Korvatulehdus vauvalla: Oireet, hoito ja ehkäisy

Korvatulehdus vauvalla

Korvatulehdus on yleinen sairaus lapsilla, erityisesti vauvoilla ja taaperoilla. Se voi olla kivulias ja epämukava kokemus sekä lapselle että vanhemmille. Tässä artikkelissa käsitellään korvatulehduksen oireita, hoitomenetelmiä ja ehkäisykeinoja vauvoilla.

Oireet

Korvatulehduksen oireet voivat vaihdella lapsen iän ja tulehduksen tyypin mukaan. Yleisiä oireita ovat:

 1. Kipu korvassa: Tämä on yleisin oire, joka voi ilmetä yhtäkkisenä ja voimakkaana kipuna tai jatkuvana, lievempänä kipuna.
 2. Kuume: Lapsella voi olla korkea kuume, yleensä yli 38°C (100.4°F).
 3. Väsymys ja ärtyneisyys: Lapsi voi olla tavallista väsyneempi ja ärtymyksestä johtuen itkeä helpommin.
 4. Kuulon heikkeneminen: Lapsen kuulo saattaa heikentyä tilapäisesti korvatulehduksen aikana.
 5. Ruokahaluttomuus: Lapsi saattaa menettää ruokahalunsa ja kieltäytyä syömästä tai juomasta.
 6. Yskä, nuha ja nenän tukkoisuus: Nämä oireet voivat esiintyä erityisesti, jos korvatulehdus liittyy hengitystieinfektioon.

Diagnoosi

Lääkäri voi diagnosoida korvatulehduksen tutkimalla lapsen korvaa otoskoopilla. Tämä laite mahdollistaa lääkärin nähdä korvakäytävän ja tärykalvon tilan ja arvioida, onko siellä tulehdusta tai nestettä.

Hoitomenetelmät

Korvatulehduksen hoito riippuu tulehduksen tyypistä ja vakavuudesta. Yleisimmät hoitomenetelmät ovat:

 1. Lepo ja nesteytys: Lapsen tulee levätä ja juoda riittävästi nestettä toipuakseen nopeammin.
 2. Kipulääkkeet: Parasetamoli tai ibuprofeeni voi auttaa lievittämään kipua ja alentamaan kuumetta. Lääkärin tulee kuitenkin määrätä annostus lapsen iän ja painon mukaan.
 3. Antibiootit: Bakteeriperäisen korvatulehduksen hoitoon lääkäri voi määrätä antibiootteja. On tärkeää ottaa koko antibioottikuuri, vaikka lapsen oireet helpottaisivatkin ennen kuurin päättymistä.
 4. Putkitus: Joissakin tapauksissa, erityisesti jos lapsella on toistuvia korvatulehduksia tai kuulon heikkenemistä, lääkäri saattaa suositella korvaputkien asentamista. Tämä pieni toimenpide auttaa ilman kiertämistä välikorvassa ja estää nesteen kertymisen.

Ehkäisy

Vaikka kaikkia korvatulehduksia ei voida ehkäistä, on olemassa joitakin keinoja, joilla voi vähentää niiden esiintymisen riskiä:

 1. Imetys: Imetys vähintään kuuden ensimmäisen kuukauden ajan voi suojata vauvoja korvatulehduksilta, koska äidinmaidossa on vasta-aineita, jotka auttavat torjumaan infektioita.
 2. Tupakansavun välttäminen: Passiivinen tupakointi voi lisätä korvatulehdusten riskiä lapsilla. On tärkeää, että lapsen ympäristö on savuton.
 3. Rokotukset: Rokotusten ajantasainen pitäminen on tärkeää, koska ne suojaavat monilta infektioilta, jotka voivat aiheuttaa korvatulehduksia. Pneumokokkirokote on erityisen tärkeä, koska se suojaa lapsia yleiseltä korvatulehduksen aiheuttajalta.
 4. Hyvä käsihygienia: Käsien peseminen ja desinfiointiaineiden käyttö vähentää bakteerien ja virusten leviämisen riskiä.
 5. Vältä pulloruokintaa selällään: Vauvan pulloruokinta hänen ollessaan selällään voi lisätä korvatulehduksen riskiä. Pidä vauva hieman pystyasennossa ruokinnan aikana.

Yhteenveto

Korvatulehdus on yleinen ja usein kivulias tila vauvoilla. Vanhempien on tärkeää tunnistaa oireet ajoissa ja kääntyä lääkärin puoleen oikean diagnoosin ja hoidon saamiseksi. Vaikka kaikkia korvatulehduksia ei voida ehkäistä, noudattamalla edellä mainittuja ehkäisykeinoja voidaan vähentää niiden esiintymisen riskiä ja parantaa vauvan terveyttä ja hyvinvointia.

Lisää rakastettavia juttuja:

Maidonkeraaja.fisivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme. 

 Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.