Mitä raskaana ei saa syödä?

Mitä raskaana ei saa syödä?

Raskaus on erityisen herkkä aika naisen elämässä, ja ravitsemukselliset valinnat vaikuttavat suoraan sekä äidin että sikiön terveyteen. On tärkeää olla tietoinen siitä, mitä raskaana ei saa syödä, jotta vältetään potentiaaliset riskit. Tämä artikkeli keskittyy niihin ruoka-aineisiin ja juomiin, joita on vältettävä tai rajoitettava raskausaikana.

Raskaus ja kielletyt ruoka-aineet

Raskausaikana kielletyt ruoat voidaan jakaa useisiin kategorioihin niiden riskien mukaan. Alla ovat yleisimmät raskauden aikana vältettävät ruoka-aineet:

Raaka ja vähän kypsennetty liha ja kala

 • Sushi raskaus: Vaikka sushi on monien suosikki, raskausaikana raaka kala, kuten sushi, voi sisältää haitallisia bakteereja ja loisia. Erityisesti lohi raskauden aikana voi olla riskialtista, jos se on raakaa. Myös muut kalat kuten hauki ja kirjolohi raskausaikana ovat potentiaalinen riski, jos ne ovat raakoja.
 • Järvikaloja suositellaan välttämään raskausaikana.
 • Raaka liha: Kuten raaka kala raskausaikana, myös raaka liha voi sisältää loisia ja bakteereja, jotka voivat vahingoittaa sikiötä.

Tietyt merenelävät

 • Äyriäiset raskaus: Katkarapu, ravut ja muut äyriäiset voivat sisältää haitallisia bakteereja. Niitä on syytä välttää, ellei niitä ole kunnolla kypsennetty.

Kielletyt yrtit ja kasvikset raskausaikana

 • Kielletyt sienet raskaus: Joitakin sienilajeja, kuten herkkusieniä, ei suositella raskausaikana.
 • Yrtit: Jotkut yrtit, kuten rucola, voivat olla haitallisia suurina määrinä.
 • Viinirypäleet: Vaikka ne ovat terveellisiä, niitä ei suositella suurina määrinä raskauden aikana.

Muut riskialttiit ruoka-aineet

 • Maksalaatikko ja muut maksaruokia: Sisältävät suuria määriä A-vitamiinia, mikä voi olla haitallista sikiölle.
 • Leikkeleet, majoneesi ja muut pastöroimattomat tuotteet: Voivat sisältää listeriaa.
 • Evira raskaus kananmuna: Raaka kananmuna ja sen sisältämät tuotteet voivat olla salmonellan lähde.

Juomat

 • Kahvi raskaus THL: Suurina määrinä kofeiini voi olla haitallista sikiölle. On suositeltavaa rajoittaa kofeiinin saantia.
 • Alkuraskaus alkoholi: Alkoholi on ehdottomasti kielletty, sillä se voi aiheuttaa vakavia kehityshäiriöitä sikiölle.

Muut huomioitavat seikat raskausaikana

Kun mietitään, mitä raskaana ei saa syödä, on tärkeää ottaa huomioon myös epäsuorat riskit. Esimerkiksi merenelävät voivat sisältää elohopeaa, joka on haitallista sikiölle suurina määrinä. Samoin jotkut makeutusaineet ja seesaminsiemenet saattavat olla haitallisia suurina määrinä.

Myös turhia sokereita, soijaa, liiallista suolan käyttöä ja makeutusaineita olisi hyvä välttää. Toisin sanoen terveellinen perusruokavalio ja säännöllinen ateriarytmi ovat kaiken a ja o. Herkuttelu on sallittua, ja suositeltavaakin hemmotteluna, mutta järkevissä määrin ja  ei liian usein.

Raaka ja huonosti käsitelty kala

Raaka liha raskaus -aikana on kiellettyjen listalla. Raaka liha voi sisältää toksoplasmoosia aiheuttavia loisia. Myös leikkeleet, kuten makkara tai maksalaatikko, voivat sisältää haitallisia bakteereja, ellei niitä ole kunnolla kypsytetty.

