Ostamalla uuden turvakaukalon tietysti takaat, että se on kolaroimaton ja uusi. Käytetyn hankinta on kuitenkin myös oiva vaihtoehto, mutta jos harkitset käytetyn kaukalon ostamista tarkasta, että se ei ole kolhiintunut eikä ollut kolarissa.
Raskauden edetessä eteen alkaa tulla erilaisten hankintojen tekeminen, ja lastentarvikkeet haukkaavatkin ison palan vauva-ajan budjetista. Isoimmat hankinnat ovat varmasti lastenvaunut ja turvakaukalo. Usealle voikin tulla yllätyksenä, että lapsen on käytettävä turvaistuinta yli 135cm pituuteen asti. Monen kohdalla tämä tarkoittaakin, että istuin on käytössä vielä 1. ja 2. luokallakin.
Valikoima on suhteellisen laaja, mutta onneksi nykyään on myös uusien lisäksi mahdollista hankkia hyväkuntoisia käytettyjä vaunuja ja turvakaukaloita. Kuitenkin ennen hankintaa on hyvä kiinnittää huomiota muutamiin asioihin. Minkälainen käyttötarkoitus ja tarve perheellä on? Onko tavoitteena löytää pienet ja sirot yhdistelmävaunut cityasumiseen, vai reilut sään- ja maastonkestävät menijät? Tapahtuuko pääasiallinen liikkuminen autolla vai jalan?
Vaunuja tärkeämmäksi valinnaksi usein nousee kuitenkin vauvan turvakaukalo, sillä usein autolla liikuttaessa ja vauvaa siirrellessä fokus siirtyy turvallisuuteen sekä käyttömukavuuteen. Usein kaukalo kannattaa hankkia vaunujen kanssa yhdessä ja selvittää yhteensopivuus, niin perusarki helpottuu.
Turvakaukalon ostaminen
Ostamalla uuden turvakaukalon tietysti takaat, että se on kolaroimaton ja uusi. Käytetyn hankinta on kuitenkin myös oiva vaihtoehto, mutta jos harkitset käytetyn kaukalon ostamista tarkasta, että se ei ole kolhiintunut eikä ollut kolarissa. Myyjältä on hyvä pyytää turvakaukalon ohjeet sekä mallinumero sekä tarkastaa, että kaukaloa ei ole poistettu markkinoilta. Turvallinen kaukalon käyttöikä on noin 5-7 vuotta. Tämän vuoksi käytetty kaukalo onkin hyvä ostaa tutulta myyjältä, johon voit luottaa.
Kaukalon ei tarvitse olla aina kalleinta ja hienointa mallia, edullisemmissakin on turvallisia ja hyviä vaihtoehtoja. Yleensä rahalla saa lisää säätötapoja ja uusimmat turvallisuuteen liittyvät ratkaisut. Älä kuitenkaan ostopäätöstä tehdessä tingi lapsen turvallisuudesta!
Kaikkien lasten turvalaitteiden tulee olla lain mukaan E-hyväksyttyjä ja ostopäätöstä tehdessä tulee tarkistaa, että turvaistuin täyttää ECE R44/04 tai ECE R129 -standardin vaatimukset. Lisäksi myytävistä malleista kannattaa etsiä turvallisuustestejä, koska niissä voi olla suuriakin eroja. Suosittelemme aina ennen ostopäätöstä tutustumaan Autoliiton turvaistuintestiin.
Meidän suosituimmat Turvakaukalot
Cybex Aton B i-Size turvakaukalo + M i-Size telakka
Turvakaukalo, joka kasvaa lapsesi kanssa. Säädettävä istuinosa mahdollistaa myös vauvan vaakatasoisen asennon, integroitu kuomu suojaa, 11 asentoon korkeussuunnassa säädettävä niskatuki tukee vauvan kasvua ja Y-valjaat huolehtivat turvallisuudesta.
ABC Design Tulip- turvakaukalo
Tässä turvakaukalossa on sivutörmäyssuoja ja kolmipistevaljaat, jotka ovat helppo säätää. Irrotettavien istuinpehmentimien vuoksi tämä kaukalo kasvaa näppärästi lapsen mukana. Kaukalo painaa vain 3,95kg, joten se on kevyt kantaa ja liikutella. Turvakaukalo on ECE R 129- normin mukainen.
Joie Spin Safe- turvaistuin
Autoliiton mukaan erittäin hyvän törmäyssuojan antava Joie Spin safe, sopii vastasyntyneestä 4-vuotiaaksi asti. Istuin antaa erinomaisen etu- ja sivutörmäyssuojan, mutta se ei sovellu kantamiseen. Tuote on esimerkiksi hyvä ja pitkäikäinen ostos autottomille, joilla käyttö vähäistä ja kopan ei tarvitse sopia kantamiseen/vaunuihin.
