Vauvan nukuttaminen on aihe, joka koskettaa kaikkia tuoreita vanhempia. Uusi perheenjäsen nukkuu suuren osan vuorokaudesta ja uni onkin tärkeä osa vauvan elämää. Mutta mitä kaikkea tulisi ottaa huomion vauvan nukkumiseen ja nukuttamiseen liittyen? Tällä sivulla kerromme kaiken, mitä sinun tulisi tietää vauvan nukkumisesta. Lisäksi saat vinkkejä siitä, mitä voit tehdä silloin, kun vauva itkee ja keinot ovat vähissä.
Vauvojen nukkumisessa voi olla suuriakin eroja ja siinä, missä toinen voi nukkua helposti usean tunnin pätkiä, heräilevät toiset useita kertoja unijaksojen välissä. Myös se, missä vauvat viihtyvät nukkuen, voi vaihdella. Jos vauvasi on kovin unelias tai ei nuku lainkaan, on aina hyvä varmuudeksi poissulkea sairaudet lastenlääkärin vastaanotolla.
Jos vauvasi nukkuu huonosti tai eri rytmissä kuin perheen muut jäsenet, voi tämä pistää muun perheen koetukselle. Niinpä voi olla hyvä kokeilla erilaisia keinoja, joiden avulla vauvasi unirytmi voidaan saada kuntoon. Muistattehan, että se, mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimikaan toiselle ja siksi on tärkeää olla avoimin mielin eri keinojen suhteen.
Turvallinen nukkumaympäristö
Vauvan nukkumaympäristön pitäisi kaikkina aikoina olla turvallinen. Vauvan ulottuvilla ei saisi olla mitään sellaista, joka voisi suuhun joutuessaan aiheuttaa vaaraa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liian pitkät narut, kuten pinnasängyn reunapehmusteen kiinnitysnarut. Mahdollisen tuttihihnan pituuden tulisi olla turvallinen. Myös vauvan sängyn pitäisi olla tyhjä turhista pehmoleluista ja pehmusteista, esimerkiksi unipussi peittoa turvallisempi ja käytännöllisempi.
Vauvan ympärillä tulisi olla aina jonkinlainen tippumiseste. Tämä on tärkeää esimerkiksi vauvan nukkuessa sohvalla tai vanhempien sängyllä. Esteen ansiosta vauva ei pääse kierähtämään lattialle. Esimerkiksi unipesä on tähän hyvä apuväline. Vauvan vierelle voi vaihtoehtoisesti rullata esteen esimerkiksi viltistä tai peitosta. Huomioithan, että tämä koskee vain pieniä vauvoja, ja pinnasänky tai vauvalle tarkoitettu sänky on aina paras vaihtoehto.
Nukkumaympäristön suhteen tulee ottaa huomioon myös se, etteivät talon lemmikit tai luonnon eläimetkään pääsisi vauvan päälle. Nykyään on olemassa pinnasängyn päälle asetettavia suojia, jotka estävät esimerkiksi kissojen pääsyn pinnasänkyyn. Vauvasta tuleva maidon tuoksu nimittäin houkuttelee näitä karvaisia kehrääjiä puoleensa. Toinen vaihtoehto on tietysti sulkea vauvan nukkumahuoneen ovi, jotta lemmikit eivät pääse vauvan luokse tämän nukkuessa.
Talvella on tärkeää ottaa huomioon lastenvaunujen sijoituspaikka, mikäli vauva nukkuu niissä päiväunet. Vaunuja ei saa sijoittaa sellaiseen paikkaan, jossa katolta tippuva lumi voisi päätyä vaunujen päälle. Pakkasrajana on pidetty noin -15astetta, vauva ja vaunut täytyy suojata hyvin kylmyydeltä.
Tuulisella säällä tulee varmistaa, että vaunut eivät voi kaatua. Tämän voi estää sijoittamalla vaunut esimerkiksi seinän tai aidan viereen. Lisävarmuutta saa laittamalla vaunujen alaosaan painon. Tarkista aina, että vaunut ovat tukevasti paikallaan ja että ne myös pysyvät paikallaan.
Päiväunet sisällä tai ulkona
Se, missä vauvaa nukuttaa, on yksilöllistä. Toiset vauvat nukkuvat mielellään pitkiäkin aikoja ulkona, myös talvella. Toiset taas viihtyvät paremmin sisällä. Ulkona saatava raitis ilma on tärkeää, mutta muista, että liian kylmä pakkanen ei kuitenkaan tee hyvää. Talvi-ilma voi kuitenkin helpottaa esimerkiksi kuivasta yskästä kärsivää lasta.
Kesällä tulee ottaa huomioon, että vaunujen sisälämpötila voi kohota kuumiinkin lukemiin, varsinkin auringonpaisteessa. Niinpä vauvan nukuttaminen kannattaa tehdä varjossa. Monella on käytössään vaunusuoja, joka suojaa vauvaa auringonsäteiltä. Tämän käytön kanssa tulee kuitenkin noudattaa varovaisuutta ja varmistaa ilman kunnollinen kierto vaunuissa. Tarkkaile vaunujen sisälämpötilaa. Ota myös huomioon vauvan kelinmukainen vaatetus. Kesällä vaunujen päälle on hyvä asettaa hyttysverkko. Näin pidät ikävät hyttyset ja ampiaiset pois vaunuista.