Äyriäiset ja muut merenelävät

Katkarapu raskaus -aikana ja muut raakana syötävät äyriäiset voivat olla riski. Myös raakana syötävät merenelävät, kuten osterit, voivat sisältää haitallisia bakteereja. On siis parasta noudattaa periaatetta: jos se tulee merestä ja on raakaa, vältä sitä raskauden aikana.

Jotkut yrtit ja kasvikset

Kielletyt yrtit raskausaikana ovat lista, joka vaihtelee lähteestä toiseen. Yleisesti ottaen voimakkaat ja lääkkeelliset yrtit, kuten rucola ja inkivääri, saattavat olla haitallisia suurina määrinä. Myös jotkut vihannekset, kuten raaka pinaatti, voivat sisältää liikaa nitraattia.

Majoneesi ja muut pastöroimattomat tuotteet

Pastöroimaton maito ja tuotteet, kuten majoneesi raskaana, voivat sisältää listeriaa, joka on vaarallinen bakteeri raskauden aikana.

Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat

Vaikka kohtuullinen määrä kahvia, esimerkiksi kaksi kuppia päivässä, on turvallista, liiallinen kofeiinin saanti voi olla haitallista raskauden aikana. Kuitenkin nämä viitteelliset arvot on aina hyvä suhteuttaa myös siihen, miten on ennen raskautta toiminut.

Muut huomioon otettavat seikat

Jotkut muut ruoka-aineet, kuten lakritsi raskaus -aikana, voivat olla haitallisia suurina määrinä. Glykyrritsiini, aine jota löytyy lakritsista, voi aiheuttaa korkeaa verenpainetta ja muita terveysongelmia raskaana oleville. Myös salmiakki voi sisältää glykyrritsiiniä, joten sitä tulisi välttää.

Myös alkoholi ja tietyt lääkkeet, kuten burana alkuraskaus -aikana, ovat keskustelunaiheita. Keskustele aina lääkärin tai neuvolan kanssa ennen minkään lääkityksen aloittamista tai jatkamista raskauden aikana. 

Alkoholi

Useimmat asiantuntijat suosittelevat välttämään alkoholia kokonaan raskauden aikana, koska alkoholilla voi olla haitallisia vaikutuksia sikiölle. Vaikka pieni määrä alkoholia saattaa olla turvallista, ei ole olemassa tiedossa olevaa turvallista alkoholimäärää raskauden aikana. Siksi on parasta olla ottamatta riskejä.

Lääkkeet ja vitamiinit

On tärkeää muistaa, että jotkut lääkkeet ja vitamiinit voivat olla haitallisia raskaana oleville. Esimerkiksi isot A-vitamiiniannokset voivat aiheuttaa sikiövaurioita. Myös tietyt lääkkeet, kuten tulehduskipulääkkeet, voivat olla riski raskauden aikana. Jos olet epävarma siitä, voitko ottaa tiettyä lääkettä, keskustele asiasta lääkärisi tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Koti- ja luontaistuotteet

Jotkut luontaistuotteet ja kotihoitoaineet voivat myös olla haitallisia raskauden aikana. Esimerkiksi tietyt eteeriset öljyt, kuten rosmariini ja salvia, voivat aiheuttaa supistuksia ja muita ongelmia. On aina hyvä tutkia ja keskustella asiantuntijan kanssa ennen minkään uuden tuotteen tai hoidon kokeilemista raskauden aikana.

Lopuksi

Raskaus on herkkä ja tärkeä aika sekä äidille että vauvalle. Vaikka monet ruoka-aineet ja tuotteet ovat turvallisia nauttia raskauden aikana, on olemassa useita asioita, joita tulisi välttää tai käyttää kohtuudella. On aina hyvä noudattaa terveydenhuollon ammattilaisten ohjeita ja olla turvallisuuden suhteen varovainen.

Jos sinulla on kysyttävää tai olet epävarma jonkin tuotteen tai ruoka-aineen suhteen, on suositeltavaa kääntyä lääkärin, neuvolan tai apteekin puoleen saadaksesi parasta mahdollista tietoa ja ohjausta.

Usein kysytyt kysymykset

Muista aina keskustella ravitsemukseen liittyvistä kysymyksistä neuvolan tai lääkärin kanssa.

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.