Lapsen vatsataudin ABC

Lapsen vatsataudin ABC

Vatsatauti, jota kutsutaan myös gastroenteriitiksi, on yleinen sairaus, joka vaikuttaa suolistoon ja aiheuttaa yleensä ripulia ja/tai oksentelua. Se voi johtua erilaisista syistä, kuten bakteerien, virusten tai parasiittien aiheuttamista infektioista tai ruoka-aineiden tai juomien aiheuttamista myrkytyksistä.

Vatsataudin oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen ja niiden vakavuus riippuu taudinaiheuttajasta sekä henkilön yleisestä terveydentilasta. Yleisimpiä oireita ovat ripuli, oksentelu, pahoinvointi, vatsakipu ja joskus myös kuume.

Useimmat vatsataudin aiheuttamat oireet voivat lievittyä kotihoidolla, kuten nesteytyksellä, levolla ja oikeanlaisella ruokavaliolla. Joissakin tapauksissa lääkäri voi määrätä lääkkeitä oireiden lievittämiseksi tai tartunnan aiheuttajan hoitamiseksi.

Vakavissa tapauksissa, esimerkiksi erityisesti pienille lapsille ja iäkkäille , vatsatauti voi aiheuttaa vakavan dehydraation, joka voi johtaa sairaalahoitoon.

Miten vatsatauti tarttuu?

Vatsatauti (gastroenteriitti) on yleensä virusperäinen ja se tarttuu henkilöstä toiseen suun kautta. Tartunta voi tapahtua seuraavilla tavoilla:

  1. Suora kosketus: Tartunta voi tapahtua kosketuksen kautta, kun henkilö, jolla on vatsatauti, koskettaa jotain esinettä tai pintoja, kuten ovenkahvoja, käsipyyhkeitä, wc-istuimia tai muita esineitä, joita toinen henkilö koskettaa sitten.
  2. Vesivälitteisesti: Vatsatauti voi tarttua myös veden tai elintarvikkeiden välityksellä, jotka on saastutettu tartunnan saaneen henkilön ulosteella tai oksennuksella.
  3. Pisaratartuntana: Vatsatauti voi tarttua myös ilmateitse, kun tartunnan saanut henkilö yskii, aivastaa tai puhuu lähellä olevien ihmisten kanssa.

On tärkeää muistaa hyvän käsihygienian merkitys tartuntojen ehkäisemisessä. Käsiä tulee pestä huolellisesti saippualla ja vedellä usein, erityisesti WC-käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Lisäksi on suositeltavaa välttää koskettamasta kasvoja ja suuta likaisilla käsillä.

Mikä on vatsataudin itämisaika?

Vatsataudin (gastroenteriitin) itämisaika eli aika tartunnan saamisesta oireiden puhkeamiseen vaihtelee yleensä 1-3 vuorokauteen. Itämisaika voi kuitenkin olla lyhyempi tai pidempi, riippuen tartuntalähteestä ja taudinaiheuttajasta.

Vatsataudin oireet voivat ilmetä nopeasti tai hitaasti, ja ne voivat kestää muutamasta päivästä jopa viikkoon tai pidempään. Oireita ovat muun muassa ripuli, oksentelu, pahoinvointi, vatsakipu ja kuume.

On tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja välttää läheistä kontaktia tartunnan saaneen henkilön kanssa, jotta vatsataudin leviäminen voidaan estää. Jos epäilet vatsatautia, on tärkeää noudattaa hygieniaohjeita ja välttää läheistä kontaktia muihin ihmisiin, jotta et tartuta tautia eteenpäin. Jos oireet ovat vakavia tai pitkittyneitä, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon.

Kuinka kauan vatsataudin sairastanut on tartuttava?

Vatsataudin tartuttavuusaika riippuu taudinaiheuttajasta ja oireiden kestosta. Yleensä henkilö on tartuttava, kun hänellä on oireita, kuten ripulia, oksentelua ja mahakipua.

