Äidinmaito

Äidinmaito on superruokaa lapsellesi, lisää varhaista vuorovaikutusta ja tukee äiti-lapsi suhdetta

Rintamaito eli äidinmaito on vastasyntyneen luonnollisin ja paras ravinto, sillä se sisältää juuri oikeassa suhteessa kaikkea, mitä vastasyntynyt puolen vuoden ikään asti tarvitsee, ja sen koostumus vaihtelee päivärytmin ja tarpeen mukaan vauvalle sopivaksi.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana normaalisti kasvanut ja kehittynyt täysiaikainen vauva tarvitsee rintamaidon lisäksi ainoastaan D-vitamiinilisän. Jos lapsi ei saa ensimmäisen puolen vuoden aikana muuta ravintoa, käytetään tällöin nimitystä täysimetys.

Äidinmaito on aina sopivan lämmintä, se on aina saatavilla ja se on edullista. Imetys on siis helppoa, nopeaa, luonnollista ja halpaa.

Rinnat alkavat valmistautua maidontuotantoon jo toisen raskauskolmanneksen aikana, ja ternimaitoa on rinnoissa jo raskauden aikana,mutta kunnollinen maidoneritys käynnistyy vasta istukan synnyttyä.

Ah, niin ihanat hormonit!

Onnellinen vauva

Prolaktiini

 • Vastaa maidontuotannosta
 • Erittyy, kun vauva imee rintaa -> kysynnän ja tarjonnan laki
 • Tiheä alkupäivien imetys ja ihokontakti vaikuttavat positiivisesti maidontuotantoon ja varmistavat imetysajan maidontuotannon

Oksitosiini

 • Vastaa maidon herumisesta
 • Rinnanpäiden koskettelu, vauvan imeminen ja pumppaaminen vapauttavat oksitosiinia
 • Äidin rento olo ja rauhallinen ympäristö imetyksen aikana auttavat oksitosiinin tuotannossa, sillä stressi ja jännitys voivat häiritä sitä

Rintamaidon koostumus

Äidinmaito on hyvin ravitsevaa, pääosin se koostuu maitosokerista eli laktoosista, ja on maultaan makeaa ja kermaisen vaniljaista. Se sisältää paljon rasvaa, ja mitä tyhjemmästä rinnasta äiti imettää, sitä rasvaisempaa maitoa tulee (etumaito vs. takamaito).

Äidin omalla ruokavaliolla rasvapitoisuutta ei voi nostattaa. Hiilihydraatin ja rasvojen lisäksi rintamaito sisältää juuri vauvalle sopivan määrän proteiineja, ei liikaa, jotta munuaiset pysyvät terveinä.

Näiden perus ravintoaineiden lisäksi rintamaito koostuu juuri sopivista määristä hiven -ja kivennäisaineita, sekä niistä kuuluisista elintärkeistä vasta-aineista. Äidinmaito ei missään imetyksen vaiheessa muutu haitalliseksi tai hyödyttömäksi. Jos olet kiinnostunut äidinmaidon säilytyksestä, lue lisää täältä.

Äidinmaidon terveysvaikutukset vauvalle ja äidille

Imetys on hyödyllistä fyysisesti ja psyykkisesti molemmille, sekä äidille että vauvalle. Imetys lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta, tukee varhaista vuorovaikutusta, rauhoittaa äitiä ja vauvaa sekä onnistuessaan helpottaa arjen sujuvuutta.

Imetys ja rintamaidon hyödyt vastasyntyneelle

 • Suojaa tulehduksilta, imetetyillä on huomattu esiintyvän vähemmän hengitystie- ja suolistoinfektioita
 • Tärkeiden ravintoaineiden lisäksi antaa vauvalle vasta-aineita
 • Tutkimuksissa huomattu, että vähentää aikuisiän ylipainoa, sepelvaltimotaudin riskiä ja 1 ja 2 tyypin diabetekseen sairastumisen riski pienenee
 • Imetetyillä vauvoilla huomattu esiintyvän myös vähemmän atopiaa ja keliakiaa

Imetyksen hyödyt äidille

 • Välittömiä ja pitkäaikaisia hyötyjä
 • Imettävä nainen palautuu synnytyksestä nopeammin, kohtu supistuu paremmin ja jälkivuoto on niukempaa
 • Auttaa painonhallinnassa
 • Pienempi riski sairastua rintasyöpään, munasarjasyöpään 2 tyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin

Äidinmaidonkorvike

Äiti imettää vauvaa

Jos imetys päättyy syystä tai toisesta ennen yhden vuoden ikää tai vauva ei saa tarpeeksi rintamaitoa, annetaan lapselle niin kutsuttuja äidinmaidonkorvikkeita tavallisen maidon sijaan. Vauvalle ei saa antaa muuta maitoa, kuten esimerkiksi kasvimaitoa tai vuohenmaitoa.

Äidinmaidon korviketta saatetaan tarvita myös imetyksen rinnalla riippuen lapsen kasvusta ja kehityksestä. Vauvan riittävää ravinnon saantia tarkkaillaan vastasyntyneen turvamerkkien avulla.

 • Vauvan virkeys
 • Sopiva määrä tarpeita, pissoja ja kakkoja
 • Paino nousee normaalisti ja vauva kehittyy

Myös korvikeruokintaan vanhemmat tarvitsevat hyvää ja asiantuntevaa ohjausta. Vauvantahtinen pulloruokinta on vauvan kannalta paras tapa syödä pulloateria, se on vauvalle miellyttävää ja turvallista, ja näin vauva saa sopivan määrän korvikemaitoa kerralla.

Vauvaa tulee syöttää tuttipullosta aina sylissä ja pystyasennossa. Väestöliitön julkaisema Pullonpyörittäjän opas on hyvä ja kattava apuväline perheille ohjauksen ja neuvojen tueksi. Uskalla pyytää ja etsiä apua synnytyssairaalasta, neuvolasta tai vertaistuen piiristä, kuten esimerkiksi Imetyksen tuki Ry.

Äidinmaidonkorvikkeita on saatavilla erilaisia, kuten valmiiksi nestemäisiä tai jauheesta valmistettavia. Kriteerit ovat Suomessa hyvin tarkat, joten tuotteet ovat keskenään hyvin samanlaisia ja tutkimuksia ei ole, mikä korvike on parempaa kuin joku toinen.

Kokeilemalla eri tuotteita, selviää, mikä on paras äidinmaidonkorvike oman vauvan vatsalle. Erityiskorvikkeiden käyttö ja tarve tulee aina arvioida hoitoalan ammattilaisten kanssa.

Korvikkeiden käytössä on tärkeää noudattaa tuotteen valmistajan antamia ohjeita. Korvikkeen määrä muotoutuu lapsen iän, koon ja kasvun sekä ruokahalunmukaan.

Lämmitä maito vesihauteessa tai mikrossa kädenlämpöiseksi, huomioithan ettei maito ole liian kuumaa. Lämmityksen jälkeen maito on käyttökelpoista noin tunnin verran, sitä ei saa lämmittää uudelleen.

Vauvan ollessa isompi, hänet voi totuttaa juomaan huoneenlämpöistä maitoa, mutta pienen vauvan lämmönsäätelyn vuoksi on hyvä huolehtia, että maito on ruumiinlämpöistä.

Usein kysytyt kysymykset:

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.