Miksi vauva itkee?

Vauvojen kohdalla on vain vähän ehdottomia asioita. Loppujen lopuksi ei ole kahta samanlaista vastasyntynyttä vauvaa, ja se, mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella – mutta ilmeistä on se, että jokainen vauva itkee joskus.

Itkuinen vauva

Syy siihen, miksi vauvat itkevät, on aina ollut mysteeri. Yleisimmät vauvan itkun syyt, ovat perusjuttuja, kuten nälkä, täysi vaippa, mahavaivat ja väsymys. Kuitenkin joskus niiden lisäksi saattaa vauva itkeä rauhattomasti, ja rauhaton itku voi saada vanhemmat ahdistumaan, kun syytä ei löydy. Alla olemme keränneet vinkkejä vauvan rauhoitteluun.

Imetystarvikkeet edullisin hinnoin!

Imetysaikana kannattaa panostaa mukavuuteen ja arkea helpottaviin tuotteisiin. Jollyroomilta saat tunnettujen tuotemerkkien apuvälineitä imetysaikaan.

Kaikki vauvat itkevät

Kun vauva tarvitsee jotain, se ilmoittaa siitä itkemällä. Se on vauvan ainoa tapa aluksi ilmaista tarpeensa ja toiveensa. Se ei ole kuitenkaan vain ihmisten juttu!

Aivan kuten lapset tekevät sitä saadakseen huomiota vanhemmiltaan tai hoitajiltaan, myös eläimet viestittävät “olen loukkaantunut – auta minua” samantyyppisesti.

Pikkuvauva-aikana onkin joskus hyvä oman väsymyksen keskellä muistaa, että onneksi vauva-aika menee nopeasti, ja lapsi kehittyy sekä vanhemmat oppivat lukemaan vauvan viestejä paremmin, jolloin ajan myöstä itkun syiden selvittäminen on huomattavasti helpompaa.

Nälkäitku

Syövä vauva

Vauvoilla on usein nälkä, ja vaikka he olisivat juuri syöneet, saattaa pikkunälkä yllättää kuitenkin nopeastikin uudelleen. Aivan siis kuten meillä aikuisillakin, myös lapsille saattaa maistua eri kerroilla hieman eri määrä ruokaa. Usein esimerkiksi ilta- ja yöaika on mieluisaa tankkausaikaa.

Syötä minua” -huuto on yleensä rytmikäs ja toistuva. Se saattaa tauottua, aivan kuten he voivat seurailla, tapahtuuko mitään. Joskus nälkä on kuitenkin yltynyt niin kovasti, että hän ei voi odottaa ruokaa. Näissä tapauksissa nälän huutoihin voi kuulua ääni “neh“, joka on peräisin siitä, että vauva refleksinomaisesti lyö kielellään maitoa saadakseen ravintoa ja lohtua.

Tärkeää olisikin reagoida vauvan nälkäviesteihin, sillä itku on viimeinen nälkäviesti. Aikaisia nälkämerkkejä ova muun muassa kielen lipominen, hamuaminen, maiskuttelu ja ääntely sekä vääntelehtiminen.

Väsynyt vauva

Vauvan vuorokausirytmi vakiintuu vasta noin 4 kuukauden iässä, siihen asti vauvan rytmi menee nukkumisten mukaan. Pikkuhiljaa vauvan hereilläoloaika pitenee, ja jaksaa olla hereillä hieman pidempiä aikoja. Kolmen kuukauden ikäinen vauva jaksaa olla hereillä yleensä maksimissaan noin 1,5h kerrallaan. Tämän ympärille on hyvä alkaa rakentamaan rytmiä.

Yleensä uni tukee unta, huonosti nukutut päiväunet vaikuttavat usein negatiivisesti myös yöuniin. Jos vauva heräilee usein yöllä ja haluat, että hän nukkuu paremmin, älä vähennä päiväunia. Se on houkuttelevaa, koska ne tuntuvat ajan tuhlaukselta – mutta nämä lepojaksot voivat itse asiassa auttaa varmistamaan, että pikkuinen pysyy unessa myöhemmin ilta-aikaan!