Hyvä itkuhälytin on avuksi silloin, kun vauvan nukkumapaikka ei ole suoraan kuuloetäisyydellä. Itkuhälyttimestä kannattaa aina tarkistaa, että siinä on riittävästi virtaa. Sama koskee vanhemman osaa. Itkuhälytin antaa vanhemmille mahdollisuuden tehdä muuta samalla, kun vauva nukkuu esimerkiksi ulkona tai vaikkapa talon toisessa kerroksessa. Itkuhälyttimen toiminta kannattaa tarkistaa aika ajoin, jotta voitte olla varmoja, että laite varmasti toimii.
Vauvan unentarve
Vauvat tarvitsevat paljon unta ja vastasyntynyt voikin tuhista jopa 20 tuntia vuorokaudessa. Unentarve vähenee vauvan varttuessa ja pieni, 0-4 kuukauden ikäinen vauva nukkuukin tavallisesti noin 14-17 tuntia vuorokaudessa. Vauvan unijaksot sijoittuvat tasaisesti vuorokauteen eli nukkuminen ei liity suoranaisesti juuri päivään tai yöhön.
Kun vauva syntyy, se niinsanotusti jatkaa viimeistä kohdussaolokuukauttaan vatsan ulkopuolella. Niinpä vauvat tarvitsevatkin varsinkin ensimmäisinä viikkoinaan paljon unta sekä vanhempien lämpöä ja läheisyyttä.
Vauvan unirytmi
Vaikka unentarve onkin suuri, ei silti ole aivan sanottua, että unijaksot sijoittuisivat juuri öihin. Tämä voi tietysti olla haastavaa, kun vanhempi haluaisi itse nukkua. Toiset vauvat saattavat nukkua hyvin päivällä, mutta yöunet saattavat jäädä vähäisemmäksi. Pienen vauvan unirytmistä ei kannata vielä olla liialti huolissaan, sillä unirytmi rakentuu pikkuhiljaa.
Perheen säännölliseen päivärytmiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä rutiinit auttavat luomaan vauvalle pikkuhiljaa omaa unirytmiä. Säännölliset päiväuniajat, ruokailut sekä ulkoilut ovat tärkeässä osassa vauvan päivää ja kun nämä yhdessä seurustelun kanssa ajoitetaan aina päiviin, suurinpiirtein samoihin aikoihin, vauva alkaa pikkuhiljaa hahmottamaan, milloin on aika olla hereillä ja milloin nukkua. Vastasyntynyt ei vielä pysty hahmottamaan vuorokaudenaikojen eroja.
Iltarutiinit ovat päivärutiinien kanssa yhtä tärkeässä osassa. Kun päivärytmi on joka päivä samanlainen ja illan saapuessa alkavat iltarutiinit, valmistelevat nämä vauvaa tulevaan yöhön.
Kun vauva nukkuu, uni tapahtuu sykleissä. Tämä tarkoittaa, että vauvan oltua unessa noin 45-50 minuutin ajan, hän havahtuu. Tässä vaiheessa vauva joko herää tai jatkaa unta. Vanhemmat voivat syklin vaihtuessa kuulostella, tarvitaanko tyynnyttelyä vai nukahtaisiko vauva itsenäisesti uudelleen. Vauvan pieni ääntely ei siis tässä vaiheessa välttämättä tarkoita, että vanhemman tulisi heti mennä vauvan luokse. Tämä saattaisi itse asiassa jopa herättää vauvan. Kuulostelemalla selviää, onko vauva nukahtamassa uudestaan vai ei. Mikäli vauvan itku yltyy, on vauvan rauhoittelu ja tarpeiden tarkistus tarpeen.
Kuten vauvan unikin, myöskään ruokailuhetket eivät ole riippuvaisia vuorokaudenajasta. Niinpä vauva tarvitsee ruokailuhetkensä myös öisin. Toisinaan saattaa olla, että vauva nukkuu yöllä 5-8 tunnin pätkän. Tällöin terveen vauvan voi hyvin antaa nukkua rauhassa eikä herättelyä tarvita.
Lue lisää vielä vauvan unen salaisuudesta täältä.
Autossa nukkuminen
Vauva nukahtaa helposti liikkuvissa vaunuissa tai kulkuneuvoissa. Hyvä, mukava ja turvallinen turvakaukalo on kuin lämmin pesä, johon vauva auton pienessä hyrinässä helposti nukahtaa. Kannattaa kuitenkin välttää opettamasta tapaa, että vauva nukkuisi vain liikkuvissa vaunuissa tai esimerkiksi autossa, ettei kaikkia kuormittavaa kierrettä pääse syntymään.
Turvakaukalon jälkeen ajankohtaiseksi tulee hankintaan vauvan koosta ja kehityksestä riippuen turvaistuin, yleensä hieman 1 ikävuoden molemmin puolin. Myös turvaistuin on hyvä käydä kokeilemassa vauvan kanssa ennen ostopäätöstä, sillä autoilevan perheen lapsi viettää turvaistuimessa paljon aikaa, myös nukkuu. Istuimen tulee olla hyvä ja tuntua mukavalta, turvallisuudesta tinkimättä.
Hyvä turvaistuin helpottaa ja rauhoittaa koko perheen matkaamista. Käy lukemassa arvostelu yhdestä suosikistamme, plus-testatusta Axkid Minikid 2 täältä.