Mitä voin tehdä jotta vauvan itku loppuisi?

Miten rauhoittaa itkevä vauva, kun kaikki perusasiat tuntuisivat olevan mallillaan? Miksi vauva itkee? 

Vauvan itku

Usein vauvan itku saa aikuiset tuntemaan helposti avuttomuutta, ja kokeilevat useita eri rauhoittelutekniikoita, ja kun vauva lopulta rauhoittuu, saattaa itkun alkuperäinen syy sekä keino joka rauhoitti, jäädä kaiken rauhoittelun alle.

Vauvan ollessa kylläinen, kuiviteltu, halittu eikä hänellä ole liian kuuma tai kylmä, mutta vauva silti itkee, kannattaa ottaa seuraavia vinkkejä kokeiluun. Kuitenkin on erittäin tärkeää aina poissulkea ensin sairauden aiheuttama itkuisuus. Vinkit ja neuvot mukailevat osittain Happiest Baby-metodia, joka yhdistelee useita vanhoja hyväksi havaittuja rauhoittelumenetelmiä. Lue syitä vauvan itkuun täältä.

Imetystarvikkeet edullisin hinnoin!

Imetysaikana kannattaa panostaa mukavuuteen ja arkea helpottaviin tuotteisiin. Jollyroomilta saat tunnettujen tuotemerkkien apuvälineitä imetysaikaan.

Kapalointi luo kohdunomaisen tunteen

Vauvat ovat yleensä tyytyväisimpiä, kun heidät on kapaloitu. Kapalointi antaa heille turvallisuuden tunteen ja muistuttaa heitä päivistä kohdussa, mikä saa vauvan tuntemaan olonsa turvalliseksi!

Rauhoittaaksesi itkevää vauvaa kapaloidaan vauvan kädet napakasti lähelle kehoa, jalat ja lantio saavat liikkua vapaammin. Kuitenkin on hyvä huomioida vauva lämpötilaa, sekä iän mukaista syömistä. Esimerkiksi pari viikkoisen vauvan ei vielä kuulu nukkua koko yötä. Kapalointi tulisi lopettaa turvallisuussyistä, kun vauva oppii kääntymään.

Kapalointiin on hyvä käyttää esimerkiksi flanellia. Nykyään on kuitenkin markkinoilla paljon erilaisia kapalointiliinoja ja -pukuja, joista jokainen varmasti löytää mieleisensä.

Suhina ja kohina usein rauhoittavat vauvan

Äiti ja itekevä vauva

Levoton vauva usein rauhoittuu aikuisen hyssyttelyyn ja suhinaääneen. Ääntä tehdessä ei kannata pelätä volyymia, sillä sen tulisi kuulua vauvalle itkun yli.

Suhinan lisäksi kohina ääni on hyväksi havaittu tapa rauhoitteluun. Kohina ääniä on erilaisia ja niitä on helposti saatavilla puhelimiin. Markkinoille on myös ilmestynyt kohinalaitteita, jotka ovat oiva apu blokkaamaan ääniä esimerkiksi ulkona nukkuessa tai matkalla.

Keinuta vauva kauniisti uneen

Vauvan itkiessä, ota hänet hellään, mutta napakkaan syleilyyn kylkimakuulle ja yritä keinuttaa hänet rauhallisesti uneen. Vauvat ovat tottuneet tämäntyyppisiin liikkeisiin kohdussa ollessaan ja sen vuoksi usein rauhoittuvat.

Imeminen

Kohdussa vauvat imevät käsiään ja sormiaan rauhoittuakseen. Sama tapa toimii myös kohdun ulkopuolella. Pidemmän päälle rinnalle nukahtaminen saattaa aiheuttaa uniassosiaation, mutta imemisen tarpeen tyydyttämiseksi vauvalle voisi tarjota tuttia, jos hän sellaista syö. Tuttia käytettäessä on hyvä varmistaa, että vauva on kylläinen ennen nukuttamista. Tutilla ei ole tarkoitus ”tappaa” nälkää.

Rauhoita vauva kylkiasentoon ja huolehdi rauhallisesta ympäristöstä

Vauvat usein rauhoittuvat paremmin kylkiasentoon. Laske vauva sänkyyn kylkiasentoon, tue asentoa. Vauvan rauhoituttua, käännä hänet selälle. Suosi selällään nukuttamista kätkytkuoleman riskin minimoimiseksi.

Jos vauvan on tarkoitus rauhoittua nukkumaan, on hyvä huolehtia, että ympäristö on rauhallinen, pimeä ja lämpötila on sopiva. Makuuhuone on järkevää tehdä pimeäksi piemennysverhoilla ja huoneen lämpötila ei saa olla liian korkea eikä liian matala. Yleensä noin 20 astetta on miellyttävä lämpötila vauvalle.

Vinkkejä vanhemmille – milloin vauvan voi antaa vähän itkeä

Kenelle tahansa vanhemmalle on vaikeaa kuulla vauvan itkevän, ja on vaistomaista haluta rauhoittaa vauvaa. Onko koskaan olemassa hetkeä, jolloin on parasta vain antaa lapsen vähän itkeä?

Älä koskaan hermostu itkevälle vauvalle. Yritä myös pysyä rauhallisena, sillä vauva aistii aikuisen hermostuneisuuden, ja se voi lisätä itkuisuutta. Jos koet hermostuvasi ja ärtyväsi, älä soimaa itseäsi. Väsyneenä kaikki tunteet tulevat esiin helpommin. Ota hetki aikaa rauhoittuaksesi toisessa huoneessa, ja anna vauvan itkeä, vauva ei mene itkusta rikki.

Vauvan rauhoittuessa nukkumaan, älä pistäydy huoneessa vähän väliä varmistamassa, että kaikki on hyvin. Osta hyvä itkuhälytin, jolla voit valvoa vauvasi unta ja nauttia omasta ajastasi.

Pienelle vauvalle ei koskaan voi antaa rakkautta ja huomiota liikaa. Varhaisen vuorovaikutuksen syntyminen ja kehittyminen on ensiarvoisen tärkeää. Pientä vauvaa ei tule “tahallaan” itkettää.

Isommat vauvat, yli puolivuotiaat, saattavat joskus hyötyä unikoulusta. Unikoulu itsessään ei tarkoita itkettämistä, mutta eri vauvat reagoivat unikouluun eri tavoin. Tämän vuoksi on hyvä löytää vauvan temperamentille sopiva tapa harjoitella nukahtamista ja nukkumista. Kuitenkin unikoulussa aikuisen on joskus kestettävä vauvan itkua.

Toimikaa tiiminä puolison kanssa. Vauvan rauhoittumisen ja nukuttamisen ei olisi hyvä olla vain toisen vanhemman harteilla, vaan nukuttamiseen olisi hyvä osallistua molempien. Selkeillä, yksinkertaisilla vinkeillä kokemattomampikin pääsee hyvään alkuun. Lopulta vauvalle on kuitenkin tärkeintä läheisyys ja turvallisuuden tunne.

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.