset PDF-muodossa, jolloin voit katsella tuloksia PDF-lukijalla, kuten Adobe Acrobat -ohjelmalla. Tämä on mahdollista asentaa sekä tietokoneelle että mobiililaitteelle.

Tuloksia voidaan tutkia lääkärin kanssa tai voit halutessasi tulostaa tulokset ja ottaa ne mukaan omalle lääkärillesi. Lääkärin konsultaation voi tilata suoraan palvelusta tai jos sinulla on tapaaminen oman lääkärisi kanssa, voit pyytää häntä katsomaan tuloksiasi.

Oma Puhti -palvelu toimii kaikilla laitteilla eli voit tarkastella tuloksiasi sekä tietokoneella että mobiilissa. Näet tulokset graafisesti ja kaikki uudet saapuneet testitulokset lisätään näihin samoihin graafeihin. Näin voit tarkistaa omat testituloksesi aina samasta paikasta.

Näytteenottoon valmistautuminen

Näytteenotto

Suurin osa näytteidenotoista ei vaadi paastoamista. Mikäli paasto vaaditaan, on se merkitty tutkimukseen pienellä f-kirjaimellaEsimerkkinä glukoosi fP-Gluk. Paastoa vaativa näyte otetaan yleensä aamulla, jolloin ihminen on pitänyt yön aikana luonnollisen 8-12 tunnin paaston. Ennen paastoa vaativaa näytteenottoa voi juoda aamulla lasillisen vettä.

Joidenkin näytteiden osalta tulee noudattaa tiettyä vuorokaudenaikaa. Esimerkiksi kortisoliarvot on parhain mitata klo 6-10 aikaan ja testosteroni ko 7-10 aikaan. Huomioithan, että näytteenottoon saa tulla vain terveenä.

Ennen näytteenottoa kannattaa noudattaa samoja rutiineja kuin noudatat normaalistikin. Näin esimerkiksi rankka liikuntasuoritus ei pääse vaikuttamaan arvoihin. Kun pysyttelet samoissa arjen rutiineissa etkä aloita uusia elämäntapoja juuri ennen näytteenottoa, saat todelliset arvot. Jos suunnitelmissasi on aloittaa uusi liikuntaharrastus, on tämä viisainta aloittaa näytteenoton jälkeen, mikäli mahdollista.

139,00 €

Testipakettiin kuuluu täydellinen verenkuva, ferritiini, herkkä CRP, verensokeri, kolesteroliarvot, kilpirauhasen toiminta, D- ja B12-vitamiinit sekä folaatti, joka on erityisen tärkeä raskaana oleville naisille. Testipaketti sopii sekä raskautta suunnitteleville että raskaana oleville.

Testaamisen hyödyt

Raskautta suunnittelevan terveystarkastus kertoo laajalti äidin terveydentilasta, joka on oleellista sikiön normaalin kehittymisen kannalta. Testitulokset antavat tietoa muunmuassa elimistön rautavarastoista. Rauta-arvoja on vaikea arvioida ilman asianmukaisia testejä. Äidin rauta-arvoista huolehtiminen onkin hyvin tärkeää raskauden aikana. Raskaus laboratoriokokeet on varma tapa saada ajankohtaista tietoa terveydestäsi juuri nyt.

Lue lisää rauta-arvoista täältä.

Raskauden suunnittelu laittaa usein ajattelemaan oman kehon kuntoa ja vointia ja asia voidaan selvittää verikokein. Raskausajan verikokeet tai kokeet ennen raskautta on nopea tapa selvittää, ovatko arvot sikiön kannalta ihanteelliset. Tiettyjä puutostiloja tai vitamiiniarvojen ylläpitoa voidaan hoitaa raskauden aikana esimerkiksi rauta- tai vitamiinilisällä. Mikäli arvot kuitenkin poikkeavat viitearvoista rajusti, voidaan tämä todeta testein.

Testeissä käyminen antaa mielenrauhaa ja kun on aika tehdä raskaus testi, on huoli pienempi, kun tulokset ovat tiedossa. Kun sinulla on oikeaa tietoa terveydestäsi jo ennen raskautta, voidaan arvoille tehdä jotain hyvissä ajoin. Mikäli olet jo raskaana ja tulet testeihin, saat faktatietoa esimerkiksi mahdollisista puutostiloista. Näin puutoksiin voidaan havahtua mahdollisesti jo varhaisessa vaiheessa ja näin voidaan parhaassa tapauksessa jopa ennaltaehkäistä vakavampia puutostiloja.

Olemme ottaneet testipakettia suunnitellessamme huomioon kaiken sen, mikä on oleellista raskauden kannalta. Raskauden suunnittelu on testipaketin ansiosta astetta huolettomampaa, sillä ymmärrämme, että huoli oman kehon voinnista voi joskus mietityttää paljonkin. Puhdin terveystarkastuksen tarkoituksena on ehdottomasti pienentää tätä huolta ja antaa tietoa, jonka mukaan saadaan ajoissa aloitettua esimerkiksi tarvittavat hoidot tai otettua lisäravinteet käyttöön. Kysythän neuvoa lääkäriltä, mikäli mikä tahansa arvo huolettaa ja koet tarvitsevasi neuvontaa aiheesta.

