Tutti

“Milloin vauvalle tutti? Imeminen luo turvaa, rauhoittaa ja lohduttaa, mutta tutti on hyvä ottaa terveellä vastasyntyneellä käyttöön vasta ensiviikkojen jälkeen. Miksi?”

Share on facebook
Jaa
Share on email
Sähköposti

Vastasyntynyt on hyvin riippuvainen vanhemmistaan ja huolenpidosta. Imetys tai vastasyntyneen ruokinta ovat avainasemassa vauvan hyvinvoinnissa etenkin ensimmäisinä viikkoina. Jotta imetys sujuisi, eikä hämmennystä rinnalla tulisi, olisi huvitutin käyttöä terveellä täysiaikaisella vastasyntyneellä hyvä välttää ensimmäiset viikot, jotta vauva oppii imemään rintaa hyvin.

Maidon noustua rintoihin ja vauvan opittua syömään rintaa, vanhemmat voivat harkita tutin käyttöä, jos vauva sitä tarvitsee. Imemisen tarve on jokaisella lapsella yksilöllistä. Imeminen luo turvaa, rauhoittaa ja lohduttaa. Etenkin jos vastasyntynyt ja äiti joutuvat olemaan erillään, voi vauva tarvita rauhoitteluun tuttia.

Tutin käyttö vastasyntyneellä

Milloin vauvalle tutti? Tutin käyttö vastasyntyneellä jakaa mielipiteitä ja sen käytössä on myös kulttuurillisia eroja. Vastasyntyneet eroavat toisistaan suuresti ja jokaisella vauvalla on erilainen imemisen tarve. Jos maito on noussut ja vauva saa rinnasta ravintonsa, sekä omaa hyvän imuotteen, voidaan vauvalle tarjota tuttia, kun rauhoitteluun tarvitaan apua, ja kyseessä ei ole nälkä. Kuitenkin jokainen lapsi kiintyy tuttiin eri tavalla, ja se ei luo kaikille vauvoille samanlaista turvallisuuden tunnetta.

Tutti vastasyntyneelle - hyödyt

Tutti vastasyntyneelle - haitat

Tutista luopuminen

Vauva imee tuttia

Tutista luopumista suositellaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mutta viimeistään ennen kahden vuoden ikää. Kahden vuoden iässä luontainen imemisen tarve laskee, ja tutin käyttö saattaa estää lapsen ääntelyn ja puhumisen käynnistymistä. Kuuden kuukauden iän jälkeen tutin käyttöä on hyvä rajata vain lohdutus- ja nukahtamistilanteisiin, esimerkiksi antamalla vauvalle tutti yöksi, ei muuten.

Tutista luopuminen kannattaakin tehdä hellävaroen, koska lapsi mieltää tutin lohdutuksen välineeksi. Vinkkejä tutista vieroittamiseen löytyy paljon ja jokaista koulukuntaa, tärkeää on kuitenkin muistaa, että tutista luopumisen jälkeen lapsi tarvitsee ehkä jonkin aikaa tavallista enemmän rauhoittelua ja lohtua. Kuitenkin vanhemman on syytä pysyä tiukkana, eikä enää pyörtää päätöstään.

Pikaohjeet tuttien käyttöön ja pesuun:

Sopivat tutin valinta

Tutteja on nykyisin saatavilla paljon erilaisia, eri muotoisia, värisiä, eri tarkoituksiin ja eri materiaalista valmistettuja. Suosittuja merkkejä ovat muun muassa Philips Avent, Ainu, Lovi, Nuby ja Eco Viking.

Saatavilla on suoria tutteja, anatomisia tutteja, silikonista ja luonnonkumista valmistettuja, sekä yö ja päiväkäyttöön sopivia. Myös vauvojen eri ikäryhmät on tuotteissa huomioitu. Arvostelemme sivuillamme tutuimmat ja suosituimmat merkit, jotta sinun olisi helpoin valita omalle lapsellesi sopiva tutti.

Lisää rakastettavia juttuja:

Liity uutislehtemme tilaajaksi, ja varmista saavasi parhaiden äitiys-, imetys ja lastentarvikkeiden tuotevinkit ja arvostelut suoraan sähköpostiisi ensimmäisten joukossa!

↓ Tilaa parhaat vinkit ja tuotearvostelut Maidonkerääjältä sähköpostiisi