Tartuttavuusaika voi vaihdella taudinaiheuttajasta ja oireiden kestosta riippuen. Joissakin tapauksissa tartuttavuusaika voi jatkua vielä jonkin aikaa oireiden loppumisen jälkeenkin.

Yleisesti ottaen tartuttavuus voi jatkua muutamasta päivästä jopa useampaan viikkoon, joten on tärkeää noudattaa hyvää käsihygieniaa ja välttää läheistä kontaktia tartunnan saaneen henkilön kanssa, kunnes oireet ovat kokonaan lakanneet. Tämä auttaa estämään tartuntojen leviämistä ja varmistamaan, että taudin leviäminen pysyy hallinnassa.

Miten helpottaa lapsen oloa vatsataudissa?

Vatsataudin (gastroenteriitin) aiheuttamaa oloa voi helpottaa monin tavoin. Tässä muutamia vinkkejä, joilla voi lievittää lapsen oireita:

  1. Nesteytys: Yksi tärkeimmistä tavoista auttaa lasta vatsataudissa on varmistaa, että hän juo riittävästi nesteitä. Nesteytys on tärkeää, koska ripulin ja oksentelun seurauksena lapsi menettää paljon nestettä ja elektrolyyttejä. Juottamalla lasta pienissä erissä vettä, mehua, sokeri-suolaliuosta tai elektrolyyttijuomaa voi auttaa korvaamaan menetetyt nesteet ja välttää kuivumista.
  2. Ruokavalio: Lapsen vatsataudin aikana on tärkeää antaa hänelle kevyttä ja helposti sulavaa ruokaa. Esimerkkejä ovat vaalea leipä, riisi, banaanit, keitetyt vihannekset ja jogurtti. Rasvaiset ja raskaat ruoat, kuten paistetut ruoat, pikaruoka ja suklaa, on parasta välttää.
  3. Lepo: Lapsen tulisi levätä mahdollisimman paljon ja välttää liikaa liikkumista tai rasitusta, mikä voi pahentaa oireita.
  4. Kivunlievitys: Vatsakipua tai muita oireita voi lievittää antamalla lapselle sopivaa kipulääkettä, kuten parasetamolia. Huomioithan, että vatsakipu voi jatkua vielä selkeiden oireiden loputtua, pieni lapsi ei tätä välttämättä osaa ilmaista. Pienellä vauvalla myös imetys toimii sekä kivunlievittäjänä, että nesteyttäjänä.
  5. Hygieniatoimenpiteet: On tärkeää pitää lapsen ympäristö puhtaana ja hygieenisenä, jotta tartunnan leviäminen muihin perheenjäseniin estetään. Omat pyyhkeet jokaiselle, jotta tartuttavuus pienenee.

On myös tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon, jos lapsen oireet ovat vakavia tai pitkittyneitä, tai jos lapsella on muita sairauksia, jotka voivat vaikuttaa hänen terveyteensä.

Milloin lapsi voi palata kouluun tai päivähoitoon vatsataudin jälkeen?

Vatsataudin jälkeen on suositeltavaa odottaa vähintään 48 tuntia ennen päiväkotiin tai kouluun paluuta. Tämä johtuu siitä, että vatsatauti voi olla erittäin tarttuva ja leviää helposti muihin lapsiin ja henkilökuntaan. Päiväkoti- tai kouluympäristössä, jossa lapset ovat lähellä toisiaan, taudin leviämisriski on erityisen suuri.

Lisäksi on tärkeää varmistaa, että lapsi on täysin parantunut ennen kuin hän palaa päiväkotiin tai kouluun. Tämä tarkoittaa, että hänen tulisi olla oireeton vähintään 48 tuntia ennen paluutaan, eikä hänellä pitäisi olla ripulia tai oksentelua.

Jos olet epävarma siitä, milloin lapsesi voi palata päiväkotiin tai kouluun, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin tai koulun terveydenhoitajaan, joka voi antaa tarkempia ohjeita.

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.