Paras tapa auttaa vauvaa nukkumaan on varmistaa, ettei hän ole yliväsynyt. Sen lisäksi kapalointi, valkoinen kohina, pimeä nukkumapaikka ja toistuvat nukkumaanmenorutiinit helpottavat usein nukahtamista. Myös itkuhälytin on oiva apu, jotta itse pystyy levähtämään tai suorittamaan arjen askareita vauvan nukkuessa.

Löydä itsellesi paras itkuhälytin, ja tutustu itkuhälytin-vertailuumme.

Kuivittelu

Jotkut vauvat voivat istua märässä tai likaisessa vaipassa tuntikausia hermostumatta lainkaan. Toiset taas eivät kestä lainkaan, jos heille tulee epämukava olo. Nukkuvan vauvan vaippaa ei ole mitään syytä vaihtaa. Jos vaipassa on tavaraa ja se häiritsee vauvaa, vauva ei nuku. Yöaikaan on myös järkevää välttää turhia vaipanvaihtoja, ja pakolliset kuivittelut olisikin hyvä tehdä mahdollisimman hämärässä sekä nopeasti.

Röyh!

Joskus vauvan levottomuuden syy on ruoansulatusvaivoissa. Vaikka vauva olisikin röyhtäissyt syömisen jälkeen, saattaa ilmaa silti olla kertynyt enemmänkin. Ennen nukuttamista, vauvaa onkin hyvä pitää hetki pystymmässä asennossa, jotta voi minimoida ilman aiheuttamat vaivat.

Vauvan itkiessä selittämättömästi, on parasta taputtaa häntä selkään tai pepulle. Usein se jo helpottaa ja rauhoittaa oloa. Röyhtäilyyn on olemassa monia tekniikoita, joten etsi itsellesi sopiva tekniikka ja kokeile, mikä helpottaa vauvan oloa parhaiten.

Vatsavaivainen vauva

Huomaatko vauvan itkevän ja haukkovan henkeä, kun kiemurrellen pumpaten jalkojaan hädissään? Tämä on varma merkki siitä, että hänellä on epämukava olo. Auta vauvaasi helpottamaan ilmavaivoja jumppaamalla jalkoja aina vaipanvaihdon yhteydessä.

Lämmin kylpy usein helpottaa vatsavaivoja. Myös vauvan hierominen öljyllä usein helpottaa oloa, vinkkejä ja ohjeita saa helposti internetistä. Jos kotikonstit eivät riitä, usein vauvahieronnasta on apua.

Hampaiden puhkeaminen

Toisille vauvoille ensimmäiset hampaat saattavat puhjeta jo 4 kuukauden iässä. Kuitenkin usein vasta lähempänä 6-7 kuukauden ikää.

Usein hampaiden tuloa voi ennustaa jo ensimerkeillä; ikenet kutiavat, vauva kuolaa runsaasti ja jäystää leluja ikenillään. Seuraamalla merkkejä, voit helpottaa vauvan oloa purulelujen avulla sekä tarvittaessa särkylääkkeellä.

Miten helpottaa omaa oloa ja jaksamista, kun vauva itkee?

Itkuinen vauva stressaa vanhempia

Itkuinen vauva stressaa vanhempia tai hoitajaa. On hyvä kuitenkin muistaa pysyä itse rauhallisena, ja yrittää levätä ja ottaa oma aika aina, kun sille on pienikin mahdollisuus. Joskus vauvat nukkuvat päiväunensa esimerkiksi paremmin ulkona vaunuissa tai hiljaisessa, rauhallisessa huoneessa, missä ei ole muita ärsykkeitä.

Hyvä toimiva ja luotettava itkuhälytin on oiva apu vanhemmille seurata vauvan unta ilman, että tarvitsee käydä vauvan luona tarkistamassa vointia ja pelätä herättävänsä vauvan. Markkinoilla on hyvin paljon eri vaihtoehtoja aina kamerattomista perusmalleista kamerallisiin. Tuotteisiin on hyvä tutustua ajan kanssa.

Huomioithan, että puhumme artikkelissa terveen hyväkuntoisen vastasyntyneen tavallisista arkisista ongelmista. Jos vauvasi on erityisen itkuinen ja olet huolestunut, vie vauva aina lastenlääkärin tarkastukseen.

Katso lisää vinkkejä vauvan rahoittamiseen täältä.

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.