Usein kysytyt kysymykset

Lähetettä ei tarvita Puhdin terveystarkastuksen verinäytteisiin. Voit tilata testipaketin ja varata aikasi siis ilman lähetettä.

Voit varata näytteenottoajan sinua lähimpänä olevasta Mehiläisen laboratoriosta. Raskaus laboratoriokokeet otetaan toimipisteessä ja saat tiedon tuloksista myöhemmin.

Tieto tulosten saapumisesta lähetetään tekstiviestitse ja sähköpostitse. Tuloksia voi tämän jälkeen tarkastella Oma Puhti -palvelussa.

Suurin osa testeistä ei vaadi paastoa. Mikäli varaamasi näyteaika vaatii paaston, on tästä ilmoitettu tutkimuskoodin alussa olevalla f-kirjaimella.

Raskaus verikokeet ovat oleellinen osa raskauden aikaista seurantaa ja terveydenhuoltoa. Ne auttavat lääkäreitä ja hoitajia seuraamaan sekä äidin että lapsen terveyttä raskausaikana. Kaikilta raskaana olevilta henkilöiltä otetaan verinäytteet, joilla seulotaan kuppa, hepatiitti B ja HIV, jotta voidaan suojella sekä äitiä että lasta näiltä infektioilta. Yleensä nämä verikokeet otetaan samaan aikaan kun tehdään veriryhmä- ja vasta-ainemäärityksiä, jotka ovat tärkeitä mahdollisten komplikaatioiden ehkäisemiseksi raskauden ja synnytyksen aikana.

Joissakin tapauksissa raskaana oleville tehdään myös B-streptokokkitesti. Tämä on tärkeää, koska B-streptokokki voi olla vaarallinen sekä äidille että lapselle, erityisesti synnytyksen yhteydessä.

Kaiken kaikkiaan raskaus verikokeet ovat keskeisiä terveydenhuollon työkaluja raskauden aikana, ja ne auttavat varmistamaan äidin ja lapsen terveyden ja hyvinvoinnin raskauden kaikissa vaiheissa.

Verikokeet raskaus-aikana ovat keskeinen keino selvittää monia terveyteen liittyviä seikkoja, mukaan lukien raskauden varmistaminen. Raskaus voidaan todeta verikokeilla, jotka mittaavat istukkahormoni HCG:n (human chorionic gonadotrophin) tasoa veressä. Nämä verikokeet ovat erityisen herkkiä ja voivat osoittaa raskauden jo muutama päivä ennen kuukautisten odotettua alkamispäivää, tunnistaen hyvin matalia istukkahormonitasoja, kuten 5 IU-yksikköä. Verikokeet raskaus-aikana antavat siten luotettavan ja varhaisen vahvistuksen raskaudesta, mahdollistaen ajoissa tapahtuvan ja asianmukaisen hoidon aloittamisen sekä äidin että lapsen hyvinvoinnin takaamiseksi.

HCG (human chorionic gonadotropin) on hormoni, jota tuotetaan raskauden aikana. HCG-tason normaaliarvot voivat vaihdella suuresti riippuen raskauden kestosta ja yksilöllisistä eroista. Tässä on yleinen viitekehys raskauden eri viikoille:

  • 3 viikkoa: 5 – 50 mIU/ml
  • 4 viikkoa: 5 – 426 mIU/ml
  • 5 viikkoa: 18 – 7,340 mIU/ml
  • 6 viikkoa: 1,080 – 56,500 mIU/ml
  • 7 – 8 viikkoa: 7,650 – 229,000 mIU/ml
  • 9 – 12 viikkoa: 25,700 – 288,000 mIU/ml
  • 13 – 16 viikkoa: 13,300 – 254,000 mIU/ml
  • 17 – 24 viikkoa: 4,060 – 165,400 mIU/ml
  • 25 – 40 viikkoa: 3,640 – 117,000 mIU/ml

Tässä yhteydessä ”mIU/ml” tarkoittaa milli-international units per millilitra. Verikokeet, jotka voivat mitata jopa 5 mIU/ml, ovat erittäin herkkiä ja voivat tunnistaa raskauden hyvin varhaisessa vaiheessa. HCG-tason mittaus auttaa määrittämään raskauden keston lisäksi myös mahdolliset ongelmat, kuten kohonneet tasot voivat viitata useisiin sikiöihin (kuten kaksosiin) ja matalat tasot voivat viitata mahdolliseen ongelmaan raskaudessa.

Raskaus laboratoriokokeet ovat erittäin tärkeitä raskauden varhaisen havaitsemisen kannalta, sillä hCG-hormoni, raskauden merkki, näkyy veressä jo 5–7 päivän kuluttua hedelmöityksestä. Näin ollen, laboratoriokokeet voivat vahvistaa raskauden jo ennen kuin kuukautiset ovat myöhässä, mahdollistaen raskauden aikaisen seurannan ja hoidon aloittamisen mahdollisimman varhain.

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Raskautta suunnittelevan terveystarkastus

Testipakettiin kuuluu täydellinen verenkuva, ferritiini, herkkä CRP, verensokeri, kolesteroliarvot, kilpirauhasen toiminta, D- ja B12-vitamiinit sekä folaatti, joka on erityisen tärkeä raskaana oleville naisille. Testipaketti sopii sekä raskautta suunnitteleville että raskaana oleville.