Äidinmaito

“Äidinmaito on superruokaa lapsellesi, lisää varhaista vuorovaikutusta ja tukee äiti-lapsi suhdetta”

Share on facebook
Jaa
Share on email
Sähköposti

Päivitetty 22.7.2021

Rintamaito eli äidinmaito on vastasyntyneen luonnollisin ja paras ravinto, sillä se sisältää juuri oikeassa suhteessa kaikkea, mitä vastasyntynyt puolen vuoden ikään asti tarvitsee, ja sen koostumus vaihtelee päivärytmin ja tarpeen mukaan vauvalle sopivaksi.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana normaalisti kasvanut ja kehittynyt täysiaikainen vauva tarvitsee rintamaidon lisäksi ainoastaan D-vitamiinilisän. Jos lapsi ei saa ensimmäisen puolen vuoden aikana muuta ravintoa, käytetään tällöin nimitystä täysimetys.

Äidinmaito on aina sopivan lämmintä, se on aina saatavilla ja se on edullista. Imetys on siis helppoa, nopeaa, luonnollista ja halpaa.

Rinnat alkavat valmistautua maidontuotantoon jo toisen raskauskolmanneksen aikana, ja ternimaitoa on rinnoissa jo raskauden aikana,mutta kunnollinen maidoneritys käynnistyy vasta istukan synnyttyä.

Ah, niin ihanat hormonit!

Onnellinen vauva

Prolaktiini

Oksitosiini

Rintamaidon koostumus

Äidinmaito on hyvin ravitsevaa, pääosin se koostuu maitosokerista eli laktoosista, ja on maultaan makeaa ja kermaisen vaniljaista. Se sisältää paljon rasvaa, ja mitä tyhjemmästä rinnasta äiti imettää, sitä rasvaisempaa maitoa tulee (etumaito vs. takamaito).

Äidin omalla ruokavaliolla rasvapitoisuutta ei voi nostattaa. Hiilihydraatin ja rasvojen lisäksi rintamaito sisältää juuri vauvalle sopivan määrän proteiineja, ei liikaa,  jotta munuaiset pysyvät terveinä.

Näiden perus ravintoaineiden lisäksi rintamaito koostuu juuri sopivista määristä hiven -ja kivennäisaineita, sekä niistä kuuluisista elintärkeistä vasta-aineista. Äidinmaito ei missään imetyksen vaiheessa muutu haitalliseksi tai hyödyttömäksi. Jos olet kiinnostunut äidinmaidon säilytyksestä, lue lisää täältä.

Äidinmaidon terveysvaikutukset vauvalle ja äidille

Imetys on hyödyllistä fyysisesti ja psyykkisesti molemmille, sekä äidille että vauvalle. Imetys lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta, tukee varhaista vuorovaikutusta, rauhoittaa äitiä ja vauvaa sekä onnistuessaan helpottaa arjen sujuvuutta.

Imetys ja rintamaidon hyödyt vastasyntyneelle

Imetyksen hyödyt äidille

Äidinmaidonkorvike

Jos imetys päättyy syystä tai toisesta ennen yhden vuoden ikää tai vauva ei saa tarpeeksi rintamaitoa, annetaan lapselle niin kutsuttuja äidinmaidonkorvikkeita tavallisen maidon sijaan. Vauvalle ei saa antaa muuta maitoa, kuten esimerkiksi kasvimaitoa tai vuohenmaitoa.

Äidinmaidon korviketta saatetaan tarvita myös imetyksen rinnalla riippuen lapsen kasvusta ja kehityksestä. Vauvan riittävää ravinnon saantia tarkkaillaan vastasyntyneen turvamerkkien avulla.

Myös korvikeruokintaan vanhemmat tarvitsevat hyvää ja asiantuntevaa ohjausta. Vauvantahtinen pulloruokinta on vauvan kannalta paras tapa syödä pulloateria, se on vauvalle miellyttävää ja turvallista, ja näin vauva saa sopivan määrän korvikemaitoa kerralla.

Vauvaa tulee syöttää tuttipullosta aina sylissä ja pystyasennossa. Väestöliitön julkaisema Pullonpyörittäjän opas on hyvä ja kattava apuväline perheille ohjauksen ja neuvojen tueksi. Uskalla pyytää ja etsiä apua synnytyssairaalasta, neuvolasta tai vertaistuen piiristä, kuten esimerkiksi Imetyksen tuki Ry.

Äidinmaidonkorvikkeita on saatavilla erilaisia, kuten valmiiksi nestemäisiä tai jauheesta valmistettavia. Kriteerit ovat Suomessa hyvin tarkat, joten tuotteet ovat keskenään hyvin samanlaisia ja tutkimuksia ei ole, mikä korvike on parempaa kuin joku toinen.

Kokeilemalla eri tuotteita, selviää, mikä on paras äidinmaidonkorvike oman vauvan vatsalle. Erityiskorvikkeiden käyttö ja tarve tulee aina arvioida hoitoalan ammattilaisten kanssa.

Korvikkeiden käytössä on tärkeää noudattaa tuotteen valmistajan antamia ohjeita. Korvikkeen määrä muotoutuu lapsen iän, koon ja kasvun sekä ruokahalunmukaan.

Lämmitä maito vesihauteessa tai mikrossa kädenlämpöiseksi, huomioithan ettei maito ole liian kuumaa. Lämmityksen jälkeen maito on käyttökelpoista noin tunnin verran, sitä ei saa lämmittää uudelleen.

Vauvan ollessa isompi, hänet voi totuttaa juomaan huoneenlämpöistä maitoa, mutta pienen vauvan lämmönsäätelyn vuoksi on hyvä huolehtia, että maito on ruumiinlämpöistä.

Usein kysytyt kysymykset:

Mitä äidinmaito sisältää?

Äidinmaito on vastasyntyneelle sopivassa suhteessa oleva sekoitus proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvaa sekä lukuisia apuaineita kasvun ja kehityksen tueksi. Täysimetystä suositellaan Suomessa ensimmäiset 6 kuukautta, jonka aikana vauva tarvitsee rintamaidon lisäksi vain D-vitamiinilisän.

Voiko äidinmaidon koostumukseen vaikuttaa?

Äidinmaidon koostumukseen vaikuttavat sekä pitkäaikainen, että sen hetken ruokavalio. Kuitenkin jos maito ei saa äidin ruokavaliosta kaikkea tarvitsemaansa, se otetaan äidin elimistöstä, eli tästä syystä imettävän äidin on hyvä huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta. Rintamaito on kuitenkin kunnon superfoodia ja muuttaa koostumusta tilanteiden mukaan, esimerkiksi muuttumalla kesäkuumalla vetisemmäksi janonsammuttajaksi.

Lisää rakastettavia juttuja:

Liity uutislehtemme tilaajaksi, ja varmista saavasi parhaiden äitiys-, imetys ja lastentarvikkeiden tuotevinkit ja arvostelut suoraan sähköpostiisi ensimmäisten joukossa!

↓ Tilaa parhaat vinkit ja tuotearvostelut Maidonkerääjältä sähköpostiisi