Tutti

Milloin vauvalle tutti? Imeminen luo turvaa, rauhoittaa ja lohduttaa, mutta tutti on hyvä ottaa terveellä vastasyntyneellä käyttöön vasta ensiviikkojen jälkeen. Miksi?

Vastasyntynyt on hyvin riippuvainen vanhemmistaan ja huolenpidosta. Imetys tai vastasyntyneen ruokinta ovat avainasemassa vauvan hyvinvoinnissa etenkin ensimmäisinä viikkoina. Jotta imetys sujuisi, eikä hämmennystä rinnalla tulisi, olisi huvitutin käyttöä terveellä täysiaikaisella vastasyntyneellä hyvä välttää ensimmäiset viikot, jotta vauva oppii imemään rintaa hyvin.

Maidon noustua rintoihin ja vauvan opittua syömään rintaa, vanhemmat voivat harkita tutin käyttöä, jos vauva sitä tarvitsee. Imemisen tarve on jokaisella lapsella yksilöllistä. Imeminen luo turvaa, rauhoittaa ja lohduttaa. Etenkin jos vastasyntynyt ja äiti joutuvat olemaan erillään, voi vauva tarvita rauhoitteluun tuttia.

Tutit edullisin hinnoin!

Imetysaikana kannattaa panostaa mukavuuteen ja arkea helpottaviin tuotteisiin. Jollyroomilta saat tunnettujen tuotemerkkien apuvälineitä imetysaikaan. Löydä täältä parhaat tutit vastasyntyneille sekä vähän isoimmille vauvoille.

Tutin käyttö vastasyntyneellä

Milloin vauvalle tutti? Tutin käyttö vastasyntyneellä jakaa mielipiteitä ja sen käytössä on myös kulttuurillisia eroja. Vastasyntyneet eroavat toisistaan suuresti ja jokaisella vauvalla on erilainen imemisen tarve.

Jos maito on noussut ja vauva saa rinnasta ravintonsa, sekä omaa hyvän imuotteen, voidaan vauvalle tarjota tuttia, kun rauhoitteluun tarvitaan apua, ja kyseessä ei ole nälkä. Kuitenkin jokainen lapsi kiintyy tuttiin eri tavalla, ja se ei luo kaikille vauvoille samanlaista turvallisuuden tunnetta.

Tutti vastasyntyneelle – hyödyt

 • Rauhoittaa, lohduttaa ja luo turvallisuuden tunnetta
 • Tyydyttää imemisen tarvetta
 • Pienentää kätkytkuoleman vaaraa ensimmäisinä kuukausina
 • Helpompi vieroittaa kuin sormen imemisestä

Tutti vastasyntyneelle – haitat

 • Voi lisätä korvatulehdusten riskiä
 • Voi lisätä hampaiden reikiintymistä
 • Pitkittynyt käyttö voi edesauttaa purentavikojen kehittymistä
 • Vauva tutustuu uusiin asioihin suun avulla, maistamalla, pureskelemalla, ja makuaistilla. Tutin käyttö voi vähentää tämän taidon käyttämistä

Tutit edullisin hinnoin!

Imetysaikana kannattaa panostaa mukavuuteen ja arkea helpottaviin tuotteisiin. Jollyroomilta saat tunnettujen tuotemerkkien apuvälineitä imetysaikaan. Löydä täältä parhaat tutit vastasyntyneille sekä vähän isoimmille vauvoille.

Tutista luopuminen

Vauva imee tuttia

Tutista luopumista suositellaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mutta viimeistään ennen kahden vuoden ikää. Kahden vuoden iässä luontainen imemisen tarve laskee, ja tutin käyttö saattaa estää lapsen ääntelyn ja puhumisen käynnistymistä.

Kuuden kuukauden iän jälkeen tutin käyttöä on hyvä rajata vain lohdutus- ja nukahtamistilanteisiin, esimerkiksi antamalla vauvalle tutti yöksi, ei muuten.

Tutista luopuminen kannattaakin tehdä hellävaroen, koska lapsi mieltää tutin lohdutuksen välineeksi. Vinkkejä tutista vieroittamiseen löytyy paljon ja jokaista koulukuntaa, tärkeää on kuitenkin muistaa, että tutista luopumisen jälkeen lapsi tarvitsee ehkä jonkin aikaa tavallista enemmän rauhoittelua ja lohtua. Kuitenkin vanhemman on syytä pysyä tiukkana, eikä enää pyörtää päätöstään.

Pikaohjeet tuttien käyttöön ja pesuun:

 • Keitä uudet tutit ennen käyttöönottoa niiden steriloimiseksi, aivan kuten tuttipullot
  Huuhtele tutti viileällä vedellä käytön jälkeen.
 • Tuttien pesu voidaan tehdä perinteisesti käsin, mutta tuttien sterilointi on hyvä tehdä tasaisin väliajoin esimerkiksi keittämällä
 • Tuttien pesu on hyvä tehdä käsin tiskiharjan avulla, ja keittää ne sen jälkeen 5-10 minuutin ajan kiehuvassa vedessä
 • Tutin kunto on hyvä tarkistaa usein, ettei siinä ole halkeamia tai säröjä, sekä vaihtaa uuteen 1-2 kuukauden välein

Sopivat tutin valinta

Tutteja on nykyisin saatavilla paljon erilaisia, eri muotoisia, värisiä, eri tarkoituksiin ja eri materiaalista valmistettuja. Suosittuja merkkejä ovat muun muassa Philips Avent, Ainu, Lovi, Nuby ja Eco Viking.

Saatavilla on suoria tutteja, anatomisia tutteja, silikonista ja luonnonkumista valmistettuja, sekä yö ja päiväkäyttöön sopivia. Myös vauvojen eri ikäryhmät on tuotteissa huomioitu. Arvostelemme sivuillamme tutuimmat ja suosituimmat merkit, jotta sinun olisi helpoin valita omalle lapsellesi sopiva tutti.

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.