Turvakaukalon asennus ja käyttö
Tulisiko kaukaloa sitten käyttää telakalla vai ilman? Jos autoilet säännöllisesti, on kätevää käyttää myös telakkaa. Turvakaukalo kiinnitetään telakkaan, jolloin sen laittaminen sekä irroittaminen on näppärää. Telakka samalla vähentää myös väärinasentamisen vaaraa sekä lisää turvakaukalon tukevuutta. Jos autoilet vähemmän tai käytät useampaa autoa, todennäköisesti turvavyökiinnitys on varsin riittävä ja hyvä vaihtoehto. Telakkaa ostaessa tulee huomioida oman auton varustelu niin, että Isofix-kiinnitys on mahdollista. Auton ohjekirjasta ja yleensä myös takapenkin merkinnästä selviää, onko autossasi Isofix-järjestelmä.
Turvallisin paikka kaukalolle on auton takapenkillä niin, että vauva matkustaa selkä menosuuntaan. Tätä asentoa suositellaan aina 3-4 ikävuoteen asti. Turvakaukalon käyttö on turvallista aina vastasyntyneestä siihen asti, kun lapsen päälaki yltää selkänojan yläreunaan asti. Tämä tapahtuu yleensä noin 9-12kk ikäisenä, ja tällöin tulisi siirtyä käyttämään turvaistuinta.
Jokaisella kaukalolla on myös painoraja, joka tulee ostaessa selvittää. Kuitenkaan liian pientä lasta ei tule siirtää turvaistuimeen liian aikaisin, sillä niissä on turvavyöt ja törmäyssuoja liian pienelle lapselle väärissä kohdissa.
Vauvan turvallinen matkustaminen turvakaukalossa
Turvakaukalon käyttöä ja vöiden kiristämistä on hyvä harjoitella jo ennen vauvan syntymää. Jännitys pienen vauvan käsittelystä ja turvallisesta matkustamisesta lisäävät turvakaukalon käytön hankaluutta ensimmäisillä kerroilla.
- Löysää vyöt ennen vauvan asettamista kaukaloon
- Laita vauva kaukaloon
- Kiristä vyöt vauvan ollessa hyvässä asennossa kaukalossa, valjaiden tulee olla napakat, mutta ei liian kireät
- Varmista kaukalon turvallinen kiinnitys autoon ennen lähtöä
Turvaistuimessa taaperosta kouluikäiseksi
Lapsen siirtyessä matkustamaan turvakaukalosta turvaistuimeen, säilyy silti asentona selkä menosuuntaan päin aina noin 3-4 ikävuoteen saakka. Hankintana lasten turvaistuin on siis pidempiaikainen hankinta, ja se varmasti maksaa itsensä käytössä ja turvallisuudessa takaisin. Tästä syystä hankintaa on myös tässä tilanteessa hyvä käyttää aikaa ja vertailla parhaat ja turvallisimmat tuotteet, valitessasi itsuimen, jonka painoraja on 25-36kg, saat tuotteelle pidemmän käyttöiän.
Turvaistuin ohjaa leikki-ikäisen turvavyön omassa autossa oikeaan kohtaan, sillä turvavyö ei palvele tarkoitustaan, jos se kulkee kainalon alta tai selän takana. Turvavyöistuimessa ylä- ja lannevyö kulkevat juuri oikealta korkeudelta, ja tukevat sekä suojaavat lasta kolaritilanteessa.
Turva-istuimet myös vanhenevat, ja keskimäärin niiden käyttöikä on noin 7vuotta. Tämän vuoksi käytettyä turvaistuinta hankittaessa on hyvä käyttää harkintaa. Jokaisen tuotteen käyttöikäsuositus on hyvä varmistaa valmistajalta.
Milloin turvakaukalo tai turvaistuin tulee poistaa käytöstä?
Kun istuimeen on kohdistunut voimakasta rasitusta, tai se on vaurioitunut ja puutteellinen, on se aina poistettava käytöstä ja vaihdettava uuteen. Tuotetta ei saa tällöin jälleenmyydä! Kuitenkin, on hyvä muistaa, että kaikki vauriot rungossa tai pehmusteissa eivät näy päällepäin, joten pelkkään tuotteen siistiin ulkonäköönkään ei saa luottaa. Esimerkiksi kolari- tai törmäystilanteessa ollut istuin tulee aina vaihtaa!