Äidinmaidon Säilytys

Huolehdi oikeaoppisesta maidon säilytyksestä, jotta pidät huolta lapsesi hyvinvoinnista

Välillä tulee tarve tai tilanteita, jolloin rintamaidon lypsäminen ja säilyttäminen on ajankohtaista, kuten esimerkiksi vauva ei syö rintaa tai äidinmaitoa tulee yli vauvan tarpeiden.

Käymme läpi rintamaidon säilyvyydestä kotona, sillä äidinmaidon säilytys sairaalaolosuhteissa on erilaista (esimerkiksi äidinmaidon luovutus).

Äidinmaito säilyvyys on taattu, kun käytössä on puhtaat välineet ja hygieniasta on huolehdittu hyvin. Maidon pumppaamisen voit suorittaa käsin, käsipumpulla tai sähköpumpulla. Ennen lypsämistä huolehdi hyvin käsien pesusta, sekä pese rinnat vedellä. Huolehdi, että rintapumppu ja astiat ovat varmasti puhtaat. Tarvittaessa keitä ne, jos ne kestävät keittämistä.

Äidinmaidon säilytys ja jäähdytys

Oikea maidonsäilytys

Jos tiedät, että vauva nauttii maidon muutaman tunnin kuluessa lypsämisestä, voit jättää rintamaidon huoneenlämpöön. Maito säilyy huoneenlämmössä noin kuusi tuntia.

Maitoa joka on ollut kuitenkin useita tunteja huoneenlämmössä ei voi enää laittaa jääkaappiin tai pakastaa myöhempää käyttöä varten. Jos siis et ole varma, koska vauvasi tarvitsee lypsettyä rintamaitoa, maito on hyvä laittaa jääkaappiin.

Äidinmaito säilyy jääkaapissa noin kaksi vuorokautta, mutta se on hyvä laittaa jääkaapin viileämpään takaosaan ovilokeron sijaan. Jäähdytä maitoa hieman kylmän veden alla ennen kylmään laittamista. Älä yhdistä lämmintä ja kylmää maitoa keskenään. Lämmin maito tulee aina ensin jäähdyttää yhdistämistä, voit esimerkiksi yhdistää samana päivänä lypsämäsi maidot yhteen, kunhan vain olet jäähdyttänyt erät ensin.

Tuleeko rintamaitoa reilusti? Jos maitoa tulee paljon, tai tarvitset pidempiaikaista säilytystä, on äidinmaidon pakastaminen oiva vaihtoehto.

Rintamaidon pakastaminen on helppoa pakkasta kestävissä astioissa tai esimerkiksi suljettavissa pakastepusseissa. Äidinmaito on hyvä pakastaa pienissä erissä, jotka on helppo pakastaa ja sulattaa. Viilennä maito ensin kylmässä vesihauteessa. Voit kerätä saman päivän maidot yhteen ja pakastaa ne, mutta pakasta maito aina samana päivänä lypsämisestä.

Äidinmaidon säilytys on mahdollista isossa pakastimessa jopa kuusi kuukautta, pakastelokerossa noin yhdestä kahteen viikkoon.

Äidinmaidon säilytys jääkaapissa ja pakastimessa lyhyesti

  • 6 tuntia huoneenlämmössä
  • 2 vuorokautta jääkaapin takaosassa
  • 6 kk pakastimessa ja 1-2 viikkoa pakastelokerossa
  • 1 vrk sulatettuna jääkaapissa
  • Lämmitetty maito säilyy käyttökelpoisena noin tunnin

Rintamaidon sulatus

Sulatustapa vaikuttaa siihen, kuinka kauan rintamaito säilyy. Paras tapa on nostaa maito sulamaan jääkaappiin, mutta jos maito tulee heti käyttöön maito on helppo sulattaa lämpimässä vesihauteessa tai lämpimän vesihanan alla.

Älä lämmitä äidinmaitoa mikrossa tai keitä sitä. Rintamaitoa ei ole myöskään hyvä ravistaa, sitä kannattaa sekoitella rauhallisesti. Kerran pakastettua ja sulatettua maitoa ei saa pakastaa uudelleen.

Rintamaidon lämmitys

Äidinmaidon lämmittäminen on hyvä tehdä pullonlämmittäjän tai vesihauteen avulla, tai sitten lämpimän juoksevan veden alla. Rintamaitoa ei saa keittää tai lämmittää mikrossa. Sekoittele rintamaito tasaisen lämpimäksi. Kokeile maidon oikea lämpötila ennen antamista tiputtamalla pisara omalle kämmenselälle.

Oikean lämpöinen maito on kädenlämpöistä, ei liian kuumaa tai kylmää. Lämmitetty maito on antokelpoista noin tunnin verran, jonka jälkeen se tulee hävittää. Älä lämmitä rintamaitoa koskaan uudelleen.

Pakastettu ja jääkaapissa säilötty äidinmaito voi tuoksua erilaiselle, se ei ole kuitenkaan merkki pilaantumisesta.

Lisää lypsämisestä, tuttipulloista ja muista imetyksen apuvälineistä voit lukea omilta sivuiltaan. Toivomme mukavia ja iloisia hetkiä vauvasi kanssa!

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.